background img
banner
banner

Μείωση τελών… μέρος δεύτερο

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΟΥΤΟΥ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ – ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Πιέσεις για μείωση των δημοτικών τελών σε αυτή την δύσκολη συγκυρία και για την τοπική κοινωνία, εξακολουθεί να ασκεί η μείζονα μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας. Την Παρασκευή η παράταξη του Χρήστου Γούτου κατέθεσε αίτηση για κατεπείγουσα σύγκληση του Σώματος με αποκλειστικό θέμα την κατάργηση των αυξήσεων και την αναδιαμόρφωση των τελών, με τον Δημήτρη Καλογερόπουλο ωστόσο να… ρίχνει το γάντι, καλώντας τη μειοψηφία να υποδείξει… πηγή εσόδων για να καλυφθούν όσα θα απολεστούν σε εφαρμογή των προτάσεών της…

Την αίτηση της παράταξης «Αιγιάλεια αύριο» υπογράφουν 11 σύμβουλοι και το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να συγκληθεί σε διάστημα έξι ημερών από την υποβολή της. Θέματα της εισήγησης – πρότασης, είναι: 1) Η κατάργηση των αυξήσεων των τελών που έχουν γίνει στη συνεδρίαση της 30ής Οκτωβρίου 2019 και αφορούν τις αποφάσεις 497. 498, 499, 500, 502, 503, 505 και 508, 2) στην απόφαση 503 που αφορά τα τέλη χρήσεως πεζοδρομίων, πλατειών και λοιπόν κοινόχρηστων χώρων εντός των διοικητικών ορίων του δήμου για το έτος 2020 προτείνει την απαλλαγή για όλο το έτος και 3) κατάργηση και όχι ενσωμάτωση του ειδικού τέλους 80% Ν.1069/80.

Η πρόταση για μείωση τελών άρδευσης είχε καταψηφιστεί

Να σημειωθεί πως είναι η δεύτερη φορά που ο κ. Γούτος και η παράταξή του εστιάζουν στην αναγκαιότητα μείωσης των τελών, με τη διαφορά ωστόσο να έγκειται στο γεγονός ότι τον προηγούμενο μήνα είχε καταθέσει πρόταση μαζί με τις άλλες δύο παρατάξεις της μειοψηφίας, που αφορούσαν ειδικά την άρδευση, ενώ στην παρούσα φάση την πρόταση υπογράφουν οι σύμβουλοι της παράταξής του. Η πρόταση τότε είχε καταψηφιστεί από τις παρατάξεις Καλογερόπουλου, Ψυχράμη και Τριανταφυλλόπουλου, με τον δήμαρχο να αναφέρει πως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μεταβολή, διότι επηρεάζεται το σύνολο του προϋπολογισμού, παρά μόνο μπορούν να υπάρξουν στοχευμένες και πλήρως αιτιολογημένες αλλαγές, οι οποίες θα αποτυπώνονται και με την ανάλογη μεταβολή των ΚΑ εσόδων και εξόδων. Είχε χαρακτηρίσει δε την τότε εισήγηση ως μη τεκμηριωμένη επί καταγραφομένων εσόδων και αναγκών δεδομένου ότι τα τέλη άρδευσης είναι ανταποδοτικά, αλλά και άκαιρη αφενός γιατί ο προϋπολογισμός είχε ήδη ψηφιστεί και αφετέρου γιατί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή προείχε το ζήτημα της πανδημίας.

Χρήστος Γούτος: «Ο δήμος δεν είναι επιχείρηση, οφείλει να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο»

Στην παρούσα φάση, ο κ. Γούτος επανέρχεται δυναμικά, τονίζοντας πως ΄΄ο δήμαρχος δεν μπορεί να είναι λογιστής καθώς ο δήμος δεν είναι επιχείρηση΄΄. Ειδικότερα, μιλώντας στο protionline.gr ο επικεφαλής της παράταξης «Αιγιάλεια αύριο», υπογράμμισε πως ΄΄δεν μπορεί ο δήμαρχος να μας κατηγορεί ότι δεν συμμετέχουμε στην απλή αναλογική, αφού που μας έχει βγάλει εκτός των επιτροπών του δήμου και εκτός λήψης αποφάσεων, τη στιγμή μάλιστα που εμείς αναμένουμε να στηρίξουν την πρότασή μας και οι άλλες παρατάξεις χωρίς να… τάζουμε ανταλλάγματα όπως έπραξε ο ίδιος σε αυτές με τις οποίες συνδιοικεί΄΄.

Και συνέχισε ο κ. Γούτος: ΄΄Το κοινωνικό πρόσωπο του δήμου δεν μπορεί να περιορίζεται στο πώς ο δήμαρχος θα κάνει τον αστυνομικό και στις συστάσεις του να μένουμε στο σπίτι λόγω κορωνοϊού ή να πλένουμε τα χέρια μας. Σε αυτή την έκτακτη κατάσταση που βρισκόμαστε, ο δήμος οφείλει να απαλλάξει τους δημότες από τα βάρη που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να σηκώσουν. Στην προκειμένη περίπτωση δεν πλήττεται μόνο μία ομάδα δημοτών, αλλά έμμεσα κάθε σπίτι θα έχει απώλεια εισοδήματος. Επομένως, ο δήμος έχει χρέος να προχωρήσει σε κατάργηση αυξήσεων που έγιναν τον περασμένο Οκτώβριο, να απαλλάξει τις κλειστές επιχειρήσεις από το τέλος χρήσης πεζοδρομιών και βέβαια να καταργήσει το ειδικό τέλος 80%΄΄.

Δημ. Καλογερόπουλος: «Ας μας υποδείξουν ποιοι  θα στερηθούν των αντίστοιχων υπηρεσιών λόγω της περικοπής των δαπανών»

Ερωτηθείς από τo protionline.gr αναφορικά με τη νέα αυτή πρόταση της παράταξης Γούτου, ο κ. Καλογερόπουλος επισήμανε: ΄΄Οπωσδήποτε, είναι δικαίωμα της κάθε μειοψηφίας η οποία δεν συμμετέχει στη διοίκηση να εκφράζει οποιαδήποτε άποψη η οποία όμως εν προκειμένω, δεν έχει σχέση με καμία ευθύνη διοίκησης παρά είναι μόνο στα πλαίσια μίας πρότασης – ευχής. Όπως γίνεται αντιληπτό, σήμερα στην κατάσταση που είναι όλη η χώρα και ο τόπος μας, προέχει η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση γιατί πολλάκις γίνεται αναφορά σε άλλα θέματα από τη μειοψηφία που δεν έχουν σχέση με το συγκεκριμένο θέμα που μοναδικά ασχολείται όλη η Ελλάδα. Είναι προφανές ότι γίνεται μία προσπάθεια αξιοποίησης κάποιων δεδομένων προκειμένου να υπάρχει παρουσία στο πολιτικό προσκήνιο. Όμως αυτό δεν είναι θεμιτό για την τοπική αυτοδιοίκηση γιατί υπενθυμίζω, δεν βρισκόμαστε στον αμιγή πολιτικό στίβο αλλά στον στίβο της τοπικής αυτοδιοίκησης και στα πλαίσια της απλής αναλογικής πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε όλοι απαραίτητοι να συζητούμε τα προβλήματα και όχι να δημιουργούμε τέτοιου είδους ζητήματα σήμερα, τα οποία είναι μόνο προτάσεις που δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν και λύση΄΄.

Επιπλέον, ο δήμαρχος τόνισε πως ΄΄όταν προτείνουμε να γίνει κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι εισπράξεις πρέπει να πούμε και ποιες ομάδες πολιτών θα στερηθούν των αντίστοιχων υπηρεσιών λόγω της περικοπής των δαπανών που προκύπτει από την πρότασή τους. Σήμερα ο δήμος κάνει ένα πολύ μεγάλο αγώνα να παράσχει υπηρεσίες πρόνοιας στους πολίτες που είναι γνωστό σε όλους. Αντιλαμβάνεστε ότι αν κόβαμε και από τις υπηρεσίες πρόνοιας δαπάνες, αυτό θα έφερνε σε δεινή θέση και τους πολίτες του δήμου. Παράλληλα, είναι γνωστό σε όσους έχουν πραγματικά ρεαλιστική προσέγγιση στα ζητήματα της Τ.Α. της χώρας μας, ότι υπάρχουν προβλήματα στους δήμους, τα οποία προκύπτουν από τη μη είσπραξη εσόδων, ας δει κανείς την τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ΄΄.

΄΄Επομένως πέραν του ότι εμείς έχουμε το μόνιμο πρόβλημα που έχουν οι δήμοι σε σχέση με τα έσοδα, έχουμε και την επιβάρυνση που προκύπτει από τις δαπάνες των προηγούμενων ετών σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων΄΄, πρόσθεσε ο κ. Καλογερόπουλος, καταλήγοντας: ΄΄Θα πρέπει η μειοψηφία υπεύθυνα να κάνει πρόταση από πού θα προκύψουν τα έσοδα που προτείνει να περικοπούν από τις προτάσεις της. Παράλληλα, το πιο σημαντικό είναι ότι δεν μπορεί, παρότι σήμερα επιτρέπεται σε ελάχιστες περιπτώσεις, να γίνει μία γενική αναφορά περί μείωσης των τελών εν μέσω εκτέλεσης προϋπολογισμού που είναι πάρα πολύ σφικτός΄΄.

Προσπάθεια για τηλεδιάσκεψη…

Η σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, εφόσον η πρόταση έχει υποβληθεί από περισσότερους από τους συμβούλους που ο νόμος απαιτεί (1/3) θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να μην είναι διά περιφοράς (μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) όπως συμβαίνει μέχρι τώρα στο πλαίσιο της λήψης μέτρων ενάντια στον κορωνοϊό, αλλά με τηλεδιάσκεψη.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr