background img
banner
banner

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει μείωση τελών για κλειστές λόγω πανδημίας επιχειρήσεις

ΑΙΤΗΜΑ ΘΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που με το «άρθρο τριακοστό έβδομο» προβλέπει ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν λόγω κορωνοϊού τη λειτουργία τους, πρόκειται να «πατήσουν» οι εκπρόσωποι επαγγελματιών της περιοχής, εκφράζοντας σχετικό αίτημα στον δήμαρχο Αιγιαλείας. Τον κ. Καλογερόπουλο πρόκειται σήμερα το πρωί να επισκεφθούν εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Αχαΐας, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη εφαρμογής της ΠΝΠ με σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το μεγάλο ερωτηματικό του πόσο θα διαρκέσει η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων σε συνάρτηση και με το εάν οι εν λόγω επιχειρήσεις δύνανται να επαναλειτουργήσουν μετά την τόσο μεγάλη απώλεια τζίρων, παραμένει και θα πρέπει να απασχολεί και τον δήμο Αιγιαλείας. Η οικονομική κατάστασή του άλλωστε, δεν επιτρέπει μείωση εισπραξιμότητας και ενδεχόμενο λουκέτο σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων θα πλήξει περαιτέρω τα ταμεία του.

Τι προβλέπει η ΠΝΠ

Σύμφωνα με την ΠΝΠ που ψηφίστηκε στις 21 Μαρτίου, ΄΄από την 1η Μαρτίου 2020 έως και την 31η Μαΐου 2020 αναστέλλεται η καταβολή μισθωμάτων σε Δήμους για την ενοικίαση κυλικείων εντός σχολικών μονάδων και εντός κοιμητηρίων΄΄.

Επίσης, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επιχειρήσεις που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και δεν κάνουν χρήση παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου, σύμφωνα με το άρθρο 13 του από 24-9/20-10-1958 β.δ. (Α΄ 171), μπορεί να απαλλάσσονται από τα αναλογούντα τέλη για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί. Με την απόφαση αυτή μπορεί να ρυθμίζονται και θέματα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής.

Επίσης, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επιχειρήσεις που διακόπτουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 μπορεί να απαλλάσσονται του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 25/1975 (Α΄ 74), για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί.

Εν αναμονή των αποφάσεων της δημοτικής αρχής

Η σημερινή συνάντηση αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον δεδομένου ότι με αφορμή τις πιέσεις και από πλευράς αντιπολίτευσης για μείωση τελών λόγω της πανδημίας, ο δήμαρχος έχει δηλώσει πως στην περίπτωση μείωσης των τελών θα πρέπει να βρεθεί το… αντίβαρο, λέγοντας πως έτσι κάποιες ομάδες πολιτών θα στερηθούν των αντίστοιχων υπηρεσιών λόγω της περικοπής των δαπανών. Υπενθύμισε ακόμη πως ο δήμος Αιγιαλείας έχει και την επιβάρυνση που προκύπτει από τις δαπάνες των προηγούμενων ετών σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων, τονίζοντας πως ο προϋπολογισμός είναι ήδη υπό εκτέλεση…

Από την άλλη, δεν αποκλείεται στο δημοτικό επιτελείο να επανεξετάσουν τα αιτήματα, γεγονός βέβαια που θα εξαρτηθεί και από για πόσο καιρό θα παραμείνουν εκτός λειτουργίας οι εν λόγω επιχειρήσεις.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr