background img
banner
banner

Τεράστιο πλήγμα και στον χώρο του αθλητισμού από τον κορωνοϊό | ΦΩΤΟ

ΠΩΣ ΒΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ

Ο Κορωνοϊός έχει χτυπήσει ήδη τις μισές και πλέον χώρες του πλανήτη και πολλοί φοβούνται πως τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Είναι λογικό και επόμενο να έχουν αναβληθεί όλες οι αθλητικές διοργανώσεις και κανείς δεν γνωρίζει αν θα ολοκληρωθεί ομαλά η σεζόν.

Ο κορωνοϊός εδώ και αρκετές ημέρες επίσημα έχει κηρυχθεί σε πανδημία από τον ΠΟΥ, με τα κρούσματα παγκοσμίως να αυξάνονται τραγικά. Μάλιστα, δεν κάνει… διακρίσεις και «χτύπησε» ακόμη και γνωστά πρόσωπα του αθλητισμού. Ο Τίμο Χούμπερτς του Αννόβερου αποτέλεσε το πρώτο κρούσμα στον χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά έκτοτε οι “επιθέσεις” του ιού αυξήθηκαν ραγδαία, με συνέπεια ο αριθμός των όσων νοσούν στο ευρωπαϊκό πόδοσφαιρο να φτάσει πλέον τους 18 (17 παίκτες και ο προπονητής της Άρσεναλ, Μικέλ Αρτέτα).

Αντίστοιχα, τέσσερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στο μπάσκετ, με τον Ρούντι Γκομπέρ των Γιούτα Τζαζ να είναι αυτός που έκανε την αρχή.

Αναλυτικά η λίστα των αθλητών που έχει γίνει γνωστό ότι νοσούν, στα δύο δημοφιλέστερα σπορ:

Ποδόσφαιρο
Τίμο Χούμπερτς (Ανόβερο)
Τζέιμς Χορν (Ανόβερο)
Ντανιέλε Ρουγκανι (Γιουβέντους)
Μανόλο Γκαμπιαντίνι (Σαμπντόρια)
Μικέλ Αρτέτα (προπονητής Άρσεναλ)
Κάλουμ Χάντσον Οντόι (Τσέλσι)
Άλμπιν Έκνταλ (Σαμπντόρια)
Αντόνιο Λα Γκουμίνα (Σαμπντόρια)
Μόρτεν Τόρσμπι (Σαμπντόρια)
Φάμπιο Ντε Πάολι (Σαμπντόρια)
Μπάρτοζ Μπερεζίνσκι (Σαμπντόρια)
Χερμάν Πετσέλα (Φιορεντίνα)
Πατρίκ Κουτρόνε (Φιορεντίνα)
Ντούσαν Βλάχοβιτς (Φιορεντίνα)
Εσέκιελ Γκαράι (Βαλένθια)
Ελιακίμ Μανγκαλά (Βαλένθια)
Χοσέ Γκαγιά (Βαλένθια)
Ζόνατας Ντε Zεσούς (Έλτσε)

Μπάσκετ
Ρούντι Γκομπέρ (Utah Jazz)
Ντόνοβαν Μίτσελ (Utah Jazz)
Τρέι Τόμπκινς (Ρεάλ Μαδρίτης)
Κρίστιαν Γουντ (Detroit Pistons)
* Στη χώρα μας μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα, από αθλητές.

Τι λένε αθλητές, αθλήτριες και προπονητές από την Αιγιάλεια

Επικοινωνήσαμε με αθλητές, αθλήτριες αλλά και προπονητές από ομαδικά και ατομικά αθλήματα στην Αιγιάλεια και τους ρωτήσαμε πως περνούν στην καθημερινότητά τους. Αν συνεχίζουν να προπονούνται, τι πιστεύουν ότι θα γίνει στη συνέχεια με τους αγώνες και πόσο τους έχει επηρεάσει αυτή η κατάσταση. Οι απαντήσεις που πήραμε παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ – (Μπάσκετ – Ακράτα): “Η κατάσταση που βιώνουμε είναι πραγματικά πρωτόγνωρη για όλους μας. Πόσο μάλλον για εμάς τους αθλητές που έχουμε συνηθίσει να ζούμε σε διαφορετικούς ρυθμούς. Εγώ προσωπικά προσπαθώ να προσέχω τη διατροφή μου, να τρέχω και να γυμνάζομαι όσο μπορώ, πάντα στο μέτρο του δυνατού. Η αποχή από δραστηριότητες είναι πιστεύω το χειρότερο για όλους τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Τηλεόραση και ίντερνετ κάνουν την ώρα να περνάει ευκολότερα. Υπομονή, πειθαρχία και αισιοδοξία χρειάζεται για να βγούμε πιο δυνατοί και από αυτή τη δοκιμασία και όσο το δυνατόν με τις λιγότερες απώλειες”.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΛΑΒΑΣΙΔΗΣ – (Βόλευ – Α.Ο. Αιγιαλέων): “ Εκτιμώ, όπως και όλος ο κόσμος ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμη, οπότε θεωρώ πως τα πρωταθλήματα, οι αγώνες και οι προπονήσεις ίσως για τη φετινή σεζόν “παγώσουν”. Αυτή βέβαια είναι η προσωπική μου εκτίμηση. Από εκεί και πέρα, η Πολιτεία και κάθε ομοσπονδία γνωρίζουν καλύτερα τις συνθήκες που επικρατούν και τις όποιες εξελίξεις αναμένονται. Εγώ ως αθλητής αυτό που συνεχίζω να κάνω είναι σωστή διατροφή, προπόνηση στο σπίτι και περνάω πολλές ώρες με τον γιο μου. Το παιχνίδι μαζί του έχει πάρει πλέον μορφή άσκησης σε συνδυασμό με το άθλημά μου. Ηρεμία, υπομονή, καλή διάθεση και περιμένουμε τις μελλοντικές εξελίξεις”

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΟΥΛΕΣ – (Μπάσκετ – Κεραυνός Αιγίου): “ Όσο μπορούμε γυμναζόμαστε στα σπίτια μας και σε διάφορα γήπεδα χωρίς φυσικά κόσμο και για λίγη ώρα. Είναι πρωτόγνωρο για όλους μας αυτό που συμβαίνει διότι άλλαξε η καθημερινότητά μας και δεν είναι λίγοι οι αθλητές που έχουν σταματήσει κάθε είδους άθληση. Πρέπει όλοι μας να ακούμε τους ειδικούς και να εφαρμόζουμε όλα τα μέτρα. Προσωπικά θεωρώ ότι τα πρωταθλήματα έχουν τελειώσει οριστικά όποτε πάμε για το πρωτάθλημα της επόμενης χρονιάς. Πάνω από όλα προέχει η υγεία και ελπίζω να βγούμε σύντομα από αυτή τη δοκιμασία”

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ – (Powerlifting): “Η άσκηση για έναν αθλητή δεν σταματάει ποτέ αλλά φυσικά με το κλείσιμο των γυμναστηρίων η προπόνηση δεν μπορεί να είναι ίδια, λόγω της έλλειψης εξοπλισμού. Εγώ συνεχίζω την προπόνηση σε ένα οικιακό γυμναστήριο, με μικρότερο εξοπλισμό, που είχα πολλά χρόνια πριν. Επίσης, ποδήλατο, περπάτημα και κολύμπι μπορούν να βοηθήσουν, όσο επιτρέπονται ακόμη. Ο αθλητής δύναμης δεν πρέπει να κάνει μεγάλα κενά από την προπόνησή του γιατί μετά η επιστροφή απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι αγώνες Powerlifting ήταν απο τους πρώτους που ακυρώθηκαν. Θεωρώ την απαγόρευση λογική γιατί προέχει η δημόσια υγεία. Η επιστροφή στους αγώνες θα είναι δύσκολη αλλά αυτό ισχύει για όλους. Ως αθλητές οφείλουμε να συνεχίσουμε τη διατροφή μας και να ασκούμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα με τις παρούσες συνθήκες. Μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε για να ξεκουραστούμε. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα επανέλθουμε όλοι στην καθημερινότητά μας και με τις ελάχιστες ανθρώπινες απώλειες”.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΣΑΜΗΣ – (Πυγμαχία – Ολυμπιακός Πειραιώς): “Μένουμε σπίτι, έτσι έχω περισσότερες ώρες ξεκούρασης. Προπονούμαι εντατικά όπως και πριν στο σπίτι μου (στην αυλή μου), σε αυτό δεν έχει αλλάξει κάτι γιατί προπονητής μου είναι ο πατέρας μου. Κάποιοι αγώνες προσεχώς θα αναβληθούν, για μην έρθει σε κίνδυνο η υγεία των αθλητών και όχι μόνο. Η όλη κατάσταση και βέβαια με εχει επηρεάσει και μάλιστα αρκετά. Κάθε εβδομάδα η Ε.Ο. Πυγμαχίας διοργάνωνε αγώνες προετοιμασίας (Sparing) στο Αθλητικό Κέντρο “Άγιος Κοσμάς” για την καλύτερη προετοιμασία των πυγμάχων εν όψει του Πανελληνίου πρωταθληματος Παίδων (14/5/2020 έως 17/5/20) όπου θα συμμετείχα με την ομάδα του Ολυμπιακού και τον Δάσκαλό μου Λευτέρη Λειβάδη. Τώρα δεν ξέρω αν θα γίνει, αλλά δεν το βάζουμε κάτω. Συνεχίζουμε δυναμικά!”

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΙΧΟΣ – (Προπονητής Α.Σ. Στράτων Αιγίου): “Κατ’ αρχάς να ευχηθούμε καλή δύναμη, υπομονή και πειθαρχία σε όλο τον κόσμο και πειθαρχία ειδικά στους κανόνες υγιεινής. Όπως σχεδόν όλες οι δραστηριότητες έχουν επηρεαστεί, έτσι και ο αθλητικός χώρος έχει σταματήσει κάθε δραστηριότητα. Στους αθλητές μας οι προπονητές τους έχουν δώσει οδηγίες να αθλούνται κατά μόνας για να συντηρηθούν όσο δυνατόν καλύτερα, ειδικά στον τομέα της φυσικής κατάστασης και ειδικά τώρα που η άσκηση λειτουργεί σαν συνταγογραφημένο φάρμακο για την ψυχοσωματική υγεία. Όλο το team, προπονητές, αθλητές, ευελπιστούμε ο εφιάλτης αυτός να είναι παρελθόν, να βγούμε όσο το δυνατόν αλώβητοι και να συνεχίσουμε την αγωνιστική μας δραστηριότητα όπως και πριν’’.

XΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΡΕΝΤΖΟΥΛΙΑΣ – (Ποδηλασία – Εθνική ομάδα) “Η καθημερινότητά μου τώρα με τον κορωνοϊό σίγουρα έχει αλλάξει, όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο άλλωστε. Ευτυχώς για εμένα ο αγώνας – στόχος της φετινής σεζόν είναι τον Σεπτέμβριο οπότε δεν επηρεάστηκε τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό το προπονητικό μου πλάνο. Κυρίως επηρεάστηκαν οι κοινές προπονήσεις με τους συναθλητές μου, καθώς τις αποφεύγουμε για λόγους συνωστισμού και οι βόλτες χαλάρωσης, οι οποίες δεν υπάρχουν πλέον αφού μένουμε σπίτι. Τις προπονήσεις με βάρη τις έχω αντικαταστήσει με ασκήσεις στο σπίτι… Προσαρμόζουμε λοιπόν το προπονητικό μας πλάνο με βάση τα νέα δεδομένα. Θα περάσει και αυτό. #μένουμεσπίτι”.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ – (Ποδόσφαιρο – Λύκαινες): “Το σωματείο μας σταμάτησε από την πρώτη στιγμή καθώς ήθελε να δώσει το σωστό παράδειγμα στους συνανθρώπους μας. Ωστόσο κάποιες λύκαινες έπαιζαν σε 5χ5, στην αρχή βέβαια πριν κλείσουν οι αθλητικοί χώροι. Αργότερα, οι περισσότερες, μη αντέχοντας την κλεισούρα, αρχίσαμε η κάθε μία από μόνη της να προσπαθεί να αθληθεί με όποιον τρόπο μπορούσε.
Νιώθουμε χάλια αφού δεν αντέχουμε μακριά από το γήπεδο και ελπίζουμε να τελειώσει σύντομα όλο αυτό… Περιμένουμε και το ντέρμπι που θα κρίνει την άνοδο και ανυπομονούμε να γίνει, αν και αγχωνόμαστε λίγο γιατί μείναμε πίσω στις προπονήσεις”.

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΑΡΓΥΡΙΑΔΗΣ – (Στίβος – Αθηνόδωρος) “ Είμαι στο χώρο του αθλητισμού κάποια χρόνια και είναι η πρώτη φορά που έχει επηρεαστεί τόσο πολύ η καθημερινότητά μου αλλά και το προπονητικό μου πλάνο. Πολλοί συναθλητές μου αποφάσισαν να απέχουν από τις προπονήσεις, ωστόσο εγώ συνεχίζω κανονικά παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα. Μείωσα τον όγκο και την ένταση των χιλιομέτρων της προπόνησης, διατηρώ απόσταση από τους συναθλητές μου τρέχοντας στην ύπαιθρο, τρέφομαι υγιεινά για να διατηρήσω ισχυρό το ανοσοποιητικό μου σύστημα και τηρώ κατά την επιστροφή μου στο σπίτι τους κανόνες υγιεινής. Ήταν αναμενόμενη η αναβολή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αθλούμαστε με σύνεση και μέτρο μέχρι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πανδημίας του κορωνοϊού”.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΙΑΣΟΥ – (Χάντμπολ – Σεριφάτο) “ Όλοι μας ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Μακριά από τις αγαπημένες καθημερινές μας συνήθειες, μακριά από το άθλημα που ο καθένας μας αγαπά. Προσωπικά προσπαθώ τις ατέλειωτες ώρες που περνάω στο σπίτι να γυμνάζομαι με αερόβια γυμναστική και τζόκινγκ. Δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί η κατάσταση και τι θα γίνει με τους αγώνες. Πάνω από κάθε αθλητική δραστηριότητα πρέπει να βάλουμε το κοινό καλό για να διαφυλάξουμε την δημόσια υγεία. Προσέχουμε όλοι μας για να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες, με την ελπίδα να το ξεπεράσουμε γρήγορα και ΟΛΟΙ! ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ !”

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΥΝΑΣ – (Ποδόσφαιρο – Παναιγιάλειος): “Είναι πρωτόγνωρο αυτό που συμβαίνει, άλλαξε την καθημερινότητα όλων και εννοείται και των αθλητών. Όταν δεν μπορείς να προπονηθείς σωστά επηρεάζεσαι αλλά μαζί με τους γυμναστές και τους προπονητές μας κάνουμε προγράμματα από το σπίτι. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία για να μη μείνουμε άπραγοι για μεγάλο διάστημα. Μένουμε σπίτι και τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, ακούμε τους ειδικούς για να περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Για την συνέχεια των αγώνων αυτό δεν μπορεί να το ξέρει κανείς, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι μπαίνει σε δεύτερη μοίρα γιατί η υγεία προέχει. Μακάρι να τελειώσει και να μπούμε στο γήπεδο, ο κόσμος να γυρίσει στις δουλειές τους και να βγουν οι άνθρωποι που νοσούν από το νοσοκομείο. Εγώ περνάω όλη την μέρα με την οικογένεια μου και αφιερώνω κάποιο χρόνο και για την γυμναστική μου. Εύχομαι αυτή η κατάσταση να αλλάξει τον τρόπο σκέψης όλων και εκείνων που διοικούν τον κόσμο, ώστε να αφήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας. Συλλυπητήρια στις οικογένειες των συνανθρώπων μας που δεν τα κατάφεραν και δύναμη και κουράγιο στους συνανθρώπους μας που αυτή τη στιγμή δίνουν μάχη με τον ιό στα νοσοκομεία.#μένουμε σπίτι!!!”


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr