background img
banner
banner

Ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο και αντίστροφα

ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΑ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΡΕΥΝΑ ΤOY PROTIONLINE.GR

Η γενικότερη ανησυχία που επικρατεί και στην Αιγιάλεια για την διασπορά του κορωνοϊού covid -19 δεν θα μπορούσε να μην σχετίζεται και με τα ζώα. Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτήθηκαν τα τελευταία 24ωρα αν κινδυνεύουν τα κατοικίδιά τους ή αν οι ίδιοι κινδυνεύουν από αυτά. Στην πραγματικότητα ωστόσο, από έρευνα του protionline.gr προέκυψε πως τα ζώα μπορούν να προσληφθούν από κορωνοϊούς διαφόρων ειδών, ωστόσο δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης στην άνθρωπο ή το αντίστροφο. Επιπλέον, δεν υπάρχει έξαρση ιώσεων στα ζώα της περιοχής το τελευταίο διάστημα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι ρητά τοποθετημένος επάνω σε αυτό, πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε μετάδοση του ιού από ζώο σε άνθρωπο. Δεν έχει παρατηρηθεί μεταδοτικότητα είτε από τα ζώα που έχει ο καθένας στο σπίτι του, είτε από τα αδέσποτα ζώα που κυκλοφορούν στον δρόμο. Οι ειδικοί επιστήμονες και ιατροί είναι κάθετοι και συγκεκριμένοι σε αυτό: «Ο εν λόγω κορωνοϊός είναι επιδημία που κολλάει μόνο από άνθρωπο σε άνθρωπο».

Ανησυχία και επιφυλακτικότητα στην Αιγιάλεια

Οι κάτοικοι της Αιγιάλειας έχουν θορυβηθεί με την ραγδαία εξέλιξη της ασιατικής επιδημίας τα τελευταία εικοσιτετράωρα και φοβούνται τον κορωνοϊό. Υπάρχει ανησυχία για την εξέλιξη του και την διασπορά του και πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται και αναρωτιούνται εάν ο ιός αυτός μεταδίδεται από το ζωικό βασίλειο και το κατά πόσο υπάρχει μεταδοτικότητα στον άνθρωπο, κάτι που εκφράζεται και στα κτηνιατρεία της περιοχής.

Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος: «Η Αιγιάλεια είναι επηρεασμένη από τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό»

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Δυτικής Ελλάδος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος, μίλησε στo protionline.gr και ερωτώμενος για το τι ισχύει αυτή την στιγμή στα ιατρεία για τα ζώα, μα και πιο συγκεκριμένα για τον κορωνοϊό και την μετάδοσή του, επισημαίνει: «Τα κτηνιατρεία, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου αλλά και σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ιατρικού συλλόγου, παραμένουν ανοιχτά. Όλες οι μονάδες υγείας θα λειτουργούν κανονικά. Μέχρι στιγμής, αυτή η οδηγία υπάρχει. Οι πολίτες έχουν επηρεαστεί από τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό και τις επιπτώσεις του. Ο κόσμος είναι πιο επιφυλακτικός και η προσέλευση έχει μειωθεί, κυκλοφορεί σαφώς λιγότερο, στα κτηνιατρεία φτάνουν ειδικά τις τελευταίες ημέρες μόνο για τα απαραίτητα. Δεν μπορώ να υπολογίσω το ποσοστό της μείωσης της προσέλευσης του κόσμου γιατί υπάρχουν και τα έκτακτα περιστατικά, είναι πιο σύνθετο το θέμα πια, πάντως είναι ορατά μειωμένη η κίνηση του κόσμου».

Oι ιοί στα ζώα είναι πολύ διαφορετικοί

«Να ξεκαθαρίσουμε σε όλους και να γίνει από όλους κατανοητό, πως τα ζώα από τον συγκεκριμένο ιό δεν κολλούν. Υπάρχει φραγμός του ζωικού είδους ο οποίος δεν επιτρέπει την μετάδοση του συγκεκριμένου κορωνοϊού, που πλήττει αυτή την στιγμή και την περιοχή μας από τον άνθρωπο στα ζώα ή το αντίθετο. Γενικώς, οι ιοί στα ζώα είναι πολύ διαφορετικοί και επικίνδυνοι από τους ανθρώπους λόγω γενετικής. Ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί στο 100% επιστημονικά ακόμα.

Όμως η εξέλιξη της εφαρμοσμένης σύγχρονης ιατρικής ως τώρα μας έχει δείξει πως είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα που δεν συνδέονται, αλλά και αν συμβεί θεωρείται σαν τυχαίο γεγονός. Η πιθανότητα που θα επιτρέψει μια μετάλλαξη του ιού και θα τον κάνει επικίνδυνο για έναν άνθρωπο από ζώο ή το αντίθετο, είναι θεωρητικά απειροελάχιστη. Μιλάμε για δύο ζωικά είδη εντελώς διαφορετικά. Οπότε μπορώ με σιγουριά να σας πω πως ο συγκεκριμένος κορωνοιός δεν μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι ρητά τοποθετημένος επάνω σε αυτό, πως δεν υπάρχει μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε ζώο ή από ζώο σε άνθρωπο.

Αυτό βέβαια ισχύει όχι μόνο για τα αδέσποτα ζώα αλλά και για τα οικόσιτα, που ούτως ή άλλως είναι λιγότερο εκτεθειμένα σε ιώσεις κάθε είδους», σημειώνει ακόμη ο κ. Αλεξανδρόπουλος, καταλήγοντας ως εξής: «Υπάρχει φραγμός λοιμώξεων και ιώσεων ανάμεσα στα είδη. Στα μέχρι στιγμή επιστημονικά δεδομένα περί ιών, αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο. Οι κορωνοιοί παρατηρούνται σε πολλά είδη ζώων μα μιλάμε για τελείως διαφορετικά είδη από τους ιούς που προσβάλουν το ανθρώπινο είδος. Ο κορωνοιοί της γάτας προκαλεί λοιμώδη περιτονίτιδα της γάτας, ο κορωνοιός του χοίρου προκαλεί γαστρεντερίτιδα του χοίρου, ο κορωνοιός των πτηνών δημιουργεί βρογχίτιδα στα πτηνά, μα μιλάμε για εντελώς άλλο πράγμα, είναι ιοί που δεν έχουν καμία σχέση μετάδοσής τους προς τον άνθρωπο».

Ως γιατρός, ο κ. Αλεξανδρόπουλος προτρέπει να ακολουθούν όλοι τα βασικά μέτρα υγιεινής:

«Όσον αφορά για την προφύλαξή μας από τον κορωνοιό, ενημερωνόμαστε τακτικά και ακολουθούμε τις οδηγίες των λοιμοξιολόγων και των ειδικών γιατρών λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα, πλένουμε τα χέρια μας πολύ τακτικά με σαπούνι και αντισηπτικά, αποφεύγουμε τις συναθροίσεις και πράττουμε υπεύθυνα απέναντι στον εαυτό μας και τους γύρω μας.
Αυτό είναι το νόημα και η ουσία. Σαν γιατρός πιστεύω πως θα ξεπεραστεί και αυτό όπως έγινε και με την γρίπη. Αλλά μέχρι να το επιτύχουμε, χρειάζεται υπευθυνότητα και προσοχή. Να διευκρινίσω και κάτι ακόμα σημαντικό, πως δεν υπάρχουν ενδείξεις πως τα τρόφιμα είναι πηγή μετάδοσης της ασθένειας. Όχι, τα τρόφιμα δεν είναι μέσο μετάδοσης του κορωνοιού, αυτό προκύπτει από τις συστάσεις που ανακοινώνει ο Π.Ο.Υ.».

Σία Σοφιανοπούλου: Δεν χρειάζεται ούτε πανικός, ούτε υπερβολή

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Αιγιάλειας «Τα Φιλαράκια» Σία Σοφιανοπούλου, κατόπιν επικοινωνίας με τo protionline.gr, τονίζει: «Τα ζώα δεν μπορεί κάποιος να τα προφυλάξει από τον συγκεκριμένο κορωνοϊό. Αυτός ο ασιατικός ιός που αυτή την στιγμή μας απειλεί, είναι ιός που προσβάλλει και πλήττει μόνο τους ανθρώπους. Πρέπει να ξεκαθαριστεί και να περάσει στην συνείδηση του κόσμου πως οι κορωνοιοί και οι ιώσεις των ζώων δεν μεταδίδονται στο ανθρώπινο είδος και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Μιλάμε για δύο τελείως άλλα πράγματα. Οπότε καλό θα ήταν ο κόσμος να μην φοβάται ή υπερβάλλει. Ναι, ιοί υπάρχουν στα ζώα, όπως και κορωνοιοί πολλών ειδών. Μα δεν έχουν καμία σχέση με τους κορωνοιούς που μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο, όπως ο συγκεκριμένος που αντιμετωπίζουμε τώρα.  Ο κόσμος ας καθησυχαστεί, ας μη τρομοκρατείται άδικα πως μπορεί από κάποιο ζώο να κολλήσει κορωνοϊό».

Όλοι οφείλουμε αυτή στην πρωτόγνωρη και δύσκολη κατάσταση που υπάρχει, ο καθένας να σκέφτεται και να πράττει με υπευθυνότητα και σύνεση και σε συνάρτηση με τα ζώα του. Να έχει την κοινή λογική για να προστατεύει και τον εαυτό του.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr