background img
banner
banner

Με αυτεπιστασία από την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΡΥΠΗΤΗΣ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Την εβδομάδα μετά το Πάσχα, κοντά δηλαδή στην ημερομηνία που το Αίγιο θα τιμήσει την χάρη Της, ξεκινούν οι εργασίες ανάπλασης του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Τρυπητής. Ένα όραμα πρωτίστως του Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου και δευτερευόντως όλης της τοπικής κοινωνίας, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, να πάρει «σάρκα και οστά».
Ως γνωστόν, το έργο της ανάπλασης της Παναγίας Τρυπητής, κατόπιν πολλών προσπαθειών, εντάχθηκε στο πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα – Ιταλία και χρηματοδοτείται με 1,2 εκατ. ευρώ. Το έργο συμβασιοποιήθηκε πριν λίγους μήνες, ενώ ξεπεράστηκαν όλα τα «εμπόδια», γραφειοκρατικής κυρίως φύσεως και ξεκινά κανονικά. Σημειώνεται ότι το έργο θα γίνει με αυτεπιστασία από την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με την Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου να απαρτίζεται από 35 άτομα.

Υπενθυμίζεται ακόμη πως το Ιερό Προσκύνημα παραμένει κλειστό από πέρυσι τον Μάιο με την προοπτική οι εργασίες να ξεκινούσαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, κάτι που δεν κατέστη εφικτό. Στο μεταξύ, η Εικόνα της Παναγίας Τρυπητής παραμένει για προσκύνημα στον Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης εκεί όπου θα βρίσκεται μέχρι το τέλος των εργασιών. Όπως φαίνεται όμως, ήγγικεν η ώρα ώστε το σημαντικό θρησκευτικό μνημείο του Αιγίου, «το σπίτι της Παναγίας Τρυπητής», να αποκτήσει πιο σύγχρονη και λειτουργική όψη.

Ικανοποίηση στην Ιερά Μητρόπολη

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή εξέφρασε στo protionline.gr ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, τονίζοντας: ΄΄Με την βοήθεια του Θεού ξεκινά το μεγάλο έργο της ανάπλασης του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Τρυπητής, γεγονός που μας πλημμυρίζει χαρά. Η πληροφόρησή μας από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που είναι υπεύθυνη του έργου, αναφέρει πως οι εργασίες θα ξεκινήσουν την εβδομάδα μετά το Πάσχα΄΄.

Παράλληλα, ο Μητροπολίτης επισήμανε: ΄΄Η ανάπλαση του Ιερού Προσκυνήματος είναι ένα όραμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου που γίνεται πραγματικότητα. Ευτυχώς, με την βοήθεια της Παναγίας μας, ξεπεράστηκαν όλα τα εμπόδια και το έργο θα εκτελεστεί, όπως προβλέπεται από την μελέτη που έχει εκπονηθεί΄΄.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Οι εργασίες που θα εκτελεστούν είναι: Τοποθέτηση ασανσέρ στην δυτική πλευρά του ναού καθώς και ασανσέρ από το κάτω μέρος. Επί της οδού Ζωοδ. Πηγής, θα δημιουργηθεί μία εσοχή που θα παρκάρουν τα οχήματα και θα γίνεται άνοδος με ασανσέρ στον επάνω χώρο. Θα αναπλαστούν τα παρτέρια, θα γίνουν ελαιοχρωματισμοί σε όλη η εξωτερική όψη των κήπων και του ναού, στερεώσεις όπου χρειάζεται, ενώ στο εσωτερικό θα συντηρηθούν αγιογραφίες, πατάρια, σκεπές που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Στο κάτω μέρος του ναού θα γίνουν πασαλομπήξεις, ώστε με τα χρόνια να μην υπάρχει πρόβλημα στατικότητας ενώ παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν και στον βράχο, θα τσιμεντωθεί και θα τοποθετηθεί πλέγμα ώστε να μην σημειώνονται κατολισθήσεις.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr