background img
banner
banner

Η χαμηλή εισπραξιμότητα δεν… επιτρέπει μείωση τελών

ΔΗΜ. ΚΑΛΑΜΙΔΑΣ: ΑΡΧΕΣ ΜΑΪΟΥ ΠΡΟΤΑΣΗ – ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΜΕ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Τους λόγους για τους οποίους στην παρούσα φάση η δημοτική αρχή εκτιμά πως δεν μπορεί να προχωρήσει σε μείωση των δημοτικών τελών, όπως η αντιπολίτευση πρότεινε, αναλύει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών Δημήτρης Καλαμίδας.

Παρουσιάζοντας την οικονομική κατάσταση του δήμου, φανερώνει πως είναι εξαιρετικά δύσκολη ακόμη και η εκτέλεση του προϋπολογισμού. Παρά ταύτα, κάνει γνωστό πως θα ακολουθήσει αρχές Μαΐου συγκεκριμένη πρόταση – μελέτη σχετικά με τη μείωση των τελών προς όφελος των δημοτών.

Με λόγο καυστικό, ο αντιδήμαρχος στρέφεται στην αντιπολίτευση, λέγοντας: ΄΄Κατά την ελληνική μυθολογία, «άγγελος καλών μηνυμάτων, καλός άγγελος. Άγγελος κακών μηνυμάτων, κακός άγγελος». Ίσως αυτή ή ρήση των Αρχαίων παρέσυρε τους αγαπητούς κατά τα άλλα συνάδελφους της αντιπολίτευσης να προτείνουν μείωση δημοτικών τελών κεφαλοποιώντας ενδεχομένως πολιτικό όφελος. Για να προκύψει οποιαδήποτε οικονομική πρόταση, πρώτα και πάνω από όλα, θα πρέπει και οφείλει αυτός ή αυτοί που την πρότειναν να διακατέχονται από το τρίπτυχο «Λογική-Ανάλυση-Σύνθεση» και να γνωρίζουν πως τα οικονομικά μεγέθη αναφέρονται στην συστοιχία Προϋπολογισμός-Εκτίμηση-Απολογισμός και όχι σε ευφάνταστα σενάρια επιστημονικής και ίσως πελατειακής επιδίωξης΄΄.

Η οικονομική κατάσταση του δήμου…

Πιστεύοντας πως για να εξεταστεί εάν ο δήμος δύναται να προβεί σε μείωση δημοτικών τελών, χρειάζονται στοιχεία, «για να εκτιμήσουμε και όχι να σενάριο εκτιμήσουμε», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, παρουσιάζει τα στοιχεία αυτά.

Συγκεκριμένα, κάνει γνωστά τα αποτελέσματα οικ. έτους 2019 για τον δήμο Αιγιαλείας, συγκρίνοντας αυτά με παρελθόντα οικονομικά έτη, όσον αφορά σε:

Σε ό,τι αφορά την εισπραξιμότητα, παρατηρεί πως δείχνει τάση αισθητής μείωσης τα τέσσερα τελευταία χρόνια λόγω οικονομικής ύφεσης, δηλαδή ή αύξηση της ανεργίας σε συνδυασμό με την εσωτερική υποτίμηση των Μνημονίων σε μισθούς και συντάξεις έχει συρρικνώσει κατάπολύ την αγοραστική δύναμη των πολιτών που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Για τη ρευστότητα, σημειώνει: ΄΄Παρατηρούμε πως η ρευστότητα του δήμου για τα έτη 2016 – Αύγουστος 2019 δείχνει οριακές τάσεις μιας οικονομικής δυσχέρειας, ενώ σημεία ανάκαμψης αρχίζουν να φαίνονται στο τελευταίο τετράμηνο του έτους 2019,λόγω ρυθμίσεων και μείωσης του ακατάσχετου ποσού από τα 1.000 ευρώ στα 500 ευρώ. Μέσω της ρευστότητας ο δήμος ανακτά πιστοληπτική ικανότητα. Δηλ. μπορεί να ανταποκρίνεται σε υποχρεώσεις και πιστωτές, αποφεύγοντας στάση πληρωμών και χρεωστικά δάνεια΄΄.

Εάν δεν γίνεται αποπληρωμή των τιμολογηθέντων, θα έρθουν κατασχέσεις!

Ο κ. Καλαμίδας παρουσιάζει τις άμεσες υποχρεώσεις-απαιτήσεις του δήμου με μήνα αναφοράς τον Μάρτιο του οικ. έτους 2020 που έχουν ως εξής:

Όπως τονίζει, ΄΄τα τιμολογούμενα είναι 2,9 εκ. Εάν με ένα σύστημα rotation δεν πραγματοποιείται η εύρυθμη αποπληρωμή των τιμολογηθέντων, οι συνέπειες στον δήμο θα επιφέρουν με επαγωγικότητα, κατασχέσεις λογαριασμών –δεσμεύσεις χρημάτων στις τέσσερις συστημικές τράπεζες-επιτήρηση-πτώχευση.

Από τα τακτικά έσοδα των 3,2 εκ.λόγω των ανωτέρω δηλ. οικονομική ύφεση-ανεργία – εσωτ. υποτίμηση 30% σε μισθούς και συντάξεις-μείωση αγοραστικής αξίας- στάση πληρωμών των πολιτών προς το δήμο από τις 15/03/2020 λόγω κορωνοϊού, η φιλόδοξη εκτίμηση είναι να εισπραχθούν το 50% αυτών (δηλ.1,6 εκ.αντί 3,2 εκ.). Στο σύνολο του οικονομικού έτους 2019 μέρος των υποχρεώσεών μας αναφορικά με την εναπόθεση και την μεταφορά των απορριμμάτων, παραμένει απλήρωτο΄΄.

Η χαμηλή εισπραξιμότητα φέρνει αναστολή πληρωμών πλην των απαραίτητων…

΄΄Ο δήμος με ανύπαρκτη εισπραξιμότητα, χαμηλή έως μηδαμινή ρευστότητα, με πρωτογενή ελλείμματα που εξάλειψαν την ταμειακή του επάρκεια, οφείλει άμεσα να περιορίσει αισθητά την υλοποίηση των προϋπολογιζόμενων δαπανών οικ.έτους 2020 με αναστολή των πληρωμών του (πλην των απαραίτητων) ζητώντας παράλληλα κρατική επιχορήγηση σε οποιαδήποτε μορφή, εάν θέλει να πραγματοποιήσει τον προϋπολογισμό του 2020,οφείλουμε να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία μας και όχι αρεστοί΄΄, αναφέρει ο κ. Καλαμίδας και συνεχίζει: ‘‘Η μη όμως αποπληρωμή των υποχρεώσεων του δήμου έχει ως συνέπεια την απειλή της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, συντελώντας στην ανεργία, στην έλλειψηρευστότητας των νοικοκυριών, στην ανασφάλεια, στην παραβατικότητα και τέλος σε μια κοινωνία ψυχικά ανούσια΄΄.

Καταλήγοντας, συμπεραίνει: ΄΄Συνεπώς αντιπαρέρχομαι την πρόταση των συναδέλφων της αντιπολίτευσης για μείωση των δημοτικών τελών στο επίκεντρο μιας υδρονοβόμβας υγειονομικού χαρακτήρα με οστικό κύμα οικονομικών συνεπειών στην ευρύτερη παγκόσμια οικονομία΄΄.

Και προτείνει: ΄΄Συνυπολογίζοντας τον χρόνο της επιμήκυνσης της πανδημίας με τα υφεσιακά οικονομικά αποτελέσματα που αυτή θα αποφέρει σε παγκόσμιο, αλλά και τοπικό επίπεδο, να εξετάσουμε εκ νέου το μέγεθος των οικονομικών αξιών που συντελούνται στο δήμο μας και να προβούμε στις απαραίτητες τροποποιήσεις με γνώμονα πάντα το συμφέρον των δημοτών μας. Εν κατακλείδι θα ακολουθήσει αρχές Μαΐου, ανάλογα της έκβασης των γεγονότων-καταστάσεων που βιώνουμε και της αποκατάστασης της ροής των εισπραχθέντων μεγεθών του δήμου, συγκεκριμένη πρόταση – μελέτη σχετικά με τη μείωση των τελών προς όφελος των δημοτών΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr