background img
banner
banner

Ο καθηγητής Γώγος περιγράφει πώς θα είναι η ζωή μας όταν αρθούν τα μέτρα -4+2 σημεία κλειδιά

Στη άρση των μέτρων καραντίνας για τον κορωνοϊό και πώς μπορεί να γίνει αυτή η διαδικασία αναφέρθηκε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας χθες το βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ανέφερε ότι παγιώθηκε ένας μονοψήφιος αριθμός κρουσμάτων και έτσι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην επόμενη φάση.Όπως ανέφερε από τις 4 Μαΐου μπορούμε να περιμένουμε την άρση των μέτρων.

«Αυτό που κάνουμε είναι να δίνουμε μια περίοδο 14 ημερών που είναι και η επώαση της νόσου ώστε οποιαδήποτε διασπορά ή διαφυγή έχει γίνει μέσω σημείων, κέντρων διασποράς της νόσου, υπερμετάδοση κ.λπ. που συνέβησαν κάτι λίγα τις προηγούμενες μέρες να παγιωθεί αυτή η κατάσταση και να μπορέσουμε να ξεφύγουμε. Είναι και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς που μεσολαβεί και νομίζω ότι αμέσως μετά από αυτό θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε μια διαδικασία μέτρων τα οποία θα έχουν στόχο να κρατήσουμε το όφελος που είχαμε μέχρι τώρα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Δηλαδή την προστασία του συστήματος υγείας που τα καταφέραμε και την προστασία των ευαίσθητων ομάδων», είπε ο κ. Γώγος.

Τα σημεία-κλειδιά για την άρση των μέτρων

Αναφερόμενος στην άρση των μέτρων, στάθηκε στα σημεία-κλειδιά της όλης διαδικασίας:

1. Aπόσταση. Με αυτήν θα ζήσουμε για όσο χρειαστεί. Αν συνεχιστεί η ροη κρουσμάτων παγκοσμίως θα παραμείνει μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο.
2. Yγιεινή των χεριών
3. Όχι φιλιά και επαφές έτσι ώστε να αποφύγουμε την μετάδοση με τα σταγονίδια και το στόμα.
4. Μάσκες όταν είμαστε σε απόσταση λιγότερο από 2 μέτρα καθώς και οπουδήποτε υπάρχει συνωστισμός (σε μαγαζιά, σε υπηρεσίες, σε συγκοινωνίες, καφετέριες κλπ).

Επίσης επισήμανε ότι η υπερμετάδοση γίνεται όταν είμαστε σε κλειστούς χώρους (π.χ. το λεωφορείο που πήγε στους Αγίους Τόπους, το γηροκομείο κ.λπ., δηλαδή σε μέρη με μεγάλη συνάθροιση).

«Αρχικά θα ανοίξουν μικρά καταστήματα και ταυτόχρονα άρση περιορισμών κυκλοφορίας μέσα στην πόλη, όχι ταξίδια, όχι μετάβαση από το ένα μέρος στο άλλο τουλάχιστον μέχρι να ελέχθεί η κατάσταση.

Αυτά θα έχουν να κάνουν με παράλληλες ενέργειες. Πάντα θα υπάρχει το διάστημα των 14 ημερών για να βλέπουμε το αποτέλεσμα. Για να ξέρουμε ότι δεν έχει γίνει διασπορά».

Παράλληλα, σημείωσε πως το κράτος θα κάνει τα εξής:

Άμεση διάγνωση σε οποιοδήποτε βήχει ή κάνει πυρετό  με στόχο να περιοριστούν τα κρούσματα.
Δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Είναι έτοιμα μέχρι και λεωφορειακά έτσι ώστε να δούμε πόσοι άνθρωποι έχουν ανοσία.

Έτσι αν αυτό το 14ήμερο τα αποτελέσματα δείξουν ότι είναι αυτά που θέλουμε, θα πάμε πιθανότατα τον Ιούνιο σε μεγαλύτερη άρση των μέτρων. Μέχρι τότε θα έχουμε και καλύτερα θεραπευτικά μοντέλα και ακόμη και αν έχουμε κρούσματα θα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε καλύτερα.

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία ο κ. Γώγος είπε ότι είναι δεδομένο ότι θα ανοίξουν για την Γ’ Λυκείου, ενώ για τον τουρισμό σημείωσε πως «θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και τις έξυπνες ιδέες ώστε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα».

https://www.iefimerida.gr/


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΛΛΑΔΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr