background img
banner
banner

Συνεργασία δήμου – φορέων για να αποτραπεί η διασπορά του κορωνοϊού

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Στα μέτρα που πρέπει και δύναται να λάβει ο δήμος Αιγιαλείας για να καταπολεμήσει τη διασπορά του κορωνοϊού covid-19 επικεντρώθηκε η χθεσινή σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου. Από τους παριστάμενους κατατέθηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις και προτάσεις, ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ενημέρωση και οι κατευθύνσεις που δόθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης, από την Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, Λοιμωξιολόγο Καρολίνα Ακινοσόγλου, συμπτωματική στον ιό.

Να σημειωθεί ότι η σύσκεψη, που διήρκεσε για περισσότερο από δυόμιση ώρες, έλαβε χώρα στο γραφείο του δημάρχου, με την παρουσία μεταξύ άλλων, του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κωνσταντίνου Γιαννόπουλου, του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Αχαΐας Ευάγγελου Πασσά, του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Αχαΐας Γιώργου Αφράτη, της Προϊσταμένης Δ/νσης Δημόσιας Υγείας ΠΕ Αχαΐας Σοφία Συμεωνίδου, της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου Κατερίνας Υφαντή, του διοικητικού διευθυντή του Νοσοκομείου Δημήτρη Νικολόπουλου, του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας Κωνσταντίνου Λέτσα, του ιατρού – χειρουργού Αριστείδη Κοκορέ, ιατρών – μελών της δημοτικής αρχής όπως η πρόεδρος της ΔΗ.ΚΕ.Π.Α. Μαρία Τσουκαλά και η Διαμάντω Βασιλακοπούλου.

Παρόντες ήταν ακόμη, οι αντιδήμαρχοι Βάσω Ψυχράμη, Μαρία Σταυροπούλου και Νίκος Καραΐσκος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Βασίλης Χριστόπουλος, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι Χρήστος Γούτος, Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος και Άννα Κουρή, οι πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών του δήμου, Γιώτα Γκρέμου και Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Τάκης Ανδριόπουλος, ο γεν. γραμματέας του δήμου Γιώργος Ρούσσος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος, η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνά Σκανδάμη, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Β΄ Αχαΐας Δώρα Μαστραπά, από την Ένωση Συλλόγων Γονέων ο Κώστας Καϊάφας κ.ά.

Η πρωτοβουλία και ο ρόλος του δήμου

Στην εισήγησή του, ο δήμαρχος ξεκαθάρισε πως τα μέτρα που λαμβάνονται προέρχονται στο πλαίσιο της υλοποίησης αποφάσεων της κεντρικής πολιτείας. ΄΄Η δική μας αρμοδιότητα είναι να υποβοηθήσουμε μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που έχει η τοπική αυτοδιοίκηση και σε συνεργασία με όλους τους φορείς να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση για την περιοχή στο πρόβλημα που έχει ανακύψει΄΄, τόνισε διαχωρίζοντας το επιστημονικό και το πολιτικό ζήτημα. ΄΄Θέλουμε να μας ενημερώσουν οι επιστήμονες για το τι πρέπει να κάνουμε. Οι πολιτικοί δεν έχουν το δικαίωμα να μπαίνουν στα επιστημονικά πεδία΄΄, σημείωσε ακόμη ο κ. Καλογερόπουλος επισημαίνοντας πως ΄΄δεν υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή του δήμου μας ωστόσο πρέπει να κάνουμε ό,τι ενδείκνυται επιστημονικά ώστε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο΄΄.

Πώς αντιδρά όποιος παρουσιάζει συμπτώματα

Ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες για το πώς πρέπει να αντιδράσει ο ασθενής που παρουσιάζει ύποπτα συμπτώματα, έδωσε η πρόεδρος του Ι.Σ. Αιγίου, τονίζοντας πως είναι επιτακτική ανάγκη να παραμείνει στο σπίτι του και να ειδοποιήσει τον γιατρό του, ο οποίος θα τον κατευθύνει. Τόνισε ακόμη πως ο δήμος, εκτός από τα σχολεία πρέπει να απολυμάνει όλα τα δημοτικά κτίρια και τις δημόσιες τουαλέτες, καθώς και ότι πρέπει να υπάρχουν αντισηπτικά παντού. Προέτρεψε ακόμη τον δήμο να εκδώσει ανακοίνωση που να παροτρύνει τους πολίτες να αποφεύγουν τις μαζικές συναθροίσεις και τις άσκοπες εξόδους ώστε να μην διασπαρεί ο ιός, τονίζοντας πως είναι απαραίτητο να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Είπε ότι και στους ιδιωτικούς χώρους πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές οι συναθροίσεις.

Η κ. Συμεωνίδου είπε πως πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ατομικής υγιεινής καθώς πλέον είναι και ατομική ευθύνη του καθενός, δίνοντας πληροφορίες τι εννοείται όταν λέγεται απολύμανση ενάντια στον κορωνοϊό. Σημείωσε ακόμη πως ΄΄στο χέρι μας είναι να περάσουμε μηνύματα στα παιδιά μας΄΄ τονίζοντας πως η χρήση χλωρίνης παντού θα αποφέρει μεγάλο όφελος. Ο κ. Κοκορές επισήμανε πως η συχνή απολύμανση δεν είναι βέβαιο ότι θα επιτύχει την εμπλοκή της διάδοσης του ιού, βλέποντας ως μόνη λύση το να μην βγαίνει κανείς για λίγο καιρό από το σπίτι του, όσο βέβαια αυτό μπορεί να είναι εφικτό καθώς θα παραλύσει η κοινωνική δομή.

Θωρακίζεται το Νοσοκομείο – Μεταφορά του Παιδιατρικού στο πρώην ΙΚΑ

Στις προσπάθειες που γίνονται ώστε να θωρακιστεί το Νοσοκομείο Αιγίου αναφέρθηκε ο κ. Λέτσας, κάνοντας γνωστό πως θα είναι ειδικοί αυτοί που θα διαχειριστούν τα ύποπτα περιστατικά που υποδέχονται πλέον στο κοντέινερ που έχει τοποθετηθεί, ενώ έκανε γνωστό πως σε λίγες ημέρες θα αποστέλλονται δείγματα ύποπτων περιστατικών και στην Πάτρα για ταυτοποίηση του ιού. Επίσης, έγινε γνωστό πως αναβάλλονται τα τακτικά ιατρεία του νοσοκομείου ενώ εξετάζεται το εάν θα αναβληθούν και τα τακτικά χειρουργεία. Επίσης, ο κ. Νικολόπουλος έκανε γνωστό πως μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του πρώην ΙΚΑ το Παιδιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου.

Ανέφικτη η εκπαίδευση ψηφιακά

Ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της σύσκεψης και στον ρόλο που πρέπει να έχει ο δήμαρχος ώστε να ενημερώνει τους πολίτες, επισημαίνοντας πως μπορεί να αξιοποιηθεί το δυναμικό του δήμου για τον καθαρισμό των κτιρίων και των σχολικών μονάδων. Αναφορά έγινε ακόμη και στο εάν υπάρχει δυνατότητα για εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω ίντερνετ τουλάχιστον για τους μαθητές που θα δώσουν πανελλήνιες, κάτι που βάσει υποδομών δεν είναι εφικτό, ενώ είναι αμφίβολο εάν τα σχολεία της Αχαΐας θα ανοίξουν τελικώς στις 18 Μαρτίου, κάτι που θα κριθεί από τις τότε συνθήκες και την διασπορά του ιού.

Επιφυλακή, όχι πανικός…

Μέσω της τηλεδιάσκεψης, η κ. Ακινοσόγλου, η οποία βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι της καθώς ήρθε σε επαφή με τον 66χρονο που νοσεί από κορωνοϊό και νοσηλεύτηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, παρουσίασε την εικόνα του ιού παγκοσμίως, ανέλυσε το πώς μεταδίδεται, ποιο θεωρείται ύποπτο κρούσμα, κάνοντας – μεταξύ άλλων – γνωστό πως ο χρόνος επώασης είναι 14 ημέρες. Τόνισε ακόμη πως όπως φαίνεται, το 95% του πληθυσμού θα νοσήσει αλλά η πλειοψηφία με ήπια συμπτώματα και θα το αποβάλει, ενώ έδωσε χρήσιμες πληροφορίες στους επαγγελματίες υγείας που ήταν παρόντες. ΄΄Είμαστε σε επιφυλακή αλλά δεν πανικοβαλλόμαστε΄΄, τόνισε.

Μετά από όλες τις τοποθετήσεις, ο δήμαρχος ζήτησε από τους φορείς να σταθούν στο πλευρό του και να συνεργαστούν ώστε να βοηθήσουν όλοι όσο μπορούν ώστε ν΄ αποφευχθεί διασπορά του ιού, ενώ το θέμα παρακολουθείται στενά, δεδομένου ότι, όπως τονίστηκε πολλάκις στη σύσκεψη, τα δεδομένα αλλάζουν όχι από μέρα σε μέρα, αλλά και από ώρα σε ώρα…


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr