background img
banner
banner

Να σταματήσει ο εμπαιγμός των δικηγόρων…

ΖΗΤΑ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟΥ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟΧΗ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ 4 ΜΑΪΟΥ

Ανάστατοι παρουσιάζονται οι δικηγόροι της Αιγιάλειας που μολονότι επλήγησαν άμεσα με το κλείσιμο των Δικαστηρίων, είναι ο μοναδικός κλάδος που δεν έχει λάβει την παραμικρή οικονομική ενίσχυση. Στο άνοιγμα υποθηκοφυλακείων, ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων για διαδικασίες εγγραφής εμπράγματων εγγυήσεων (υποθήκες, προσημειώσεις κ.λπ.), από σήμερα Δευτέρα δίχως την παραμικρή μέριμνα για την λήψη μέτρων ασφαλείας ενάντια στην πανδημία, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου απαντά με αποχή από αύριο Τρίτη, ζητώντας από την πολιτεία να μεριμνήσει για τους δικηγόρους και τις οικογένειές τους…

Έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου συνεδρίασε εκτάκτως με τηλεδιάσκεψη την περασμένη Παρασκευή και αποφάσισε να κοινοποιήσει το πρακτικό της συνεδρίασης και τις αποφάσεις που έλαβε σε πρωθυπουργό και υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Εργασίας. Κάνοντας δεκτή την εισήγηση του προέδρου Γιώργου Μπέσκου, το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου, αποφάσισε ομόφωνα την αποχή των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου από τα καθήκοντα τους, το χρονικό διάστημα από 28 Απριλίου έως και 4 Μαΐου, σε σχέση με την εξαγγελθείσα επαναλειτουργία των Υποθηκοφυλακείων, Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων προκειμένου να γίνουν διαδικασίες συναινετικών προσημειώσεων και έλεγχοι τίτλων και εργασιών σε Υποθηκοφυλακεία που άπτονται αυτών των διαδικασιών.

Όπως τόνισε ο κ. Μπέσκος, ΄΄η επάνοδος στις Δικαστηριακές εργασίες έγινε με εξαγγελία της Κυβέρνησης, χωρίς να έχει εκδοθεί ως όφειλε απόφαση της επιτροπής του ΕΟΔΥ από λοιμωξιολόγους που να εγκρίνει την επάνοδο μας υπό αυτές τις συνθήκες και χωρίς να υπάρχει ένα εγκεκριμένο πλαίσιο από τους καθ΄ ύλην αρμόδιους ιατρούς. Στις αρχές Μαρτίου όταν προχωρήσαμε σε αποχές για την διαφύλαξη της ζωής μας από τον κορωνοϊό, ο υπουργός Δικαιοσύνης, σε αίτημά μας να κλείσουν τα Δικαστήρια ώστε να αποφευχθεί διασπορά του ιού, αρνήθηκε επικαλούμενος την αναγκαιότητα ύπαρξης έγκρισης από τον ΕΟΔΥ για την απειλή της Δημόσιας Υγείας, ενώ τώρα ακούμε να εξαγγέλλεται το άνοιγμα των Δικαστηρίων χωρίς να έχει συνεδριάσει προγενέστερα ή να δώσει έγκριση η ίδια Επιτροπή του ΕΟΔΥ που κατά τον Υπουργό ήταν αρμόδια να γνωμοδοτήσει για την αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων΄΄.

Άνοιγμα χωρίς μέτρα ασφαλείας στις υπηρεσίες του Αιγίου

Ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α. καταγγέλλει ακόμη το γεγονός ότι στο Υποθηκοφυλακείο Αιγιαλείας δεν έχει γίνει η παραμικρή αποστολή αντισηπτικού υλικού, θερμόμετρων, μασκών ή γαντιών. Στο Δικαστικό Μέγαρο Αιγίου δεν έχει αποσταλεί επίσης σχετικό υλικό, ούτε υπάρχουν οδηγίες εν γένει από Ε.Ο.Δ.Υ. για τον τρόπο επαναλειτουργίας τους. ΄΄Κάτω από αυτές τις συνθήκες ,θεωρούμε ως ηθική υποχρέωση μας να προστατέψουμε τα μέλη του Συλλόγου μας αλλά και εν γένει τους συμπολίτες μας από τυχόν έκθεση τους στον ιό. Η θυσία όλων μας που εύλογα έγινε επιτυχώς μέχρι σήμερα, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τεθεί με αμφιβολία κάτω από αυτές τις συνθήκες προκειμένου να γίνουν προσημειώσεις ούτε πρέπει να είναι άσκοπη. Πάνω από την δημόσια υγεία, το μέγιστο αγαθό, δεν υπάρχει η παραμικρή σκοπιμότητα΄΄, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Το… μπαλάκι των υποσχέσεων

Οι δικηγόροι τονίζουν πως μέχρι και σήμερα, ίσως είναι ο μοναδικός κλάδος που επλήγη άμεσα με το κλείσιμο των Δικαστηρίων και δεν έχει λάβει την παραμικρή οικονομική ενίσχυση από την Κυβέρνηση. Όπως τονίζει το Δ.Σ. του Δ.Σ.Α., ΄΄ο Σύλλογος μας κατήγγειλε άμεσα στον κ. Πρωθυπουργό της χώρας και στους συναρμόδιους υπουργούς την διαδικασία τηλεκατάρτισης και αναφέραμε χαρακτηριστικά «Σας στα επιστρέφουμε ενισχύστε μας όπως τους λοιπούς πολίτες». Θυμίζουμε ότι ο κ. πρωθυπουργός είχε αναφέρει, ότι θα αποζημιωθούμε για τον Μάρτιο και Απρίλιο, ως άμεσα πληττόμενος κλάδος με το ποσό των 800 ευρώ, όπως άλλωστε έγινε με άλλους κλάδους. Εν συνεχεία δια των υπουργών Ανάπτυξης, Εργασίας και Οικονομικών, οι οποίοι λησμόνησαν την εξαγγελία του, ανακαλύφθηκε η απίστευτη, απαξιωτική και αστεία διαδικασία, όπως έγινε, της τηλεκατάρτισης.

Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι θα πληρωθούν όλοι οι δικηγόροι την 16/04/2020. Όταν δεν έγινε αυτό, δήλωσε ότι φταίνε οι δικηγόροι και οι επιστήμονες που δεν έκαναν εγκαίρως αιτήσεις και εν συνεχεία με νεότερη διάταξη που ψηφίστηκε, αυτοί που «φταίξανε» θα πληρωνόντουσαν τέλη Απριλίου μέχρι μέσα Ιουνίου το ποσό των 600 ευρώ. Ο κ. Πρωθυπουργός ενώπιον του Ελληνικού Κοινοβουλίου επίσης δεσμεύτηκε, ότι οι επιστήμονες θα λάβουν τον Μάιο επίδομα 800 ευρώ αλλά και ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε με επίσημη δήλωση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, ότι οι επιστήμονες θα λάβουν για τον μήνα Μάιο το επίδομα των 800 ευρώ. Μετά την παρέμβαση του κ. Πρωθυπουργού, την παραμονή πληρωμής χιλιάδων συναδέλφων, εύλογα πήγε στις καλένδες η προσβλητική για όλους μας διαδικασία τηλεκατάρτισης συμπαρασύροντας και την «θρυλική», όπως κατάντησε, πληρωμή των 400 ευρώ, που ανέμεναν χιλιάδες συνάδελφοι και οικογένειές τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης τους που εύλογα είχαν και έχουν ως σήμερα αφού όπως αποδείχθηκε η Κυβέρνηση μας ξέχασε΄΄.

Σύμφωνα με τον κ. Μπέσκο, ΄΄ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι θα πληρωθούν οι επιστήμονες για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο το ποσό των 600 ευρώ. Από την στιγμή που γνωρίζουμε όλοι, ότι το συγκεκριμένο ποσό ήταν συνδεδεμένο με την διαδικασία της τηλεκατάρτισης είναι άδικο και είναι άνιση μεταχείριση σύμφωνα με το Σύνταγμα να έχουν λάβει όλοι οι πληττόμενοι κλάδοι 800 ευρώ (ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΓΕΙ ΑΜΕΣΑ , όπως πληροφορηθήκαμε) και οι επιστήμονες και δη οι δικηγόροι που από αρχές Μαρτίου δεν έχουν δυνατότητα εργασίας, να λάβουν 600 ευρώ΄΄.

΄΄Καλούμε τον Πρωθυπουργό από την στιγμή που έχει καταργήσει εύλογα μια διαδικασία απαράδεκτη να αποσυνδέσει σε κάθε περίπτωση και την «επιβράβευση συμμετοχής σε αυτήν» με το ποσό των 600 ευρώ που ως μέγεθος σχετίζεται μόνο με την τηλεκατάρτιση. Τα όσα αναφέρουμε εν μέσω πανδημίας δυστυχώς δεν είναι συντεχνιακές απόψεις. Είναι δείγμα της εγκατάλειψης κυριολεκτικά χιλιάδων συναδέλφων μας και των οικογενειών τους που μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει την παραμικρή ενίσχυση από την κυβέρνηση και έχουν οδηγηθεί σε απόγνωση. Είναι μία κατάσταση που επιβεβαιώνεται από τις εξαγγελίες, την αθέτηση αυτών και την συνεχιζόμενη ΠΑΡΕΛΚΥΣΤΙΚΗ τακτική να μην ενισχυθούν οι συνάδελφοι μας και οι οικογένειές τους. Είναι εμπαιγμός πρωτοφανής για εμάς και τις οικογένειες μας που πρέπει με παρέμβαση σας κ. Πρωθυπουργέ, επιτέλους να λάβει ΤΕΛΟΣ. Πλέον δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη εύλογα με βάσει τα ανωτέρω στους χειρισμούς των καθ’ ύλην αρμοδίων υπουργών΄΄, επισημαίνεται ακόμη εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου.

Τι ζητούν οι δικηγόροι της περιοχής

Συγκεκριμένα, οι δικηγόροι της περιοχής ζητούν: 1. Να καταβληθεί άμεσα το επίδομα των 800 ευρώ για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, όπως άλλωστε έγινε σε όλους τους πληττόμενους κλάδους μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ που έχει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για εκταμίευση (ΚΑΔ, ΑΦΜ, IBAN). 2. Να τηρηθεί η ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων εξαγγελία και δέσμευση για ενίσχυση των επιστημόνων τον Μάιο με το επίδομα 800 ευρώ. Υπενθυμίζουν δε τη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης στην οποία ανέφερε ενώπιον της Ολομέλειας ότι η Δικαστηριακή ύλη των προσημειώσεων, σαφέστατα δεν μπορεί να θεωρηθεί δικαιολογία μη καταβολής του επιδόματος των 800 ευρώ, αφού αφορά ελάχιστους δικηγόρους και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί αλλαγή συνθηκών με βάσει όσα δεσμεύθηκε ο πρωθπουργός.

΄΄Εν μέσω πανδημίας οφείλει η πολιτεία να μεριμνήσει και για εμάς και τις οικογενειές μας που έχουμε έρθει σε αδιέξοδο. Δεν αξίζει ο κλάδος μας τέτοια απαξιωτική συμπεριφορά που έχει φτάσει πλέον να γίνεται εμπαιγμός΄΄, καταλήγει ο κ. Μπέσκος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr