background img
banner
banner

Σε κλίμα συγκίνησης τιμήθηκε ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος…

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΙΕΡΩΝΥΜΟ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ Ι.Ν. ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Σε μία όμορφη ατμόσφαιρα και σε κλίμα συγκίνησης, τιμήθηκε το βράδυ της Κυριακής της Ορθοδοξίας, 8 Μαρτίου, ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, από τον Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμο και τους ιερείς της Μητροπόλεως, τον επιβλητικό Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Αιγίου. Είχε προηγηθεί η τέλεση του Β΄ Κατανυκτικού Εσπερινού με τη συμμετοχή πλήθους πιστών που δεν κάμφθηκαν από τις συστάσεις περί αποφυγής συνάθροισης σε κλειστούς χώρους.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή, αφού ο ναός, παρότι τεράστιος για τα τοπικά δεδομένα, ήταν κατάμεστος, όσο και η ανάγκη πολλών στο τέλος της εκδήλωσης να πάρουν από κοντά την ευλογία του τιμώμενου προσώπου. Ανάλογη ήταν και η κατάνυξη κατά την διάρκεια του Εσπερινού.

Τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσαν οι Γρηγόριος Κακούρης, Πρωτοψάλτης – Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως και Ιωάννης Χαβιαρλής, Λαμπαδάριος Ιερού Ναού Αγίου Πέτρου Άργους και Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής, ενώ τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης π. Δωρόθεος Πάπαρης, Α΄ Γραμματεύς – Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με θέμα «Ο αληθινά Ορθόδοξος».

΄΄Ο ιός έδειξε πως ο άνθρωπος είναι αδύναμος μπροστά στον Θεό και δίχως αυτόν΄΄

Στην ομιλία του ο π. Δωρόθεος ανέφερε ότι Ορθοδοξία είναι η διατύπωση της πίστης σύμφωνα με τις αρχές της πρώτης Εκκλησίας. «Η πίστη διατηρεί την ενότητα της Εκκλησίας και για τον λόγο αυτό αποτελεί το κύριο στοιχείο της ταυτότητός της. Η επιστροφή όμως στις ρίζες της Εκκλησίας δεν σημαίνει αγκύλωση στο παρελθόν αλλά στροφή στην Αλήθεια, η οποία είναι το πρόσωπο του Χριστού. Η πίστη μας, λοιπόν, δεν εξαντλείται στη θεωρητική διατύπωσή της αλλά οδηγεί στην βιωματική σύνδεσή μας με τον Χριστό. Για το λόγο αυτό το απολυτίκιο της εορτής της Ορθοδοξίας αναφέρεται στην “άχραντη εικόνα” του Χριστού. Και στη λιτανεία των ιερών εικόνων μνημονεύεται το Σύμβολο της Πίστεως που εκφράζει την πίστη της Εκκλησίας όχι σε θεωρητικές αρχές και αξιώματα αλλά σε πρόσωπα: Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα… Πιστεύω και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν… Πιστεύω και εις το Πνεύμα το Άγιον…», ανέφερε αρχικά ο Α΄ Γραμματεύς – Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στη συνέχεια τόνισε ότι η γνωριμία και σύνδεσή μας με το πρόσωπο του Χριστού αποτελεί την προσωπική μας ιστορία, όπως φαίνεται και στο Ευαγγελικό Ανάγνωσμα της Κυριακής της Ορθοδοξίας. Ο Ναθαναήλ γνωρίζει τον Μεσσία στο πρόσωπο του Χριστού. Εκεί εκτίθενται οι προϋποθέσεις της σχέσεώς μας με τον Χριστό: το απονήρευτο, άδολο και ταπεινό της διαθέσεως και προαιρέσεώς μας. Η ιστορία, επίσης, του δίκαιου ληστή φανερώνει τον άλλο πόλο των προϋποθέσεων γνωριμίας μας με τον Χριστό. Είναι η συναίσθηση της αμαρτωλότητός μας και η εκζήτηση του ελέους του Θεού: Μνήσθητί μου, Κύριε… Όταν διαθέτουμε αυτές τις προϋποθέσεις, τότε ο Χριστός ανταποκρίνεται με τα “σημεία” του: “μείζω τούτων ὄψει…”.

Ο Αρχιμανδρίτης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι συναντούμε τον Χριστό όταν είμαστε απονήρευτοι και έχουμε καλή πρόθεση. «Ο Χριστός δέχεται τον άνθρωπο όπως είναι και βαδίζοντας στο πλευρό του γίνεται καλύτερος» τόνισε, φέρνοντας το παράδειγμα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου που καλούσε τους νέους στην Εκκλησία όπως είναι. «Αν κινούμαστε με θράσος, με υπερηφάνεια και κάνοντας τον έξυπνο ο Χριστός θα μας αγνοήσει¨, είπε. Αναφορά έκανε και στις δηλώσεις των επιστημόνων σχετικά με την Θεία Κοινωνία οι οποίοι δεν είπαν μόνο πως δεν διατρέχεται κίνδυνος από αυτή αλλά τόνισαν πως στην Εκκλησία υπάρχει ο Χριστός. «Διότι η λογική του ανθρώπινου νου λέει πως δεν πρέπει να κοινωνήσουμε από το ίδιο ποτήρι διατρέχοντας κίνδυνο να κολλήσουμε ιό. Η πραγματική λογική όμως λέει πως ο άνθρωπος είναι αδύναμος μπροστά στον Θεό. Δεν μπορεί ούτε μία γρίπη να αντιμετωπίσει. Αυτοί είμαστε. Και αν μπορεί να βρει κανείς κάτι θετικό στην κατάσταση είναι ότι πρέπει όλοι να αντιληφθούμε πόσο ταπεινοί πρέπει να είμαστε. Πρέπει να καταλάβει ο άνθρωπος την αδυναμία του και να συνειδητοποιήσει ότι χωρίς τον Χριστό δεν μπορεί να βαδίσει στη ζωή του», πρόσθεσε.

Θερμά λόγια αγάπης από τον Πρωτοσύγκελο

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε η τιμητική εκδήλωση για τον Γέροντα Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο. Ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Βενιανάκης αναφέρθηκε στην πολύτιμη ποιμαντική του προσφορά στην τοπική μας Εκκλησία και στο πολυσχιδές έργο του, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου ήταν η προάσπιση της Ορθοδόξου Πίστεως καθώς και των ιδανικών και αξιών της πατρίδας.

Μίλησε για τη θυσία, την αγωνιστικότητα, την πνευματική αξιοσύνη, την πιστότητα και το ιερό έργο που πραγματώνονται στο σεβαστό πρόσωπό του, λέγοντας πως μετέφερε τον Θεό στον κόσμο μέσα από τη ζωή και το έργο του. Όπως είπε, ΄΄είναι ένας δάσκαλος που διδάσκει πώς να δεις στα μάτια του συνανθρώπου την Εικόνα του Θεού χωρίς διακρίσεις. Ένας Ιεράρχης που λιγοστεύει όμως αυξάνεται ο ίδιος πνευματικά εμπνέοντας σεβασμό στα πνευματικά του παιδιά. Άνθρωπος της διπλανής πόρτας για όλους αδιακρίτως. Εκπλήρωσε ακούραστα τα οράματα και τα όνειρα των πιστών δίνοντάς τους ό,τι ωραιότερο υπάρχει σε αυτή και την άλλη ζωή, τον Χριστό. Το έργο του αποτελεί προσφορά προς τον Λυτρωτή και Σωτήρα μας Χριστό΄΄. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ακόμη πως τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο τον διακρίνει ακάματος τρόπος ζωής, σκληρός αγώνας ενάντια στην αθεΐα και τον υλισμό και διαρκής πνευματική αναζήτηση. Τόνισε πως στον πόλεμο που δέχθηκε στάθηκε όρθιος, σκληρός και νηφάλιος, προσηνής, ενώ μέσα από τον λόγο του γραπτό ή προφορικό διακρίνει κανείς το ανήσυχο πνεύμα, την εργατικότητα, την τόλμη, το θάρρος να λέει τα πράγματα όπως είναι χωρίς περιστροφές και υπολογισμούς και την ικανότητά του να βάζει τον Χριστό στην καρδιά μας. ΄΄Υπέρμαχος της ορθοδόξου πίστεως δεν δίστασε να αντιταχθεί σε αυτούς που αντίκεινται στο λόγο του Χριστού και να οδηγηθεί ακόμη και στα δικαστήρια΄΄, σημείωσε ακόμη, ευχαριστώντας τον θερμά εκ μέρους των ιερέων.

Πώς ο λόγος του πνευματικού του πατέρα, χάραξε την πορεία του…

Ακολούθως ο τοπικός Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας για την θυσιαστική του πορεία στο πηδάλιο της Ιεράς Μητροπόλεως. Εξήγησε τον λόγο που επέλεξε την Κυριακή της Ορθοδοξίας να τον τιμήσει καθώς σαν την ημέρα αυτή ήταν όταν στα 18 του τον είχε συγκλονίσει το 1984 ο λόγος του πνευματικού πατρός του Αμβροσίου και είχε μιλήσει κατευθείαν στην καρδιά του, όπως χαρακτηριστικά είπε.

΄΄Και τότε αναφερθήκατε πως ο κόσμος «φεύγει» από τον δρόμο του Χριστού και πως ο άνθρωπος αλλάζει. Με αφορμή εκείνη την τότε ομιλία σας, σήμερα, θα ήθελα να σας πω πως αναγνωρίζω πως από τότε, μέχρι και αυτή την στιγμή, αγωνίζεστε για τον Χριστό και τον λόγο του και για αυτό σας ευχαριστούμε. Η σημερινή ημέρα ας είναι λοιπόν αφιερωμένη σε εσάς, έναν αγωνιστή αρχιερέα. Σε έναν άνθρωπο που δεν υπολογίζει τίποτα και δεν φοβάται, ακόμα και όταν σας σύρανε στα δικαστήρια. Σας ευχαριστώ προσωπικά για όλα όσα έχετε προσφέρει σε εμάς, τα πνευματικά σας παιδιά. Σας ευγνωμονούμε. Ας σας έχουμε παράδειγμα προς μίμηση. Δεν μπορούμε να σας φτάσουμε. Γιατί είστε πολύ ψηλά. Ψηλά για την αγάπη προς την Εκκλησία μας και τον Χριστό. Γιατί είστε πλημμυρισμένος από αγάπη. Αγάπη για τους ανθρώπους, μεγάλο πράγμα ένας ηγέτης να καταφέρνει να έχει αγάπη για τους πιστούς, να τρέφει αγάπη για εκείνους που αμαρτάνουν, που λαθεύουν απέναντι στο κήρυγμα του Θεού. Πρέπει και είστε, είστε μια μεγάλη καρδιά απέναντι στην πατρίδα μας, απέναντι σε εμάς τους υπόλοιπους κληρικούς και απέναντι σε όλον τον κόσμο΄΄, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης. Παράλληλα, χαρακτήρισε τον κ. Αμβρόσιος ως ένα πνευματικό φως, έναν μεγάλο αρχιερέα, που έμαθε σε όλους να λειτουργούν με ταπεινότητα.

Από λούστρος παπουτσιών… λούστρος ψυχών

Με την σειρά του, ο τιμώμενος Μητροπολίτης, εμφανώς συγκινημένος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμο και τους πατέρες που τον τίμησαν, δηλώνοντας ο ίδιος «λούστρος των παπουτσιών κάποτε και λούστρων των ψυχών μετέπειτα» όπως είπε, μεταφέροντας στο ακροατήριο την προσωπική του εμπειρία από την εργασία του σαν παιδί. Ευχαρίστησε και τον Θεό που τον επέλεξε να γίνει εργάτης του Ιερού Θυσιαστηρίου επισημαίνοντας πως δεν πέτυχε ο ίδιος κάτι αλλά ο ίδιος ο Θεός μέσω αυτού. Υπενθύμισε πώς ο μακαριστός Μητροπολίτης Γεώργιος του παρέδωσε το εγκόλπιο στο ιερό προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής χωρίς να ξέρει πως θα φύγει από τη ζωή, γεγονός που ο ίδιος θεωρεί «σημάδι» καθώς έγινε λίγους μήνες πριν εκλεγεί Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας το 1978.

Ακολούθως, ο κ. Ιερώνυμος προσέφερε στον πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, εκ μέρους όλου του κλήρου και του λαού, την εικόνα του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr