background img
banner
banner

Ιερώνυμος: Κεκλεισμένων των θυρών οι ακολουθίες τη Μ. Εβδομάδα

«Η Εκκλησία της Ελλάδος εμπιστεύεται απόλυτα την υπεύθυνη ελληνική Πολιτεία» ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος στην εισήγησή του, στην τηλεδιάσκεψη της Ιεράς Συνόδου.

Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι η Πολιτεία έχει χειριστεί εξαιρετικά αυτή τη μεγάλη δοκιμασία και ακολουθεί τις επιταγές και τις υποδείξεις των αρμόδιων για την προστασία της υγείας αρχών.

«Από το Σάββατο του Λαζάρου (την Κυριακή των Βαϊων και μετά) οι Ακολουθίες θα διεξάγονται – πάντα κεκλεισμένων των θυρών-  με το ελάχιστο δυνατό αριθμό κληρικών και ψαλτών, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Πολιτείας»,τόνισε.
«Το εκκλησιαστικό καθήκον κλήρου και λαού επιβάλλει τη συμμόρφωση προς τα έκτακτα μέτρα της Πολιτείας και, αποτελεί όχι απλώς νόμιμη αλλά και κανονική, και θεάρεστη συμπεριφορά» επεσήμανε ο Ιερώνυμος.

Αναλυτικά το κείμενο της εισήγησής του:

«Ο μεγάλος κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι η αποφυγή των μαζικών συναθροίσεων που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Γι’ αυτό ακριβώς από την αρχή και πολλές φορές και η ΔΙΣ και ο Πρόεδρός της, της έχουν ζητήσει να κάνουν οι πιστοί τα σπίτια τους μικρές Εκκλησίες.

Ο περιορισμός της δημόσιας λατρείας δεν θίγει τη θεμελιώδη δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας που εδράζεται στο μυστήριο της Θ. Ευχαριστίας και άρα δε συγκρούεται με το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας.

Η Εκκλησία της Ελλάδος ομολογεί ότι το «Ποτήριον της Ζωής» του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού διαφοροποιεί, ουσιωδώς, την Εκκλησία από κάθε άλλη φιλανθρωπική οργάνωση, ως πηγή ζωής και αθανασίας.

Μέχρι τις 11 Απριλίου οι Ακολουθίες θα διεξάγονται κανονικά – κεκλεισμένων των θυρών-  υπό την προϋπόθεση της τηλεοπτικής, ραδιοφωνικής ή διαδικτυακής κάλυψης.

Από το Σάββατο του Λαζάρου (την Κυριακή των Βαϊων και μετά) οι Ακολουθίες θα διεξάγονται – πάντα κεκλεισμένων των θυρών-  με το ελάχιστο δυνατό αριθμό κληρικών και ψαλτών, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Πολιτείας.

Με τη ρύθμιση αυτή της νόμιμης τελέσεως της Θ. Λειτουργίας στους Ι. Ναούς, κεκλεισμένων των θυρών, θα κρατηθεί άσβεστη η λαμπάδα της Θ. Λατρείας, η οποία για την Εκκλησία είναι «κοινή» και «δημόσια» εφόσον λαμβάνει χώρα εντός του Ι. Ναού επί της καθαγιασμένης Αγίας Τραπέζης, ακόμη και αν μετέχει στο Μυστήριο μόνον ένας ιερέας και ένας πιστός.

Η Εκκλησία μας αναλαμβάνει πλήρως την πνευματική ευθύνη της μετοχής των πιστών στη Θ. Λατρεία με τη χρήση μέσων που προσφέρει η τεχνολογία, δια του πνευματικού συντονισμού και της ενώσεως της προσευχής όλων από τα σπίτια τους.

Η ΔΙΣ έδωσε εντολή στη Γενική Διεύθυνση των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδος από σήμερα να είναι σε ανοικτή γραμμή με τους Διοικητές των Νοσοκομείων που αντιμετωπίζουν τη νόσο για την παροχή του απαραίτητου υγειονομικού εξοπλισμού και την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών τους. Επίσης, να βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Ελληνικό Στρατό και τα Σώματα Ασφαλείας, προκειμένου να ενισχυθούν ως προς τις αυξημένες τους ανάγκες στα σύνορα της χώρας.

Η Εκκλησία διαθέτει τα κοινωνικά ιατρεία της «Αποστολής» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τα Ενοριακά Δίκτυα όλων των Μητροπόλεων στη διάθεση του στρατηγικού σχεδιασμού της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τα ενοριακά κοινωνικά δίκτυα της Εκκλησίας και οι εθελοντές κάθε Ιεράς Μητρόπολης οφείλουν να συνεχίσουν με αμείωτο ενδιαφέρον και ζήλο να συνδράμουν στα προγράμματα σιτίσεως και κάλυψης ζωτικών αναγκών των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και των αδύναμων και μοναχικών συνανθρώπων μας».

https://www.iefimerida.gr/


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΛΛΑΔΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr