background img
banner
banner

Αρνητική… για την ώρα στη μείωση τελών η πλειοψηφία | ΒΙΝΤΕΟ

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΓΟΥΤΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΕ ΩΣ ΜΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ

Με ψήφους 17 – 16 καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας η πρόταση των έντεκα συμβούλων της παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο» του Χρήστου Γούτου περί κατάργησης των αυξήσεων των δημοτικών τελών και περί απαλλαγών, λόγω του οικονομικού πλήγματος που επιφέρει στους δημότες η πανδημία. Οι δύο παρατάξεις της συνδιοίκησης του δήμου, αυτές της Βάσως Ψυχράμη και του Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου στην χθεσινή, μέσω τηλεδιάσκεψης, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συμφώνησαν με την εισήγηση του δημάρχου, βάσει της οποίας, ο δήμος βρίσκεται εν αναμονή των αποφάσεων της Πολιτείας απέναντι στους δήμους και ως εκ τούτου στην παρούσα φάση δεν μπορεί να ληφθεί η παραμικρή απόφαση.

Οι παρατάξεις της πλειοψηφίας θεώρησαν ως μη ρεαλιστική την πρόταση του κ. Γούτου, τονίζοντας πως αν ληφθεί απόφαση μείωσης ή κατάργησης των τελών πρέπει να υπάρξει ανάλογη περιστολή των εξόδων. Ο κ. Γούτος ωστόσο επιχειρηματολόγησε. Ειδικότερα, απαντώντας στην προτροπή του δημάρχου και στην προηγούμενη αίτηση που αφορούσε τα τέλη άρδευσης, να δείξουν αυτοί που προτείνουν μειώσεις, από πού θα περικοπούν τα χρήματα που δεν θα δοθούν λόγω των απαλλαγών, κατέδειξε ως χρήματα που θα μπορούσα να καλύψουν το «κενό», αυτά που «κερδίζει» ο δήμος από την μη διαχείριση της άρδευσης, υπολογίζοντας όφελος ύψους 1 εκατ. ευρώ…

Τι πρότεινε

Συγκεκριμένα, η πρόταση του κ. Γούτου (που αυτή τη φορά προερχόταν μόνο από την παράταξή του και όχι από τις παρατάξεις των κ. Παπακωνσταντινόπουλου και Κουρή, όπως συνέβη με την άρδευση) ήταν: Κατάργηση των αυξήσεων των τελών που έχουν γίνει στη συνεδρίαση της 30ής Οκτωβρίου 2019 και αφορούν τις αποφάσεις 497. 498, 499, 500, 502, 503, 505 και 508, 2) στην απόφαση 503 που αφορά τα τέλη χρήσεως πεζοδρομίων, πλατειών και λοιπόν κοινόχρηστων χώρων εντός των διοικητικών ορίων του δήμου για το έτος 2020 προτείνει την απαλλαγή για όλο το έτος και 3) κατάργηση και όχι ενσωμάτωση του ειδικού τέλους 80% Ν.1069/80.

Να σημειωθεί πως, παρότι οι δικές τους προτάσεις διαφοροποιούνται, οι παρατάξεις Τάκη Παπακωνσταντινόπουλου και Αγγελικής Κουρή ψήφισαν υπέρ της πρότασης Γούτου.

Δημ. Καλογερόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε την επιλογή, σε αυτή τη συγκυρία θα ήταν αδύνατον»

Ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος, επικαλούμενος έγγραφα της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου, από τις 31 Μαρτίου, τόνισε πως ΄΄ο δήμος Αιγιαλείας προς το παρόν, ακόμα κι αν είχε την επιλογή για μείωση των τελών, εξ αντικειμένου σε αυτή τη συγκυρία, αυτό είναι αδύνατον΄΄. Σημείωσε ακόμη στην εισήγησή του πως ΄΄βρισκόμαστε εν μέσω της πανδημίας, πράγμα που σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός είναι αδύνατον να εκτελεστεί ως προς τις εισπράξεις, όπως είχε προϋπολογιστεί, άρα ο δήμος, και γι’ αυτό τον λόγο, βρίσκεται σε δεινή θέση…΄΄.

Ο κ. Καλογερόπουλος τόνισε επίσης πως μετά την οριστική διαμόρφωση της κατάστασης και αφού περάσει η λαίλαπα αυτή και έχει διαμορφωθεί σχετικά ασφαλής αποτύπωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, είναι δεδομένο ότι από την πλευρά της δημοτικής αρχής θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση με υπευθυνότητα και κατανόηση, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική αδυναμία των επαγγελματιών, τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό και όλα τα δεδομένα. Συγκεκριμένα, επισήμανε: ΄΄Ας βάλει ο καθένας από τους δημοτικούς συμβούλους στη σκέψη του ότι γίνεται αυτή τη στιγμή σε εθνικό επίπεδο για τη δραματική κατάσταση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι αδύνατον λοιπόν, να μην ληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να στηριχθούν οι δήμοι ανάλογα με την εικόνα που θα έχει ο κάθε δήμος στον σχετικό πίνακα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους΄΄. Καταλήγοντας, είπε ότι βρίσκεται εν αναμονή των όποιων αποφάσεων πάρει η Πολιτεία και των εξειδικευμένων μέτρων.

Χρ. Γούτος: «Κάνοντας μόνο τον σταυρό μας δεν μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι στους πολίτες»

Από την πλευρά του, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Γούτος άσκησε δριμεία κριτική στον κ. Καλογερόπουλο, λέγοντας: ΄΄Άκουσα τον δήμαρχο να λέει πως… κάνει τον σταυρό του. Όμως κάνοντας τον σταυρό μας δεν μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι στους πολίτες. Χρήσιμοι θα φανούμε εάν πάρουμε κι εμείς κάποια μέτρα, τα οποία έχουμε τη δυνατότητα να λάβουμε. Αν κοιτάξουμε τους όμορους δήμους, στον νομό μέσα, ήδη τρεις εξετάζουν την ελάφρυνση των δημοτών τους κι εμείς καθόμαστε και κάνουμε τον σταυρό μας. Και δεν είναι μόνο οι επαγγελματίες που πλήττονται, αλλά επηρεάζονται οικονομικά και οι δημότες. Σκεφτείτε πόσες θέσεις εργασίας χάθηκαν από τη μη λειτουργία των επιχειρήσεων. Άρα το πρόβλημα μετακυλίεται και μπαίνει σε όλα τα σπίτια΄΄.

Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας υπογράμμισε και τα εξής: ΄΄Ο δήμαρχος δηλώνει αδυναμία λέγοντας πως δεν έχει χρήματα. Από τη στιγμή που ο ίδιος αδυνατεί να βρει χρήματα, ας προσπαθήσουμε κάποιοι άλλοι να διορθώσουμε το θέμα. Έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο και πήρε απόφαση να μεταφέρει την άρδευση στη ΔΕΥΑΑ. Αυτό σημαίνει πως η ζημιά που έλεγε πως προκαλούσε στον δήμο η άρδευση, σήμερα δεν υπάρχει. Οι 200.000- 300.000 ευρώ της ζημιάς από την άρδευση σήμερα μένουν στον δήμο. Για τα αντλιοστάσια ο δήμος κατέβαλε στην ΔΕΗ 600.000 – 700.000 το χρόνο. Σήμερα και αυτή η υποχρέωση δεν υπάρχει στον δήμο. Κάπως έτσι, σας βρήκα 1 εκατ. ευρώ. Άρα, κάνατε λάθος που αυξήσατε τα τέλη. Μείωση έπρεπε να επέλθει. Και γι’ αυτό έρχομαι σήμερα με συγκεκριμένη πρόταση. Είναι στενάχωρο αυτό που ανέφερε ο κ. Βαρδάκης ότι του είπε ο δήμαρχος να πάρει τα χρήματα για την τουριστική προβολή του δήμου; Μιλάμε για 50.000 ευρώ. Είναι εγκληματικό να βγάζει την Αιγιάλεια από τον τουριστικό χάρτη της χώρας΄΄.
Επίσης, απαντώντας στον δήμαρχο που είπε «όποιος επιθυμεί να βοηθήσει να έρθει εδώ», ο κ. Γούτος είπε: ΄΄Δεν το έδειξε αυτό ο δήμαρχος διότι αν επιθυμούσε βοήθεια δεν θα απέκλειε την μεγαλύτερη παράταξη του δήμου από την λήψη αποφάσεων΄΄.

Βάσω Ψυχράμη: «Ρηχό το επιχείρημα για εξοικονόμηση χρημάτων από την άρδευση»

Η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Βάσω Ψυχράμη εξήγησε τους λόγους που καταψηφίζει την πρόταση, ως εξής: ΄΄Είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει το έξοδο της άρδευσης αλλά δεν υπάρχει και το έσοδο. Πώς μένουν στον δήμο χρήματα αφού δεν εισπράττει; Ως εκ τούτου, αυτό το επιχείρημα είναι ρηχό. Το σίγουρο είναι ότι όταν θέλουμε να κάνουμε ελαφρύνσεις και μειώσεις, αυτή τη στιγμή χωρίς να έχουμε κάποιο άλλο δεδομένο όπως π.χ. επιχορήγηση από το κράτος, εάν θέλουμε να το κάνουμε, πρέπει να προχωρήσουμε σε περικοπές εξόδων. Δηλαδή από τον υπάρχοντα προϋπολογισμό να περικόψουμε δραστηριότητες που δεν θα γίνουν. Γι’ αυτό ο κ. Βαρδάκης είπε να περικόψουμε εκθέσεις που δεν θα πάμε και εκδηλώσεις που δεν θα γίνουν εν μέσω πανδημίας. Αυτή είναι η ρεαλιστική πραγματικότητα. Αυτά τα δεδομένα έχουμε τώρα. Μακάρι αύριο να κάνουμε τον αγώνα μας και να έχουμε χρήματα από την Πολιτεία για να κάνουμε την πρόταση σε σχέση με την ελάφρυνση όλων των δημοτών. Είναι σαφές ότι πρέπει να γίνουν ελαφρύνσεις αλλά περικόπτοντας περιττές δραστηριότητες. Ούτε η τουριστική ανάπτυξη, ούτε ο πολιτισμός είναι περιττά. Όμως σε μία δύσκολη στιγμή που όλοι πλήττονται, είναι δευτερεύοντα. Αυτή τη στιγμή στηρίζουμε την πρόταση του δημάρχου, περιμένοντας τη στάση της Πολιτείας για να επανέλθουμε΄΄.

Τ. Παπακωνσταντινόπουλος: «Η δημοτική αρχή χρησιμοποιεί τον κορωνοϊό σαν άλλοθι»

Ο επικεφαλής της παράταξης «ΜΠΡΟΣΤΑ» Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος, κατηγόρησε την δημοτική αρχή ότι χρησιμοποιεί τον κορωνοϊό σαν άλλοθι, λέγοντας: ΄΄Δεν φτάνει η απειλή της ζωής του κόσμου, απειλείται και με οικονομική εξόντωση. Έτσι ο δήμος δεν ασχολείται με τίποτα άλλο παρά μόνο με τον κορωνοϊό, περνώντας σε τελευταία μοίρα την επιβίωση του κόσμου που αυτή τη στιγμή στενάζει. Δεν αντιπολιτευόμαστε τη δημοτική αρχή ούτε φτιάξαμε μπλοκ αντιπολιτευτικό με τις άλλες παρατάξεις. Όχι ότι δεν συμφωνούμε με την πρόταση του κ. Γούτου. Απεναντίας εμείς διακατεχόμαστε από το πνεύμα της καλής συνεργασίας κάτι που δεν συμβαίνει και στην δημοτική αρχή, η οποία έδειξε από την αρχή άλλη διάθεση. Εμείς δεν θέλαμε πόλεμο με τη δημοτική αρχή. Η δημοτική αρχή απέκλεισε την αντιπολίτευση από τα όργανα λήψης αποφάσεων αγνοώντας τον νόμο. Εμείς στηρίζουμε αυτή την πρόταση του κ. Γούτου αν και πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να είναι πιο πλήρης, λέγοντας πλήρη απαλλαγή από δημοτικά τέλη κοινοχρήστων χώρων, καθισμάτων, ανταποδοτικών τελών καθαριότητας, μισθωμάτων, τελών ακινήτων, βεβαιωμένες οφειλές. Άρα πρέπει να κοιτάξουμε και το θέμα της διεκδίκησης της ενίσχυσης από το υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας και απαλλαγή από το κόστος της μεταφοράς των απορριμμάτων΄΄. Καταλήγοντας, επικαλέστηκε Νόμο από το 1958 που προβλέπει πως για έναν χώρο που δεν κάνει κανείς χρήση δεν υποχρεούται να πληρώνει.

Γρ. Τριανταφυλλόπουλος: «Να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια στις επιχειρήσεις»

΄΄Η οριζόντια μείωση όλων των τελών στο «όνομα του κορωνοϊού» καθιστά αδύνατο να ληφθεί υλοποιήσιμη απόφαση για ελάφρυνση των συμπολιτών που πραγματικά πλήττονται΄΄, τόνισε μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση ο επικεφαλής της παράταξης «Αιγιαλέων Πόλις» Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος. Μάλιστα, η κατεύθυνση που έδωσε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος ήταν να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια στις επιχειρήσεις που πλήττονται στην εστίαση, στους εμπόρους και καταστηματάρχες. Ζήτησε δε να αποσυρθεί το θέμα ώστε να έρθει στο σωστό χρόνο και με σοβαρή αντιμετώπιση για τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

Υπέρ της πρότασης Γούτου αλλά με διαφοροποιήσεις, ψήφισε η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αγγελική Κουρή.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ · ΣΤΙΓΜΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr