background img
banner
banner

Οι μειωμένες τιμές δεν σώζουν την «παρτίδα»

ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΤΖΙΡΩΝ ΣΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Νέα δεδομένα αλλά και… δύο όψεις έχει δημιουργήσει η πανδημία στα πρατήρια υγρών καυσίμων και στην περιοχή. Ο κλάδος παρέμεινε ανοιχτός με αισθητά μειωμένους τζίρους λόγω περιορισμού των μετακινήσεων, αλλά με τα ίδια λειτουργικά έξοδα… Την ίδια ώρα, η υπερβολικά αυξημένη ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης λόγω της πτώσης των τιμών δεν αντισταθμίζει την τεράστια πτώση στα καύσιμα κίνησης, με τους πρατηριούχους να μετρούν μεγάλες απώλειες…

Η νέα κατάσταση και τα όσα διαδραματίστηκαν ελέω covid-19 βρήκαν τους πρατηριούχους της περιοχής στο να μην έχουν προλάβει καν να εκτιμήσουν τα δεδμένα καθώς ακόμη δεν γνωρίζουν εάν και με το βοήθημα θα καταφέρουν να κρατήσουν «όρθιες» τις επιχειρήσεις τους. Αναφέρουν δε πως το επόμενο διάστημα θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση καθώς η τεράστια πτώση τιμών δεν φαίνεται να… σώζει την παρτίδα.

Ερωτηθείς από το protionline.gr, ο γραμματέας της Ένωσης Βενζινοπωλών Αιγιάλειας και Καλαβρύτων Βασίλης Σίδερης σχετικά με τις πώς έχει επηρεάσει τη ζήτηση στα πρατήρια υγρών καυσίμων της περιοχής, η πτώση των τιμών, είπε πως ΄΄έχει ανέβει η ζήτηση αποκλειστικά και μόνο στο κομμάτι της θέρμανσης καθώς τις τελευταίες ημέρες πυκνώνουν οι παραγγελίες. Επίσης, μία σχετική αύξηση της κίνησης παρατηρείται στα πρατήρια που βρίσκονται κοντά σε αγροτικές περιοχές διότι οι αγρότες κινούνται κανονικά και δουλεύουν στα κτήματά τους΄΄.

Μάλιστα, ο κ. Σίδερης υπολόγισε την αύξηση της ζήτησης στο πετρέλαιο θέρμανσης σε ποσοστό 70-80%.

Μεγάλη απώλεια το Πάσχα και η Πρωτομαγιά

Αντίθετα και παρά το γεγονός ότι οι τιμές είναι σε χαμηλά επίπεδα, δεν συμβαίνει το ίδιο στα καύσιμα κίνησης κάτι που ήταν αναμενόμενο μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας παρά μόνο υπό προϋποθέσεις. ΄΄Μεγάλη απώλεια ήταν για μας η απαγόρευση μετακινήσεων το Πάσχα που χάσαμε τους επισκέπτες και η Πρωτομαγιά. Ακόμη και με την αισθητή αύξηση της ζήτησης στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν καλύπτεται η πτώση των τζίρων των επιχειρήσεών μας. Συνολικά υπολογίζεται στο 30-40% από την αρχή που ξέσπασε η κρίση της πανδημίας΄΄, σημειώνει ακόμη ο κ. Σίδερης.

Να σημειωθεί ότι χθες βράδυ, κατά μέσο όρο, από τα πρατήρια της περιοχής το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθετο προς 0,80 ευρώ το λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης 1,10-1,12 ευρώ το λίτρο και η αμόλυβδη βενζίνη 1,30 ευρώ το λίτρο.

Κάπως έτσι, το θέμα των καυσίμων έχει δύο όψεις. Η μία όψη είναι η θετική για τους καταναλωτές, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αφού η μέση τιμή της βενζίνης έχει υποχωρήσει περί τα 27 λεπτά το λίτρο από την αρχή του χρόνου, ωστόσο το lockdown της οικονομικής δραστηριότητας έχει καταβυθίσει τη ζήτηση του Απριλίου, με τις πωλήσεις της αμόλυβδης να είναι μειωμένες 60% με 65% και του ντίζελ κίνησης 40%, σε σχέση με πέρυσι.

Η άλλη όψη είναι η ζημιογόνα, για τον κλάδο των πετρελαιοειδών. Η απώλεια εσόδων εξαιτίας της αναιμικής ζήτησης σε συνδυασμό με την υποχρεωτική διατήρηση των επιχειρήσεων σε λειτουργία, φέρνει τους βενζινοπώλες και τις μικρές εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών αντιμέτωπες με τον κίνδυνο του λουκέτου. Αυτό υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι βλέπουν ότι και τον Μάιο η πτώση θα συνεχιστεί και θα είναι ίσως και σε υψηλότερα ποσοστά αφού στην περσινή συγκρίσιμη περίοδο περιλαμβάνεται το Πάσχα, οπότε και οι πωλήσεις ήταν αυξημένες.

Προβληματίζει η λειτουργία πρατηρίων έξω από σούπερ μάρκετ

Εν τω μεταξύ, το ενδεχόμενο λειτουργίας πρατηρίων βενζίνης έξω από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, τα πολυκαταστήματα, τις υπεραγορές και τα εμπορικά κέντρα, που προβλέπεται σε πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Μεταφορών, έρχεται να δημιουργήσει νέα τάξη πραγμάτων. Οι πρατηριούχοι ωστόσο αντιδρούν, με βασικά επιχειρήματα την ασφάλεια και την παράδοση της αγοράς στα μεγάλα συμφέροντα.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της τροπολογίας, μειώνονται τα όρια των ελάχιστων αποστάσεων που πρέπει να έχουν τα βενζινάδικα από διπλανά κτίρια, ενώ αίρονται και οι περιορισμοί για τις χωριστές εισόδους στα πρατήρια που είναι κοντά σε υπεραγορές και εμπορικά κέντρα.

Συγκεκριμένα, τίθεται νέα τιμή -30 αντί για 80 μέτρα- ως ελάχιστη απόσταση ασφαλείας που πρέπει να απέχουν τα νεοϊδρυόμενα πρατήρια υγρών καυσίμων από εκκλησίες, νοσοκομεία, κλινικές, γηροκομεία κλπ., και γενικά από κτίρια και χώρους συνάθροισης κοινού με χωρητικότητα άνω των 50 ατόμων.

Από την άλλη, η τροπολογία έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Ομοσπονδιών Βενζινοπωλών. Η ΟΒΕ υποστηρίζει ότι με το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών επιχειρείται η ουσιαστική κατάργηση των αποστάσεων ασφαλείας από χώρους συνάθροισης κοινού. Στην πράξη χαρίζουν στις υπεραγορές το προνόμιο να ανοίγουν πρατήρια δίπλα στην είσοδό τους, παραβλέποντας εγκληματικά τους κινδύνους που απειλούν τους καταναλωτές. Στόχος αυτών των ανατροπών είναι να εκτοπιστούν οι βενζινοπώλες και να παραδοθεί η αγορά στα μεγάλα συμφέροντα, τονίζει η Ομοσπονδία.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr