background img
banner
banner

Σε ενεργειακή αναβάθμιση όλων των δημοτικών κτιρίων

ΠΡΟΣΒΛΕΠΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΕΚΠΟΝΗΘΗΚΕ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΕΣΤΑΛΗ ΠΡΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗ

Σε εκπόνηση του Σχεδίου Ενεργειακής Απόδοσης προχώρησε ο δήμος Αιγιαλείας με σκοπό τον σχεδιασμό της ενεργειακής αναβάθμισης μέσω ιεράρχησης των αναγκών, όλων των κτιρίων ιδιοκτησίας του Δήμου και στη συνέχεια στο βαθμό που αυτό είναι οικονομικά εφικτό, μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων, θα εκπονηθούν μελέτες ενεργειακής αναβάθμισης και θα υλοποιηθούν τα αντίστοιχα έργα. Η έγκριση του σχεδίου πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή της η αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βάσω Ψυχράμη, ΄΄σύμφωνα με το Νόμο 4342/2015 (άρθρο 7, παρ. 12, εδ. α), προβλέπεται ότι με ευθύνη των ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού, για τα κτίρια αρμοδιότητάς τους, απαιτείται η εκπόνηση Σχεδίου Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΔΕΑ) Κτιρίων, το οποίο υποβάλλεται στη Διεύθυνση Ενεργειακών Πολιτικών και Ενεργειακής Αποδοτικότητας της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με δεδομένο ότι το ΣΔΕΑ Κτιρίων αποτελεί θεσμική υποχρέωση των Δήμων αλλά και του γεγονότος ότι είναι κριτήριο on – off για την υποβολή προτάσεων ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτιρίων σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (ΕΣΠΑ 2014 – 2020), θα πρέπει να προβούμε στην έγκριση του ΣΔΕΑ, το οποίο έχει ήδη εκπονηθεί και το οποίο αφορά στα κτίρια ιδιοκτησίας του Δήμου Αιγιαλείας΄΄.

Το Σχέδιο θα υποβληθεί στη Διεύθυνση Ενεργειακών Πολιτικών και Ενεργειακής Αποδοτικότητας της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θα αναθεωρείται ανά δύο έτη, με τη σταδιακή επιθεώρηση και έκδοση Πιστοποιητικών και των υπολειπόμενων κτιρίων ιδιοκτησίας του Δήμου Αιγιαλείας, με στόχο να συμπεριλάβει το σύνολο αυτών.

Στόχος η υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης

Σκοπός του Σχεδίου Ενεργειακής Απόδοσης είναι ο σχεδιασμός της ενεργειακής αναβάθμισης μέσω ιεράρχησης των αναγκών, όλων των κτιρίων ιδιοκτησίας του Δήμου και η εκτέλεση έργων. Επιπλέον, όπως τόνισε, το Σχέδιο Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης είναι απαραίτητο, προκειμένου να τεκμηριωθεί η επιλογή συγκεκριμένων κτιρίων για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης στο Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα», άξονα προτεραιότητας 2 «Προστασία του Περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον». Η έγκριση από τη Διεύθυνση Ενεργειακών Πολιτικών και Ενεργειακής Αποδοτικότητας αποτελεί προαπαιτούμενο για την υποβολή προτάσεων ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτιρίων σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (ΕΣΠΑ 2014 – 2020)».

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, αποφάσισε κατά πλειοψηφία την έγκριση του Σχεδίου. Καταψήφισαν την εισήγηση, η παράταξη του Χρήστου Γούτου και ο Γιώργος Γκίκας που πρότεινε απόσυρση του θέματος καθώς δεν το έκρινε ως κατεπείγον στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr