background img
banner
banner

Χαραμάδα… αισιοδοξίας από τρία μεγάλα έργα

ΑΝΑΠΛΑΣΗ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ – ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ – ΠΟΥ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Μέσα στη γενικότερη κατήφεια των ημερών, χαραμάδα… αισιοδοξίας ανοίγουν τρία αναπτυξιακά έργα που παίρνουν «σάρκα και οστά» από τον δήμο Αιγιαλείας. Ανάπλαση εμπορικού κέντρου, πλατειών και δρόμων πέριξ αυτών, εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης και αποκατάσταση αγροτικής οδοποιίας, ήρθε το… πλήρωμα του χρόνου να κατασκευαστούν σε μία στιγμή μάλιστα που βοηθούν στο να αναπτερωθεί το ηθικό των Αιγιαλέων.

Η σύμβαση για το έργο της ανάπλασης του εμπορικού κέντρου, των πλατειών Αγ. Λαύρας και Τρίγωνης Πλατείας και των περιμετρικών αυτών οδών, εκτιμώμενης αξίας 3 εκατ. ευρώ, υπεγράφη την Παρασκευή 6 Μαρτίου. Ανάδοχος είναι η «Α.Γ.Τ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ AGT CONSTRUCTIONS A.T.E.» με έκπτωση 54,99 %, η οποία έχει προκριθεί και για το έργο ανέγερσης του νέου Ε.Κ.Α.ΜΕ. πλην όμως εκκρεμεί η ένσταση που έχει καταθέσει η δεύτερη εταιρεία, κάτι που χρονικά δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει πριν το τρίμηνο.

“Το έργο της ανάπλασης θα εκτελεστεί, έχει ήδη υπογραφεί η σύμβαση την προηγούμενη εβδομάδα΄΄, επισήμανε στo protionline.gr ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας Λεωνίδα Καράμπελα, υπάρχει ένας προγραμματισμός έναρξης των εργασιών μετά το Πάσχα και συγκεκριμένα στις 2 Μαΐου. Ως τότε, θα πρέπει να έχουν γίνει οι επαφές με ΔΕΥΑΑ και ΔΕΗ για το θέμα των δικτύων. Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει και η ενημέρωση των καταστηματαρχών του κέντρου έτσι ώστε να προκληθούν όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα κατά την διάρκεια εκτέλεσης του έργου.

Βεβαίως, επειδή πρόκειται για το πιο κεντρικό σημείο της αγοράς του Αιγίου, θεωρείται βέβαιο ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με τον Εμπορικό Σύλλογο και άλλους φορείς που σχετίζονται άμεσα με το έργο. Έτσι, η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, σε συνεργασία με τον ανάδοχο, θα αναζητήσουν τον πιο γρήγορο τρόπο ώστε να μην επιβαρυνθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα το εμπορικό κέντρο της πόλης, εξαιτίας των εργασιών.

Υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου

Υπενθυμίζεται ότι το έργο χρηματοδοτείται από τις «Δράσεις αστικής ανάπτυξης ιστορικών, εμπορικών και τουριστικών κέντρων της Περιφέρειας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτική Ελλάδα ΕΣΠΑ 2014-2020, με συνολικό προϋπολογισμό 3.215.815,25 €. Κύριος και φορέας κατασκευής του έργου θα είναι ο δήμος Αιγιαλείας με επιβλέπουσα υπηρεσία την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου. Περιλαμβάνει ανάπλαση των δύο πλατειών και των δρόμων γύρω από αυτές. Συγκεκριμένα, τις εργασίες ανάπλασης – ανακατασκευής – διαμόρφωσης της πλατείας Αγίας Λαύρας, των οδών Ζαΐμη και Γερμανού που ενσωματώνονται στους λειτουργικούς χώρους της πλατείας και της οδού Ασημάκη Φωτήλα από την οδό Ερμού έως την οδό Ταξιαρχών, σε συνδυασμό με την παράλληλη εξασφάλιση και διευθέτηση – επέκταση των εγκαταστάσεων δικτύων, λειτουργικών διαμορφώσεων, αστικού εξοπλισμού και ηλεκτροφωτισμού, που υποχρεωτικά ακολουθούν την πλατεία, τα πεζοδρόμια και τις οδούς. Το έργο αναμένεται να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στο εμπορικό κέντρο αλλάζοντας κατά πολύ την εικόνα του.

Ανοίγει ο δρόμος για την λειτουργία του ενιαίου αποχετευτικού

Η προέγκριση δημοπράτησης για τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης ήρθε πριν λίγες μέρες να δώσει τέλος σε έναν μακρύ αγώνα δήμου και τοπικών φορέων. Η ΔΕΥΑ Αιγιάλειας είναι φορέας υλοποίησης του έργου, προϋπολογισμού 33,7 εκ ευρώ, καλούμενη έτσι να ολοκληρώσει την τρίτη φάση του μεγάλου αποχετευτικού της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη φάση αφορούσε την αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού για να δέχεται τα λύματα ολόκληρης της Αιγιάλειας, έργο 10 εκ. ευρώ που έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση αφορούσε τον μεγάλο συλλεκτήριο αγωγό λυμάτων από την Ακράτα μέχρι το Λαμπίρι, προϋπολογισμού 35 εκ. ευρώ, που επίσης έχει ολοκληρωθεί, εκκρεμεί όμως η παράδοσή του από τον εργολάβο στην Περιφέρεια και από εκεί στον δήμο.

Τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης αφορούν τις συνδέσεις των παραλιακών κοινοτήτων με κεντρικό αγωγό, με τη χρηματοδότηση να προέρχεται από κονδύλια του ΕΣΠΑ (23,6 εκ. ΕΠΠΕΡΑΑ και 5 εκ. ευρώ πρόγραμμα ΦιλόΔημος), ενώ περίπου 5 εκ. ευρώ καλείται να καταβάλει η ΔΕΥΑΑ από τα ταμεία της, σύμφωνα με τη μελέτη. Βεβαίως, αναμένονται… γενναίες εκπτώσεις που πιθανότατα θα μηδενίσουν την ιδία συμμετοχή.

Κάπως έτσι αναμένεται να λειτουργήσει το ενιαίο αποχετευτικό της Αιγιάλειας, έργο που δρομολογήθηκε το 2003 και θα ολοκληρωθεί το 2023. Όμως… κάλλιο αργά παρά ποτέ…

Τι περιλαμβάνει το έργο

Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η κατασκευή των εσωτερικών δικτύων των παρακάτω οικισμών Γ’ Προτεραιότητας: Αιγείρας του πρώην Δήμου Αιγείρας, Κραθίου και Παραλίας Συλίβαινας του πρώην Δήμου Ακράτας, Διακοπτού του πρώην Δήμου Διακοπτού, Ροδοδάφνης (συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Αβύθου και Άκολης που αποτελούν ενιαίο οικιστικό σύνολο της πρώην Κοινότητας Ροδοδάφνης), Λόγγου και Σελιανιτίκων του πρώην Δήμου Συμπολιτείας. Το φυσικό αντικείμενο του έργου σε μήκος σωλήνων ανέρχεται σε 75.500 m περίπου ενώ προβλέπονται και 6 τοπικά αντλιοστάσια.

Βαρύτητα στην διάνοιξη και αποκατάσταση αγροτικών δρόμων

Στη διαδικασία της δημοπράτησης του πολύ σημαντικού έργου της αποκατάστασης αγροτικής οδοποιίας βρίσκεται ο δήμος Αιγιαλείας, με σκοπό να ξεκινήσει άμεσα η εκτέλεσή του. Πρόκειται για χρηματοδοτούμενο έργο από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», προϋπολογισμού 868.000 ευρώ.

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών είναι η 6η Απριλίου. Ακολούθως, οι προσφορές θα αποσφραγιστούν στις 9 Απριλίου. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 180 ημερολογιακές ημέρες και αρχίζει από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης και εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον και δεν κατατεθούν ενστάσεις, προσδιορίζεται χρονικά μέσα στο καλοκαίρι.

Προτεραιότητα στους δρόμους που χρησιμοποιούνται από μεγάλο αριθμό αγροτών

Μιλώντας στo protionline.gr, η αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βάσω Ψυχράμη επισήμανε πως είναι ένα έργο που είχε δρομολογηθεί και είχε ενταχθεί στο «ΦιλόΔημος» από την προηγούμενη δημοτική αρχή και στηρίζεται σε τεχνική έκθεση με βάση τις ανάγκες των κατά τόπους περιοχών του δήμου, έτσι όπως έχουν καταγραφεί με βάση τα αιτήματα που υπάρχουν. ΄΄Είναι γεγονός ότι η αγροτική οδοποιία είναι ένα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ύπαιθρος και οφείλουμε να ενσκήψουμε σε αυτό. Το εν λόγο έργο περιλαμβάνει διανοίξεις και αποκαταστάσεις δρόμων κυρίως σε ορεινά σημεία που χρησιμοποιούνται από τους αγρότες για να φτάσουν στα κτήματά τους΄΄, επισήμανε η κ. Ψυχράμη, προσθέτοντας: ΄΄Απ’ όσο γνωρίζουμε, η επιλογή των σημείων που θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις, έγινε με βάση των αριθμό των αγροτικών ιδιοκτησιών που εξυπηρετούν προκειμένου να δοθούν λύσεις στην καθημερινότητα και την εργασία των ανθρώπων της υπαίθρου΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr