background img
banner
banner

Η Αιγιάλεια στάθηκε όρθια, η επόμενη μέρα φοβίζει…

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

Όσο ο κορωνοϊός κυκλοφορεί ελεύθερος εκεί έξω, λαμβάνοντας διαφορετικές απειλητικές μορφές και το εμβόλιο θωράκισης του ανθρώπινου οργανισμού καθυστερεί, τόσο μεγαλώνει ο φόβος μιας διαρκούς «καραντίνας» και απομόνωσης, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην κοινωνία και την οικονομία.

Η έως τώρα διαδρομή σε αυτή την πρωτόγνωρη συγκυρία, βρίσκει την Αιγιάλεια «νικήτρια» σε όλα τα επίπεδα, όμως ουδείς γνωρίζει πώς θα… ξημερώσει η επόμενη μέρα. Η σταδιακή άρση των μέτρων από τις 4 Μαΐου μπορεί να σηματοδοτεί τη μετάβαση στην κανονικότητα, ωστόσο η προσαρμογή στη νέα τάξη πραγμάτων ίσως αργήσει ή ενδεχομένως και να μην θυμίζει ποτέ ξανά το παρελθόν. Είναι δε σχεδόν βέβαιο πως το βραχυπρόθεσμο αποτύπωμα θα είναι σίγουρα αυτό του τραύματος σε πολλούς τομείς… Από την ανθρώπινη ψυχολογία ως την καθημερινότητα και το βιοτικό επίπεδο και των κατοίκων της περιοχής.

Αντικρουόμενες απόψεις και διχασμός

Ο εφιάλτης της πανδημίας επηρέασε τους Αιγιαλείς έμμεσα όμως η μη εμφάνιση κρούσματος στην περιοχή κάθε μέρα που περνά, φέρνει και μία ανακούφιση ότι τελικά η Αιγιάλεια θα περάσει το κύμα… αλώβητη. Από την άλλη, από τις 9 Μαρτίου που έκλεισαν τα σχολεία της περιοχής και ελήφθησαν ουσιαστικά τα πρώτα μέτρα ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού, έως σήμερα, πολλές φορές ο χειρισμός της κατάστασης και η τήρηση των μέτρων προκάλεσαν αντικρουόμενες απόψεις ακόμη και διχασμό στην τοπική κοινωνία. Για παράδειγμα, όλοι συμφώνησαν με τα μέτρα και στη συνέχεια επιχειρήσεις δέχθηκαν αδιαμαρτύρητα το κλείσιμο, κάποιοι δέχθηκαν θετικά τα μέτρα στήριξης από την Πολιτεία, η πορεία ωστόσο αποδεικνύει ότι χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση και στήριξη τόσο με αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο όσο και από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Πρωτοβουλίες του δήμου

Ο δήμος Αιγιαλείας προχώρησε άμεσα στη λήψη πρωτοβουλιών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κρίσης από υγειονομική, κοινωνική και οικονομική πλευρά. Από τις 30 Μαρτίου έχει ξεκινήσει στο Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας η λειτουργίας της δομής φροντίδας του Δήμου – «Μένουμε Σπίτι» με σκοπό την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης για ευπαθή ομάδες που δεν πρέπει ή δεν μπορούν να μετακινηθούν καθώς και για οικονομικά αδύναμους δημότες. Ταυτόχρονα, προχώρησε σε απολυμάνσεις σχολείων, δημιούργησε το Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΤΕΣΟΠΠ) Δήμου Αιγιαλείας και Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων – θεμάτων που αφορούν την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19, προχώρησε σε αναστολή λειτουργίας των ΚΑΠΗ και όλων των δομών των εποπτευόμενων νομικών προσώπων του. Αναβλήθηκαν όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις, απαγορεύτηκε η λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων και παιδότοπων, ενώ έλαβε μέτρα για την ακίνδυνη λειτουργία της λαϊκής αγοράς. Παράλληλα, δημιούργησε νέα δομή για τον εθελοντισμό, ειδική μέριμνα για τα αδέσποτα και ανέπτυξε ειδική συνεργασία με φορείς Δημόσιας Υγείας αλλά και με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Σε εκκρεμότητα ωστόσο παραμένει το αίτημα αντιπολίτευσης και επαγγελματιών που πλήγονται άμεσα από τα μέτρα του covid-19 για μείωση των τελών.

Η ΕΛ.ΑΣ. σηκώνει το «βάρος» των ελέγχων

Το… βαρύ φορτίο του ελέγχου της εφαρμογής των προστατευτικών μέτρων σηκώνει η τοπική ΕΛ.ΑΣ. και σε μικρότερη κλίμακα Λιμενικό Τμήμα και Πυροσβεστική. Το Αστυνομικό Τμήμα Αιγίου καθ’ όλη τη διάρκεια των μέτρων βρίσκεται κυριολεκτικά επί ποδός σε μία προσπάθεια να μην παρεκκλίνει κανείς, αρχικά ως προς τη λειτουργία επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος που πρέπει να παραμένουν κλειστές και στη συνέχεια και στην κυκλοφορία των πολιτών χωρίς ουσιαστικό λόγο. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, οι άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος βρέθηκαν στη δύσκολη θέση να βεβαιώσουν παραβάσεις που συνεπάγονται με πρόστιμα της τάξεως των 150 ευρώ (300 το τριήμερο του Πάσχα) προς αποφυγή της άσκοπης μετακίνησης που ενδεχομένως θα έθετε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Αποκορύφωμα η κριτική που δέχθηκαν για την επιβολή κυρώσεων σε πιστούς που επιθυμούσαν να εισέλθουν σε ναούς τις ημέρες του Πάσχα ή στη γιορτή της Παναγίας Τρυπητής, λειτουργώντας ωστόσο με βάση τις εντολές που έχουν λάβει.

Σε γενικές γραμμές, οι Αιγιαλείς συνετίστηκαν στα μέτρα. Αν και το πρώτο διάστημα βεβαιώνονταν κατά μέσο όρο 10-15 παραβάσεις την ημέρα για άσκοπες μετακινήσεις χωρίς τα απαιτούμενα αποδεικτικά, στην πορεία ο αριθμός φαίνεται πως μειώθηκε. Βεβαίως, τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει και πάλι αυξητική τάση, όσο οδεύουμε προς την άρση των μέτρων, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι οι έλεγχοι δεν θα συνεχιστούν ως την τελευταία στιγμή.

Από τις 23 Μαρτίου μέχρι και χθες 16 Απριλίου, στη Δυτική Ελλάδα βεβαιώθηκαν συνολικά 3.767 παραβάσεις που επισύρουν αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα για μετακινήσεις χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις. Από αυτές, οι 1.677 παραβάσεις βεβαιώθηκαν στην Αχαΐα! Όσο για την Αιγιάλεια, οι παραβάσεις για άσκοπη μετακίνηση κυμαίνονται σε περίπου 400 από την αρχή εφαρμογής των μέτρων.

Κανένα κρούσμα ως τώρα αλλά χρειάζεται προσοχή…

Σε επίπεδο Υγείας, η τάξη και η ετοιμότητα του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας (μονάδα Αιγίου) αποτελούν μάλλον παράδειγμα προς μίμηση και η απόφαση της διοίκησης για ειδική διαμόρφωση και μεταφορά τμημάτων στο Κ.Υ. Αιγίου κρίνεται ως ορθή και επιτυχημένη. Σημειώνεται πως όλα τα δείγματα που ελήφθησαν από ύποπτα κρούσματα της περιοχής και εστάλησαν για έλεγχο, κρίθηκαν αρνητικά στον κορωνοϊό.

Μάλιστα, την τελευταία εβδομάδα δεν υπήρξαν καν ύποπτα κρούσματα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει εκατό τοις εκατό πως η περιοχή διέφυγε τον κίνδυνο. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου Κατερίνας Υφαντή, η οποία τόνισε στo protionline.gr: ΄΄Το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει κρούσμα στην Αιγιάλεια μέχρι στιγμής, αλλά και η μερική άρση των περιοριστικών μέτρων, δεν σημαίνουν ότι η περιοχή διέφυγε τον κίνδυνο διά παντός. Αν δεν αλλάξουμε συμπεριφορά άρδην κι αν όλα αυτά που είδαμε ότι συμβαίνουν δίπλα μας, δεν γίνουν μάθημα, τότε είναι πολύ πιθανό να έχουμε πρόβλημα. Τα πάντα είναι θέμα νοοτροπίας. Αν για παράδειγμα συνεχίσουμε να πτύουμε στον δρόμο, αν δεν λαμβάνουμε μέτρα υγιεινής τότε να είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε τις συνέπειες. Το ότι τα κρούσματα του κορωνοϊού μειώνονται, δεν σημαίνει πως ο ιός αντιμετωπίστηκε΄΄. ΄΄Οι επόμενες ημέρες αλλά και τρόπος που θα συμπεριφερθούμε όλοι μας, θα είναι καθοριστικά για την πορεία του ιού και την εξέλιξή του΄΄, πρόσθεσε η πρόεδρος του Ι.Σ.Α.

Σε ό,τι αφορά το πώς θα λειτουργήσουν τα ιατρεία με την άρση των μέτρων, θεωρείται βέβαιο πως τα ραντεβού θα συνεχιστούν για το επόμενο διάστημα, ενώ και τα φαρμακεία θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν με κατεβασμένα ρολά για λόγους ασφαλείας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr