background img
banner
banner

Τραγικές οι συνέπειες του κορωνοϊού στον Τουρισμό

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ… ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ

Καταστροφικές είναι οι συνέπειες του κορωνοϊού covid-19 στις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό. Η διασπορά του ιού, έτσι όπως εξελίσσεται, και τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας, βάζουν… ταφόπλακα σε κάθε προοπτική για το φετινό Πάσχα και θέτουν εν αμφιβόλω την έλευση τουριστών στην Αιγιάλεια και το καλοκαίρι.

Το… ντόμινο των εξελίξεων παρασύρει ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις αναψυχής κι εστίασης, δημιουργώντας ένα μεγάλο κενό στην εισροή ξένου χρήματος στην περιοχή…
Είναι σαφές ότι οι απώλειες δεν μπορούν μέχρι στιγμής να ποσοτικοποιηθούν και το μόνο βέβαιο είναι οι ξεκάθαρες αρνητικές συνέπειες στην επερχόμενη θερινή τουριστική σεζόν που δεν θα έχουν να κάνουν μόνο με την πορεία εξέλιξης του ιού στην κοινωνία και με την επανέναρξη λειτουργίας των ξενοδοχείων αλλά και με την γενικότερη οικονομική δραστηριότητα.

Δεδομένου ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν μπει στον… πάγο, είναι αμφίβολο εάν τα βοηθήματα που θα δοθούν από την κυβέρνηση θα τους επιτρέψουν να επανέλθουν σε φυσιολογική λειτουργία αλλά και να αποφέρουν τέτοιο κέρδος ικανό να τους βοηθήσει να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος. Άλλωστε, ως τώρα κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει ποιο θα είναι αυτό. Δεν αποκλείεται μάλιστα εάν ο χρόνος της αναστολής λειτουργίας είναι μεγάλος, κάποιες επιχειρήσεις να μην ξανανοίξουν ποτέ…

Μόλις ανοίξουν πρέπει να… τριπλασιάσουν τζίρους!

΄΄Είναι σαφές ότι κάποια στιγμή θα ξανανοίξουν οι επιχειρήσεις. Ποιο θα είναι όμως τότε το περιβάλλον; Ποιες οι συνθήκες; Κατά πόσο θα δοθεί ουσιαστική βοήθεια και εν κατακλείδι πόσο θα καταφέρουν να αντέξουν; Ακόμη κι άμεσα περάσει όλο αυτό, τίποτα πια δεν θα είναι το ίδιο για τις επιχειρήσεις αναψυχής και τουρισμού΄΄, επισημαίνει στo protionline.gr ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης, Αναψυχής Στράτος Βαρδάκης.

Εκτιμά δε πως για να ανοίξει μία επιχείρηση έχοντας χάσει τους τζίρους του Πάσχα και να καλύψει το χαμένο έδαφος, θα πρέπει ο τζίρος της αμέσως να τριπλασιαστεί κάτι που με τα νέα οικονομικά δεδομένα θα φαντάζει αδύνατο. ΄΄Εκτιμώ ότι το μέλλον των επιχειρήσεών μας είναι πιο αβέβαιο από ποτέ και τα μέχρι τώρα μέτρα δεν βοηθούν ή τουλάχιστον δεν έχει διευκρινιστεί τι θα ισχύσει. Για παράδειγμα, έγινε γνωστό πως μία επιχείρηση υποχρεούται να καταβάλει το 60% του ενοικίου. Κι αυτό όμως πώς θα το πληρώσει όταν έχει μηδενικό εισόδημα; Επιπλέον, ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί κάτι σχετικά με την παροχή ρεύματος. Οι επιχειρήσεις είναι κλειστές ωστόσο διατηρούν κάποια ψυγεία για να μην χαλάσουν τα προϊόντα που είχαν προμηθευτεί πριν, υπάρχει μία μικρή κατανάλωση ρεύματος κι ας μην λειτουργούν. Πώς θα καλυφθεί αυτό το έξοδο;΄΄, σημειώνει ακόμη ο κ. Βαρδάκης.

Όσο για τον σχεδιασμό του δήμου για την τουριστική προβολή της περιοχής, ο κ. Βαρδάκης επισημαίνει: ΄΄Έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση δεν μπορούμε να μιλάμε για κανένα σχεδιασμό.
Ο δήμος έχει «παγώσει» κάθε άλλη χρηματοδότηση πέραν των αναγκαίων καθώς προέχει η ενημέρωση και προστασία του κόσμου από τον κορωνοϊό. Τι σχέδια να κάνουμε για να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στην περιοχή μας όταν π.χ. απαγορεύονται οι μετακινήσεις;΄΄.

Στον… αέρα τα συμβόλαια του καλοκαιριού

Ερωτηθείς από τo protionline.gr για την κατάσταση των ξενοδοχείων, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αχαΐας Χρήστος Κανελλής μίλησε για δεκάδες ακυρώσεις, καμία κράτηση και μηδενική ζήτηση. ΄΄Παραμένουμε κλειστά διά νόμου μέχρι 30 Απριλίου, χάνουμε τους επισκέπτες του Πάσχα, περίοδο για την οποία είχαμε κρατήσεις από Έλληνες κυρίως, ενώ αμέσως μετά αναμενόταν να ξεκινήσουν τα ξένα γκρουπ. Φέτος η χρονιά αναμενόταν καλή, είχαμε θετικές ενδείξεις και κρατήσεις, όμως αυτό που προέκυψε με τον ιό είναι τόσο δυνατό χτύπημα που δεν αποκλείεται να αποτελέσει «ταφόπλακα». Τα συμβόλαια που είχαμε για το καλοκαίρι 2020 είναι όλα στον αέρα και κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Βλέπετε, ο τουρισμός είναι μία υπηρεσία με ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει διακυμάνσεις και επηρεάζεται θετικά ή αρνητικά από πολλούς παράγοντες όπως π.χ. η ψυχολογία του κόσμου΄΄, όπως τόνισε.

Αναφορικά με τα ευεργετήματα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο κ. Κανελλής εκτίμησε πως ΄΄θα απαλύνουν κάπως την κατάσταση όμως επ’ ουδενί θα καλύψουν το πρόβλημα’’.
Σημείωσε επίσης πως παραμένουν ακόμη πολλά θέματα αδιευκρίνιστα όπως για τι θα γίνει με τους εποχιακούς εργαζόμενους αλλά και με τις ίδιες τις επιχειρήσεις που είχαν κάνει κάποιες επενδύσεις αναμένοντας να κάνουν απόσβεση. Για παράδειγμα, ανέφερε πως όλα τα ξενοδοχεία τους χειμερινούς μήνες κάνουν κάποια ανακαίνιση όμως έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, με κλειστά δωμάτια δεν θα καλύψουν το έδαφος αν δεν δοθεί κάποιοι κεφάλαιο.

Σαββατοκύριακο με το… 30% των παραθεριστών στην Αν. Αιγιάλεια

΄΄Σε γενικές γραμμές, η χρονιά φαινόταν καλή με βάση τα μηνύματα που λαμβάναμε. Μετά από έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, ευελπιστούσαμε ότι θα πάνε καλύτερα τα πράγματα από την άνοιξη, όμως με τον κορωνοϊό τα πάντα ανατρέπονται και ουδείς μπορεί να κάνει εκτίμηση για το καλοκαίρι. Δεν ξέρουμε αν θα μπορούμε καν να μιλάμε για θερινή σεζόν΄΄, επισήμανε στo protionline.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας Γιώργος Σακελλαρόπουλος, δηλώνοντας προβληματισμένος για το τι μέλλει γενέσθαι κυρίως από τη στιγμή που τα μέτρα ενίσχυσης της κυβέρνησης είναι βέβαιο ότι δεν λύνουν το πρόβλημα εξ ολοκλήρου.

Ερωτηθείς αναφορικά με το εάν το Σαββατοκύριακο υπήρξε έλευση παραθεριστών στην Ακράτα και την Αιγείρα, ο κ. Σακελλαρόπουλος είπε πως υπήρξε ένας αριθμός ανθρώπων κυρίως από Αθήνα που βρέθηκαν στα παραθεριστικά τους τα οποία γέμισαν σε ποσοστό περίπου 30%.

Όμως, όπως είπε, είμαστε μία αγροτική περιοχή και είναι δύσκολο να περιοριστούν στα σπίτια οι άνθρωποι και να μην πηγαίνουν στις ασχολίες τους. Από την άλλη, εάν αυτό πρέπει να γίνει για την καταπολέμηση του ιού, πρέπει να το τηρήσουμε, σημείωσε χαρακτηριστικά.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr