background img
banner
banner

Πιάνουν τον… σφυγμό ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρίες

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» ΣΤΗΝ… ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Ως… ήρωες της πρώτης γραμμής χαρακτήρισε τους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι» η κυβέρνηση, πλην όμως δεν έχει φροντίσει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντί τους. Μόλις με 13 εργαζόμενους, εκ των οποίων το τελευταίο διάστημα απασχολούνται οι μισοί λόγω αδειών, η δομή στον δήμο Αιγιαλείας εξυπηρετεί 195 ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες, προσφέροντας τεράστιο κοινωνικό έργο, ιδίως εν μέσω κατάστασης πανδημίας…

Αψηφώντας τον κίνδυνο, βγαίνουν από τα σπίτια τους, πιστοί στο… ραντεβού τους με την προσφορά στον συνάνθρωπο. Μπαίνουν σε σπίτια και κρατούν τον… σφυγμό των ηλικιωμένων, δίνουν χαρά και σκορπούν ελπίδα ακόμη και σε ανθρώπους που βιώνουν μόνοι όλη αυτή την «καταιγίδα».
Σε επίπεδο δήμου Αιγιαλείας, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν σταλεί τα χρήματα για το νέο έργο του 2020 στη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. που υλοποιεί την δομή, οι εργαζόμενοι έχουν πληρωθεί και για τον μήνα Φεβρουάριο, εν αντιθέσει με συνάδελφούς τους από άλλους δήμους στους οποίους υπάρχουν εκκρεμότητες τετραμήνου… Παρόλα αυτά, η αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνουν από την πολιτεία, είναι δυσανάλογη της προσφοράς τους…

Πώς λειτουργεί η δομή σε επίπεδο Αιγιάλειας

Πώς όμως λειτουργεί το «Βοήθεια στο Σπίτι» στον δήμο Αιγιαλείας; Διοικητικά είναι μία δομή και υλοποιείται από τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Για την καλύτερη λειτουργία της υπηρεσίας υπάρχουν στον δήμο ανά Δημοτική Ενότητα, γραφεία του ΒΣΣ όπως προϋπήρχαν οι αυτόνομες δομές στους Καποδιστριακούς Δήμους. Σήμερα υπάρχει δηλαδή γραφείο ΒΣΣ στην Αιγείρα, την Ακράτα, το Διακοπτό, το Αίγιο και τη Συμπολιτεία.

Στη Δ.Ε. Ερινεού δεν υπάρχει γραφείο καθώς ο πρώην δήμος δεν υλοποιούσε αντίστοιχο πρόγραμμα, αλλά τα περιστατικά εκεί καλύπτονται από τη Συμπολιτεία. Οι εξυπηρετούμενοι είναι ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρίες και ο αριθμός αυτών σε όλο τον δήμο τον τελευταίο μήνα είναι 195. Οι εργαζόμενοι συνολικά είναι 13 και οι ειδικότητές τους είναι: Κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές και οικογενειακοί βοηθοί. Το τελευταίο διάστημα όμως στην υπηρεσία απασχολούνται οι μισοί σχεδόν εργαζόμενοι καθώς εργαζόμενοι απουσιάζουν με άδειες αναρρωτικές ή ειδικού σκοπού.

Αγωνία λόγω της κατάστασης αλλά και απογοήτευση στις τάξεις τους…

Πόσο δύσκολο και επικίνδυνο είναι όμως γι’ αυτούς να μπαίνουν σε σπίτια και να έρχονται σε επαφή με κόσμο εν μέσω πανδημίας; Στο ερώτημα απαντά στο protionline.gr η εργαζόμενη στο ΒΣΣ δήμου Αιγιαλείας και μέλος του Δ.Σ. του Διαπεριφερειακού Συλλόγου Εργαζομένων ΒΣΣ Περ/ών Δ. Ελλάδος & Πελοποννήσου Κωνσταντίνα Μαγκλάρα, ως εξής: ΄΄Είναι πολύ δύσκολο και πολύ επικίνδυνο. Χρειάζεται όμως να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και στη μη κανονικότητα όλοι οι εργαζόμενοι σε τέτοιου είδους υπηρεσίες. Βασικό μέλημά μας είναι να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας ώστε αφενός να είμαστε υγιείς για να συνεχίζουμε να παρέχουμε υπηρεσίες, και αφετέρου να μην μεταφέρουμε εμείς τον ιό στους εξυπηρετούμενούς μας. Τα γάντια, οι μάσκες και τα αντισηπτικά είναι κομμάτι πλέον της καθημερινότητάς μας΄΄.

Αναφορικά με το τι τους μεταφέρουν οι εξυπηρετούμενοι, η κ. Μαγκλάρα σημειώνει: ΄΄Οι εξυπηρετούμενοί μας σε γενικότερες γραμμές έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Εκφράζουν την αγωνία και τον φόβο τους για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία και αποφεύγουν να βγαίνουν από τα σπίτια τους ή να έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους όταν είναι εφικτό. Ταυτόχρονα αγωνιούν και για τη δική μας υγεία και μας προτρέπουν να προσέχουμε΄΄.

Στο ερώτημα πώς νιώθει η ίδια και η συνάδελφοί της που ανταποκρίνονται σε κάτι τόσο σημαντικό, του να βοηθούν αναξιοπαθή άτομα σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση, υπογραμμίζει: ΄΄Νιώθω αγωνία, διότι θέλω στο τέλος αυτού του «πολέμου» να μην μετρήσουμε απώλειες και από τις δύο πλευρές, εργαζομένων και εξυπηρετουμένων. Για εμάς αυτή είναι η δουλειά μας και αυτό κάνουμε όλα τα χρόνια. Χρειάζεται όμως αυτή την περίοδο να δείξουμε παραπάνω οργάνωση, δύναμη, ευελιξία, μεθοδικότητα, ευαισθησία, υπευθυνότητα και προσοχή ώστε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες και μεταβαλλόμενες ανάγκες των εξυπηρετουμένων. Νιώθω όμως και απογοήτευση. Απογοήτευση από το Κράτος που αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους στο Βοήθεια στο Σπίτι για άλλη μια φορά ως εργαζόμενους β΄ κατηγορίας΄΄.

Και καταλήγει: ΄΄Οι εργαζόμενοι στο ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄, ενώ είμαστε στην πρώτη γραμμή: Δεν θα λάβουμε έκτακτο επίδομα/δώρο , όπως έχει ανακοινωθεί για άλλες ομάδες εργαζομένων. Δεν λαμβάνουμε επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας όλες οι ειδικότητες των εργαζομένων. Κάποιοι συνάδελφοι πανελλαδικά παραμένουν απλήρωτοι για αρκετούς μήνες. Θα χρειαστεί, αφού επιζήσουμε από την πανδημία, να διαγωνιστούμε μέσω ΑΣΕΠ για τις θέσεις εργασίας μας. Ας ελπίσουμε ότι η Κυβέρνηση θα επανεξετάσει τα δίκαια αιτήματά μας και θα αποφασίσει υπέρ των εργαζομένων΄΄…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr