background img
banner
banner

Μεγάλη πτώση στις πωλήσεις του κρασιού στην Αιγιάλεια

ΡΟΥΒΑΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤO PROTIONLINE.GR – Ο ΚΛΑΔΟΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ – ΣΕ ΔΕΙΝΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Τα… πάνω κάτω έχει φέρει στον χώρο της παραγωγής οίνου η πανδημία με παραγωγούς και οινοποιούς της Αιγιάλειας να έχουν περιέλθει σε ιδιαίτερα δεινή θέση εξαιτίας της πανδημίας. Υπολογίζεται πως ο τζίρος και των παραγωγών κρασιού μα και των εμφιαλωτών και οινοποιών, αγγίζει ως και το 70% και πλέον υπάρχει έντονη ανησυχία πως το ποσοστό σύντομα θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Παραγωγοί και οινοποιοί του κρασιού, με έντονη ανησυχία προσπαθούν σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον να κρατηθούν «όρθιοι» και να ανταποκριθούν όπως και όσο μπορούν. Τα πράγματα, όπως παραδέχονται άνθρωποι του χώρου, είναι εξαιρετικά δύσκολα. Αυτή την στιγμή, η αγορά δεν «πληρώνει» και δεν «κινείται» τίποτα, με συνέπεια να θεωρούν απολύτως βέβαιο πως ακόμη και μετά τη λήξη των απαγορευτικών μέτρων λόγω του ιού και το τέλος του περιορισμού που δόθηκε, θα υπάρξει απίστευτο πρόβλημα στην εξόφληση των επιταγών, την επαναφορά σε φυσιολογικά επίπεδα στις εξαγωγές και τη ζήτηση του αγοραστικού κοινού. Η απραξία πια, είναι για αυτούς απολύτως δεδομένη και για το προσεχές μέλλον.

«Πάγωσαν» οι εξαγωγές

Τα σούπερ μάρκετ και τα μικρά καταστήματα τροφίμων, όπως αποδείχθηκε, δεν είναι ικανά για να καλύψουν αυτές τις οικονομικές απώλειες έπειτα από το κλείσιμο των καταστημάτων, των μπαρ, των ξενοδοχείων και των εστιατορίων. Σε προηγούμενα έτη, στα χρόνια της κρίσης κυρίως, ίσως οι εξαγωγές να κράτησαν τελικά… όρθιο τον κλάδο στα δύσκολα και να έδωσαν αναπτυξιακή ώθηση. Στην εποχή του κορωνοϊού όμως, δυστυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο.

Η διάθεση του ντόπιου κρασιού και η εξαγωγή του έχει παγώσει πλήρως, αφού κατά κύριο λόγο οι οινοποιοί απευθύνονται σε κράτη όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Αγγλία, οι οποίες όμως έχουν πραγματικά πληγεί και αυτές από την πανδημία, παγώνοντας πλήρως την εισαγωγική τους δραστηριότητα.

Ταυτόχρονα, άγνωστη είναι και η πορεία του τουρισμού για το καλοκαίρι που έρχεται, η οποία πάντα αποτελεί το βαρόμετρο για τα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων του κλάδου της οινοποιίας.

Τα μηνύματα είναι δυσοίωνα και όλα δείχνουν ότι η φετινή σεζόν είναι ήδη καταστροφική.

Κάποιοι ξενοδόχοι και επιχειρηματίες μάλιστα, ζητούν από τους προμηθευτές τους και τις οινοποιητικές μονάδες, να μεταθέσουν επιταγές που έχουν «κόψει» για την επόμενη χρονιά.

Προμηνύεται μία καταστροφική σεζόν – «Παρηγοριά» από τα μέτρα

Τα περισσότερα οινοποιεία στην Αιγιάλεια έχουν αναστείλει πλέον τη λειτουργία τους και έχουν «παγώσει» και τις υπηρεσίες των εργαζομένων τους. Τα εστιατόρια δεν κινούνται, τα νησιά δεν δέχονται τουρίστες, η ζήτηση είναι μηδαμινή, οπότε μοιραία δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα και κατ’ ουσία δεν εκτελούνται εμπορικές πράξεις. Μιλώντας στην «Π», ο οινοποιός, ιδιοκτήτης της «Οινοφόρος» Άγγελος Ρούβαλης, επιβεβαιώνει το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει, λέγοντας: «Έχουμε αναστείλει την λειτουργία του οινοποιείου μας. Ο κλάδος μας είναι στους ΚΑΔ και εκ των πραγμάτων, έχουμε σταματήσει και τους εργαζόμενούς μας. Στο οινοποιείο μας δεν εκτελούνται εμπορικές πράξεις αυτή την στιγμή. Το θετικό πάντως είναι ότι ο κλάδος έχει ενταχθεί στα μέτρα στήριξης και θα απολαμβάνει των ευεργετικών διατάξεων που προβλέπονται για όσους παραγωγούς και οινοποιούς πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού. Μας διαβεβαίωσαν πως θα υπάρξουν λύσεις και χρηματοδοτήσεις που δεν έχουν υπάρξει μέχρι τώρα, ένεκα της πανδημίας. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε τις εξελίξεις και ευελπιστούμε από τα τέλη του Μαΐου και μετά να είναι θετικά. Τα πράγματα όμως είναι πολύ δύσκολα για την ώρα».

Ο Αριστείδης Αλεξανδρόπουλος, παραγωγός κρασιού στην ευρύτερη περιοχής της Αιγιάλειας, από τη μεριά του, δηλώνει στo protionline.gr για την κατάσταση: «Η πτώση αγγίζει το 70% δυστυχώς και υπάρχει έντονη ανησυχία για το τι θα συμβεί. Οι εξαγωγές δεν δουλεύουν. Περιμένουμε και εμείς όπως όλοι τις εξελίξεις. Ευελπιστώ πως το καλοκαίρι, γύρω στον Ιούνιο, θα είναι καλύτερα τα πράγματα. Συνεχίζουν κανονικά οι αγροτικές εργασίες, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την λειτουργίας της αγοράς. Όμως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και δεν το κρύβω πως κάθε βδομάδα που περνάει γίνεται ολοένα και πιο έντονο. Δυστυχώς η εικόνα αυτήν την στιγμή που μιλάμε είναι πολύ αποθαρρυντική».

Πρόβλημα στις άδειες φυτεύσεων

Να σημειωθεί πως υπάρχουν προβλήματα και όσον αφορά την αμπελουργική περίοδο που διανύουμε, που κυρίως έχει να κάνει με τις άδειες φύτευσης. Τα προβλήματα αυτά προέρχονται από διαδικαστικά και διοικητικά κωλύματα, όπως για παράδειγμα κάποιες άδειες που λήγουν αυτήν την περίοδο και ως συνέπεια έχουν να μην είναι εύκολο να πραγματοποιηθούν φυτεύσεις. Επίσης έχει εκφραστεί αίτημα στους αρμόδιους, από τους επιχειρηματίες και παραγωγούς κρασιού της περιοχής, να δοθεί ένας χρόνος ακόμα παράταση στις άδειες και τις δυνατότητες των καινούριων φυτεύσεων. Πάντως, η βούληση που δείχνει η Πολιτεία είναι να στηρίξει περαιτέρω την οικονομία στους παραγωγούς και τους οινοποιούς, εάν η επιδημία συνεχισθεί επί μακρόν.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr