background img
banner
banner

«Θωρακίζεται» το Νοσοκομείο για τον κορωνοϊό

ΣΤΗΝΕΙ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΤΡΙΤΗ ΦΑΣΗ»

Εντείνεται η ανησυχία στην τοπική κοινωνία για τον κορωνοϊό covid-19. Ενδεικτική είναι η αυξημένη προσέλευση χθες στο Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου) αλλά και ο περιορισμός κυκλοφορίας που παρατηρείται στο Αίγιο τις τελευταίες ώρες. Την ίδια στιγμή, το τοπικό νοσηλευτικό ίδρυμα «θωρακίζεται» ακόμη περισσότερο, θέτοντας ξανά σε λειτουργία την Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που ο ιός εισέλθει στην… τρίτη του φάση στην περιοχή.

Μετά την αισθητά μειωμένη κίνηση στους διαδρόμους του νοσοκομείου, πλέον η προσέλευση έχει αυξηθεί σημαντικά από ανθρώπους που φοβούνται μήπως έχουν προσβληθεί από τον ιό και ζητούν βοήθεια από τους γιατρούς. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχει υπάρξει κρούσμα κορωνοϊού στην περιοχή της Αιγιάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός έλεγχος πραγματοποιείται σε κοντέινερ στην είσοδο του νοσοκομείου, ούτως ώστε τα ύποπτα κρούσματα να μην έρχονται σε επαφή με τους υπόλοιπους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι αρκετοί από αυτούς που προσέρχονται να εξεταστούν εργάζονται σε χώρους μαζί με πολλά άτομα όπως εργοστάσια και μεγάλες μονάδες.

Η δημιουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (Μ.Α.Φ.) έχει σκοπό την αύξηση της δυναμικής του νοσοκομείου μας, δεδομένου ότι εάν υπάρξει επιδημία στην περιοχή, τα νοσοκομεία αναφοράς δεν θα επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες (Φάση 3).

Η Μ.Α.Φ. θα βρίσκεται στην Παθολογική Κλινική και θα αποτελείται από 4-5 κρεβάτια. Να σημειωθεί ότι Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας λειτουργούσε στο Νοσοκομείο και παλιότερα, ανεξάρτητα από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, έπαψε όμως το 2008.

Πήραν… φωτιά τα τηλέφωνα των ιδιωτών γιατρών

Εν τω μεταξύ, η ανησυχία του κόσμου καταγράφεται και στα ιδιωτικά ιατρεία όπου τα τηλεφωνικά τους κέντρα έχουν πάρει… κυριολεκτικά «φωτιά», όπως έκανε γνωστό στo protionline.gr ερωτηθείσα σχετικά, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κατερίνα Υφαντή. ΄΄Είναι γεγονός ότι έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό τα τηλεφωνήματα γιατί ο κόσμος φοβάται. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι όταν βλέπουν ήπια συμπτώματα ή έναν πυρετό που υποχωρεί, να λειτουργήσουν ως συνήθως. Να λάβουν αντιπυρετικό, να πιουν ένα ζεστό, να ξεκουραστούν. Εάν ωστόσο διαπιστώσουν πως τα συμπτώματα δεν είναι υποχωρούν αλλά εντείνονται, εάν δουν ρίγη μη αντιμετωπίσιμα, αναπνευστικό πρόβλημα ή μία κατάσταση που δεν μπορούν να διαχειριστούν, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους. Δεν σημαίνει ότι με τον πρώτο πυρετό καλούμε τον γιατρό και δεν πανικοβαλλόμαστε. Διατηρούμε την ψυχραιμία μας΄΄, σημείωσε η πρόεδρος του Ι.Σ. Αιγίου, προσθέτοντας: ΄΄Εκείνο που πρέπει να φροντίσουν να κάνουν είναι να μην συναθροίζονται σε κλειστούς χώρους, να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και να μην επισκέπτονται νοσοκομεία και ιατρεία αλλά να καλούν τον γιατρό τους όταν κρίνουν πως υπάρχει ανάγκη΄΄.

Αναφορικά με το τι γίνεται με τις κατ’ οίκον επισκέψεις ιατρών και εάν θα εξακολουθήσουν να πραγματοποιούνται σε περίπτωση περαιτέρω διασποράς του ιού, η κ. Υφαντή είπε πως πάντοτε εκτελούνταν κατ’ οίκον επισκέψεις και αυτό θα συνεχιστεί, σε περιστατικά βέβαια που η κατάσταση της υγείας τους το επιβάλλει.

Κλειστά τα σχολεία του δήμου ως τις 24 Μαρτίου

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας και μετά την ανακοίνωση του υπουργείου, χθες το απόγευμα ο δήμος Αιγιαλείας έκανε γνωστό τους δημότες ότι, μετά από απόφαση του υπουργείου Υγείας, όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων (από βρεφονηπιακοί σταθμοί μέχρι Πανεπιστήμια) της Ελληνικής Επικράτειας, όπως και τα φροντιστήρια, θα παραμείνουν κλειστά για δύο εβδομάδες, δηλαδή έως 24 Μαρτίου, ως μέτρο στην προσπάθεια μείωσης της μεταδοτικότητας του κορωνoϊού.

Εκ μέρους της δημοτικής αρχής τονίζεται ότι οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες που δίνονται στη δημοσιότητα από επιστημονικά χείλη σχετικά με την προσωπική ευθύνη του καθενός στην τήρηση της ατομικής υγιεινής, ενώ εφιστά την προσοχή κυρίως σε γονείς και κηδεμόνες ώστε οι μαθητές, τις ημέρες που τα σχολεία παραμένουν κλειστά, να μην συναθροίζονται άσκοπα σε άλλα σημεία, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη διαφύλαξη της υγείας των δημοτών.

Θορυβημένοι οι ηλικιωμένοι

Η πληθυσμιακή ομάδα που έχει θορυβηθεί περισσότερο πάντως είναι οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι είναι εμφανές ότι απέχουν από κάθε δραστηριότητα. Ήδη τα ΚΑΠΗ Αιγίου παραμένουν κλειστά από την προηγούμενη εβδομάδα και θα συνεχίσουν να είναι κλειστά τουλάχιστον για ένα μήνα, όπως ανέφερε στo protionline.gr ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ του δήμου Παναγιώτης Ανδριόπουλος. Ήδη, έχουν ακυρωθεί οι δραστηριότητες και εκδρομές των ΚΑΠΗ, μεταξύ των οποίων και η εκδρομή στην Κύπρο που είχε προγραμματιστεί για τις αρχές Απριλίου.

Θα ανοίξει το κλειστό γυμναστήριο μόνο για τα εθνικά πρωταθλήματα

Επίσης, έκανε γνωστό πως προγραμματίζεται απολύμανση σε όλες τις εγκαταστάσεις των δομών που λειτουργούν υπό το ΝΠΔΔ όπως παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΑΠΗ αλλά και αθλητικοί χώροι. ΄΄Οι απολυμάνσεις θα γίνουν δύο ημέρες πριν δοθούν και πάλι προς χρήση οι χώροι αυτοί, με βάση τις κατευθύνσεις που μας έδωσε η διευθύντρια της διεύθυνσης Υγείας Π.Ε. Αχαΐας΄΄, σημείωσε ο κ. Ανδριόπουλος.

Ωστόσο, έκανε γνωστό ότι οι αθλητικοί χώροι και δη το Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Αιγίου θα χρειαστεί να ανοίξει αυστηρά για τις προπονήσεις των ομάδων της περιοχής που αγωνίζονται σε εθνικά πρωταθλήματα όπως είναι ο Α.Ο. Αιγιαλέων, ο Ήφαιστος και το Σεριφάτο κι αυτό με τη σύμφωνη γνώμη των ομάδων και με υπεύθυνες δηλώσεις ότι δεν διατρέχεται κίνδυνος, ενώ οι αγώνες που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των εθνικών πρωταθλημάτων θα γίνουν κεκλεισμένων των θηρών.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr