background img
banner
banner

Τριδιάστατες διαβάσεις από την Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ – ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ!

Η ασφάλεια των πεζών στην πόλη δεν περιορίζεται στα πεζοδρόμια αλλά εκτείνεται στους πεζόδρομους και τις διαβάσεις, οι οποίες έχουν γίνει κάτι σαν αστικός μύθος. Όλοι μιλούν γι΄ αυτές, αλλά κανείς δεν τις βλέπει πια…Η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αιγιαλείας, προχωρά το επόμενο διάστημα στη δημιουργία τρισδιάστατων διαβάσεων πεζών κοντά σε σχολεία, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει την ασφαλή διέλευση των μαθητών αλλά και να αλλάξει την καθημερινότητα των πολιτών!

Ειδικότερα, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί το κοινό σε θέματα σωστής οδικής συμπεριφοράς και ταυτόχρονα να ενισχυθεί η ασφάλεια στους δρόμους, θα πραγματοποιήσει διαβάσεις τριών διαστάσεων (3D), περιμετρικά σχολείων, δημιουργώντας ένα άκρως εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή μέθοδο που εφαρμόστηκε αρχικά σε πόλεις της Ευρώπης αλλά και της Ινδίας και αποδείχθηκε ότι οι οδηγοί, σε μεγάλο ποσοστό, «παρασύρονται» από την οφθαλμαπάτη και κόβουν ταχύτητα όταν τις βλέπουν. Τον περασμένο Οκτώβρη οι 3D διαβάσεις… μεταφέρθηκαν και σε δρόμους της Αθήνας πλησίον σχολείων. Η πρώτη πόλη στην Ελλάδα ωστόσο που τις υιοθέτησε, είναι η Νάουσα.

Θετικά τα ως τώρα αποτελέσματα όπου εφαρμόστηκαν

Οι διαβάσεις αυτές είναι σχεδιασμένες ώστε να μοιάζουν ότι αιωρούνται πάνω από το οδόστρωμα, δημιουργώντας μία οφθαλμαπάτη ουσιαστικά που είναι ορατή από τους οδηγούς που πλησιάζουν στα σημεία. Πλέον, την ιδέα αυτή έχουν υλοποιήσει αρκετοί φορείς οδικής ασφάλειας σε πολλές χώρες στον κόσμο με θετικά αποτελέσματα όπου εφαρμόστηκαν.

Κατά την προσέγγισή τους στη διάβαση, οι οδηγοί αισθάνονται ότι είναι αναγκασμένοι να διαπεράσουν αρκετά τσιμεντένια ανασχετικά μπλοκ. Οπότε και σηκώνουν το πόδι τους από το γκάζι. Και ώ! του θαύματος λειτουργεί, οπότε και ο πεζοί διασχίζουν τη διάβαση με λιγότερη ανησυχία…

Όπως ανέφερε στο protionline.gr η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δήμου Αιγιαλείας Γιώτα Γκρέμου, ΄΄μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, θα γίνουν και στο Αίγιο οι πρώτες τρισδιάστατες διαβάσεις. Στην ουσία πρόκειται για μία καλλιτεχνική παρέμβαση – οφθαλμαπάτη που κερδίζει την προσοχή οδηγών και πεζών και εκπληρώνει το σκοπό της. Προσοχή! Διάβαση πεζών… αιωρείται!΄΄.

Οι πρώτες στην Νικ. Πλαστήρα γύρω από το 5ο Δημοτικό

Τόνισε ακόμη πως ΄΄οι διαβάσεις θα κατασκευαστούν από εταιρεία που ειδικεύεται στην μελέτη και την κατασκευή τους και όπως αποφασίστηκε οι πρώτες από αυτές θα δημιουργηθούν στην οδό Νικ. Πλαστήρα, στο ύψος του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου΄΄. Σύμφωνα με την κ. Γκρέμου, ΄΄ο συγκεκριμένος δρόμος επιλέχθηκε γιατί είναι φαρδύς και αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες΄΄.

Αναφορικά με το πότε θα πραγματοποιηθούν, η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής είπε ότι ΄΄ο χρόνος θα ανακοινωθεί, αφού εξαρτάται κυρίως από τις καιρικές συνθήκες. Απομένει δε μία αδειοδότηση της Περιφέρειας και το έργο θα ενταχθεί και θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από την Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή.

΄΄Με υπευθυνότητα και ευαισθησία, κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την ασφάλεια των παιδιών μας΄΄, πρόσθεσε η κ. Γκρέμου.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr