background img
banner
banner

Σε πρώτη προτεραιότητα η αποκομιδή των απορριμμάτων

ΚΑΝΟΝΙΚΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΟΤΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΤΟ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΛΟΓΩ ΑΔΕΙΩΝ

Τη στιγμή που ένας θανατηφόρος ιός απειλεί τον πληθυσμό όλου του πλανήτη, η αναγκαιότητα διατήρησης της καθαριότητας στην περιοχή κρίνεται ακόμη πιο μεγάλη. Η αποκομιδή των απορριμμάτων στην Αιγιάλεια, παρά τα προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού, συνεχίζεται κανονικά, ωστόσο και οι δημότες οφείλουν σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία να αναλάβουν τις ευθύνες τους…

Από πλευράς δήμου προχωρούν στην ώρα τους όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για να μην υπάρχουν εμπόδια στην αποκομιδή που εξακολουθεί να βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα.
Την περασμένη εβδομάδα προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου για την εκτέλεση της μεταφοράς 50.000 τόνων απορριμμάτων του δήμου, με προϋπολογισμό εργασίας 4.712.000 εκατ. ευρώ, με την προθεσμία κατάθεσης προσφορών να λήγει στις 18 Απριλίου.

Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού σχετίζεται κυρίως με τις άδειες που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα, καθώς λόγω της πανδημίας κάποιοι δικαιούνται άδειες είτε γιατί είναι γονείς είτε γιατί ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως έκανε γνωστό στo protionline.gr ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος, να λειτουργεί αυτή τη στιγμή η υπηρεσία με το προσωπικό ασφαλείας, που δεν ξεπερνά το ένα τρίτο της συνολικής δύναμής της.

Ευθύνη όλων…

΄΄Πάραυτα΄΄, όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος, ΄΄δεν έχει αλλάξει κάτι στην αποκομιδή και το προσωπικό που εργάζεται καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες γι’ αυτό. Η ανακύκλωση πραγματοποιείται κανονικά στους μπλε κάδους. Από εκεί και πέρα η προφύλαξη της δημόσιας υγείας είναι και θέμα κάθε πολίτη ξεχωριστά και εξαρτάται από το εάν θα κάνει ορθή διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων. Για παράδειγμα, προκειμένου να γίνεται πιο εύκολα και χωρίς επιπτώσεις η αποκομιδή, καλό είναι να μην εναποτίθενται τα απορρίμματα στους κάδους μεμονωμένα ή μέσα σε μικρές σακούλες και επ’ ουδενί σε ανοιχτές. Προμηθευόμαστε μεγάλες σακούλες και τις δένουμε σφιχτά. Οφείλουμε να προφυλάξουμε τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και να διασφαλίσουμε την υγεία τους καθώς βρίσκονται στην… πρώτη γραμμή και είναι καθημερινά εκτεθειμένοι΄΄.

Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με τα λεγόμενα του αντιδημάρχου, ότι οι άνθρωποι αυτοί χρησιμοποιούν κάθε υλικό που προσφέρεται ώστε να μην είναι εκτεθειμένοι και έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την προστασία τους. Τόνισε δε πως οι δημότες πρέπει να γνωρίζουν ότι οι μάσκες δεν εναποτίθενται στους κάδους ανακύκλωσης καθώς μπορεί να είναι φορείς μικροβίων, από τη στιγμή μάλιστα που στο εργοστάσιο η διαλογή των ανακυκλώσιμων γίνεται με τα χέρια…

Ο κ. Καραΐσκος ανέφερε ακόμη πως σε καμία περίπτωση δεν αφήνουμε τις σακούλες εκτός κάδων, ενώ φροντίζουμε να έχουμε κλείσει καλά το καπάκι του κάδου. ΄΄Γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια και σε αυτή πρέπει όλοι να είμαστε αρωγοί΄΄, τόνισε.

Έκκληση για περιορισμό εναπόθεσης ογκωδών απορριμμάτων και κλαδεμάτων στους κοινόχρηστους χώρους

΄΄Οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας Καθαριότητας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να διατηρήσουν το επίπεδο υγιεινής διαβίωσής μας μέσα σε αυτές τις εξαιρετικά δυσχερείς και πρωτόγνωρες συνθήκες. Οφείλουμε όλοι, ιδιαίτερα τώρα που «μένουμε σπίτι», να συμβάλλουμε στην προσπάθειά τους΄΄, τονίζεται σε ανακοίνωση του δήμου στην οποία επισημαίνεται πως πρέπει να ιεραρχούμε τις προτεραιότητές μας ως εξής: Δεν εκτελούμε εργασίες ανακαίνισης και οποιεσδήποτε άλλες εργασίες που έχουν ως αποτέλεσμα την εναπόθεση δομικών και μεγάλων απορριμμάτων (καναπέδες, ψυγεία, τραπέζια, πολυθρόνες, στρώματα, καρέκλες κλπ) στους δρόμους. Δεν κλαδεύουμε και δεν βγάζουμε κλαδέματα στους δρόμους. Τοποθετούμε τα απορρίμματά μας ακόμα πιο προσεχτικά στου κάδους. Δεν πετάμε τις μάσκες και τα γάντια μιας χρήσης στους μπλε κάδους αλλά στους πράσινους. Εάν υπάρχει απόλυτη ανάγκη για να απομακρύνει κάποιος ογκώδη ή πράσινα απορρίμματα αυτό θα γίνεται μόνο μετά από τηλεφωνικό ραντεβού στο 26910 25555 με την Υπηρεσία. Σε διαφορετική περίπτωση θα ισχύσουν τα πρόστιμα του δημοτικού Κανονισμού Καθαριότητας.

Αναφέρεται δε και η εξής προειδοποίηση: «Συμπεριφορές που δεν συνάδουν με την υποχρέωση που έχουμε όλοι να συνδράμουμε στην εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού, πέραν του ότι θέτουν προσκόμματα στην προσπάθεια όλων μας, μπορεί να αποβούν μοιραίες για τους συνανθρώπους μας».

Να εκλείψουν οι ανεύθυνες συμπεριφορές

Η βελτίωση πάντως της εικόνας της περιοχής είναι εμφανής και ειδικά στο κέντρο της πόλης, δεδομένου ότι, εξαιτίας της μη λειτουργίας καταστημάτων, έχει μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων, ωστόσο έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα οικιακά απορρίμματα. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, ακόμη και τις δύσκολες ημέρες που διανύουμε, έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα απαράδεκτων συμπεριφορών όπως εναπόθεση στρωμάτων δίπλα σε κάδους και άλλων ογκωδών αντικειμένων στα πεζοδρόμια…

Οδηγίες από την Περιφέρεια για τα μέτρα προφύλαξης

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μετά από συνεργασία του Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρου Δημητρογιάννη με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Στερεών Αποβλήτων (ISWA), Αντώνη Μαυρόπουλο, συνέταξε οδηγίες προς τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης των οικιακών απορριμμάτων και τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνονται λόγω της πανδημίας του Covid-19, υπογραμμίζοντας ότι «σε καταστάσεις έκτακτης υγειονομικών κρίσεων, όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε στις μέρες μας, πρέπει να θυμόμαστε ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι από τις πλέον ευάλωτες ομάδες».
Ο κ. Δημητρογιάννης υπογραμμίζει: «Σημαντικό μέρος της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας αποτελεί και η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, γι’ αυτό ακριβώς το λόγο απευθυνθήκαμε στους ειδικούς προκειμένου να μας καθοδηγήσουν κατάλληλα, ώστε οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας να έχουν την κατάλληλη και αξιόπιστη ενημέρωση. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Μαυρόπουλο για την πολύτιμη βοήθειά του και την άμεση ανταπόκρισή του στη, όντας βέβαιος ότι η εμπειρία του θα αποδειχτεί πολύτιμη στο εγγύς αλλά και το απώτερο μέλλον».


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr