background img
banner
banner

Επάρκεια μασκών στα φαρμακεία της Αιγιάλειας

ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ

Οι μάσκες ήρθαν για να μείνουν. Οι δηλώσεις του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα και οι προχθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση των μέτρων επιβεβαίωσαν την υποχρεωτική χρήση τους σε κάποιους χώρους με το πρόστιμο να ανέρχεται σε 150 ευρώ στους παραβάτες.

Η επάρκεια που υπάρχει σε τοπικό επίπεδο δημιουργεί αισιοδοξία ότι και με την ορθή χρήση της μάσκας, οι κάτοικοι της περιοχής θα προστατευθούν από τον φονικό ιό.
Στα φαρμακεία της Αιγιάλειας είναι σε ικανοποιητική διαθεσιμότητα τόσο οι χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης όσο και οι υφασμάτινες, όπως σημειώνει στo protionline.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιγιαλείας Γιώργος Σπηλιόπουλος.

Μάλιστα, εκτιμά πως η διαθεσιμότητα αυτή θα συνεχίσει να υπάρχει και το επόμενο διάστημα που η ζήτηση θα αυξηθεί καθώς υπάρχουν διάφοροι προμηθευτές. ΄΄Κερδίσαμε χρόνο και πλέον στην αγορά υπάρχει επάρκεια σε μάσκες και για να προμηθευτούν τα νοσοκομεία και οι ιδιώτες. Αυτή τη στιγμή τα φαρμακεία της περιοχής διαθέτουν μάσκες και υφασμάτινες και μιας χρήσης.
Επίσης, επάρκεια υπάρχει και σε αντισηπτικά. Σε ό,τι αφορά τα οινοπνεύματα δεν υπάρχουν σε τόσο μεγάλο βαθμό, ωστόσο σταδιακά προμηθευόμαστε΄΄, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των φαρμακοποιών της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι μάσκες διατίθενται και από την Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών, από την οποία έχουν προμηθευτεί μεγάλο αριθμό οι αγρότες της περιοχής που τις χρειάζονται ούτως ή άλλως κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων εργασιών όπως το ράντισμα.

Το γεγονός ότι οι αγροτικές εργασίες δεν διακόπηκαν κατά τη διάρκεια ισχύος των μέτρων ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού, αύξησε τη ζήτηση γύρω από αυτές.

Ποιες μάσκες χρειαζόμαστε

Τη… μερίδα του λέοντος στη ζήτηση κατέχουν οι χειρουργικές μάσκες οι οποίες είναι και πολύ πιο προστατευτικές από τις υφασμάτινες, η αποτελεσματικότητα των οποίων είναι αμφισβητήσιμη και ακόμα ελέγχεται.

Οι πιο εξειδικευμένες μάσκες ωστόσο προορίζονται για το προσωπικό των νοσοκομείων επί το πλείστον και σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει λόγος για ευρεία χρήση.
Επίσης, στο διαδίκτυο, διαθέσιμες άρχισαν να γίνονται ξανά και οι πιο εξειδικευμένες μάσκες, ωστόσο οι ειδικοί αναφέρουν ότι σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να φορούν μάσκα που έχει φίλτρο διότι εάν κάποιος είναι άρρωστος, φορώντας μάσκα με φίλτρο προστατεύει τον εαυτό του αλλά… ψεκάζει τους γύρω του.

Σημειωτέον ότι τις πάνινες μάσκες θα πρέπει οι πολίτες να θυμούνται να τις πλένουν ή αν θέλουν απλά να τις απολυμάνουν να τις σιδερώσουν.
Αναφορικά με τις χειρουργικές μάσκες, πρακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πάνω από μία φορά αν την αφήσουμε τέσσερις ημέρες ή αν την σιδερώσουμε. Επίσης, έτοιμες για να μπουν σε μαζική παραγωγή θα είναι σύντομα και οι μάσκες με νανοφίλτρο.

Πού κρίνονται απαραίτητες

Όπως έχει πει ο κ. Τσιόδρας, η επιτροπή του ΕΟΔΥ αποφάσισε κατά πλειοψηφία πως η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτικό μέτρο, εκτός από ιατρικές αντενδείξεις, σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε πολυσύχναστους κλειστούς χώρους όπως: παντοπωλεία, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής.

Ο λοιμωξιολόγος υπογράμμισε πως το μέτρο θα ισχύσει και για εισερχόμενους, δηλαδή πελάτες, και για εργαζόμενους, όπως πωλητές και ταμειακούς υπαλλήλους.

Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνει ένα μέσο που θα προσδίδει ψευδή αίσθηση ασφάλειας, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μία φορά πως η χρήση της θα πρέπει να συνδυάζεται με την προσεκτική υγιεινή των χεριών ή δυνατόν την παρουσία αντισηπτικού πάντοτε στην τσέπη, την τήρηση αποστάσεων, την τήρηση κανόνων όταν βγάζουμε ή βάζουμε τη μάσκα. Πρόκειται για συμπληρωματικό μέτρο που μειώνει τη διασπορά από ασυμπτωματικούς ή προσυμπτωματικούς.

Οδηγίες ΕΟΔΥ για εφαρμογή μάσκας

  • επιλογή του σωστού μεγέθους
  • εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν την τοποθέτηση της μάσκας
  • εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι (σταθερά, χωρίς κενά)
  • πίεση του μεταλλικού στοιχείου στη ράχη της μύτης
  • ασφάλιση με τα κορδόνια στη μεσότητα του πίσω μέρους της κεφαλής και του λαιμού. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αυτοί εφαρμόζονται γύρω από τα αυτιά
  • αποφυγή επαφής της μάσκας μετά την τοποθέτηση, αλλιώς εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν και μετά την επαφή
  • αφαίρεση της μάσκας πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους βρόγχους, προσοχή!
  • απόρριψη στον ειδικό κάδο για μολυσματικά αντικείμενα
  • εφαρμογή της υγιεινής των χεριών
  • αποφυγή επαναχρησιμοποίησης της μάσκας (είναι μιας χρήσης)
  • αφαίρεση, απόρριψη και αλλαγή στην περίπτωση που είναι ρυπαρή ή κατεστραμμένη

Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr