background img
banner
banner

Ρεαλισμός αλλά και… προβληματισμός στις τάξεις των επαγγελματιών

ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ

Έντονος προβληματισμός επικράτησε στην χθεσινή σύσκεψη στο γραφείο δημάρχου με την συμμετοχή παραγωγικών φορέων της περιοχής, σχετικά την οικονομική κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται… ελέω κορωνοϊού. Η δυνατότητα του δήμου είναι περιορισμένη και είναι σαφές ότι δεν αφήνει περιθώρια για απαλλαγή από την υποχρέωση των δημοτικών τελών από επιχειρήσεις που αναγκαστικά διέκοψαν τη λειτουργία τους, με τους εκπροσώπους τους ωστόσο να δηλώνουν… «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος»… Άπαντες ωστόσο συμφώνησαν να εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση και να επανέλθουν εξετάζοντας την καλύτερη λύση, τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για τον δήμο και όλους τους δημότες…

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Ποιότητας Ζωής αλλά και πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Αναψυχής Στράτος Βαρδάκης, ο α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αρίστος Τηλιγάδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιαλείας Λάμπης Παπαδόπουλος, το μέλος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Σωτήρης Βίλιος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Επισκευαστών Αυτοκινήτων και Μοτοσικλετιστών Αιγιαλείας Δημήτρης Ντερντές. Παραβρέθηκαν ακόμη η αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βασιλική Ψυχράμη καθώς επίσης και η Βοηθός δημάρχου σε θέματα επικοινωνίας και εθελοντισμού Μαρία Γιδά.

Ο δήμος προσπαθεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα

Όπως τονίζεται σε δελτίο Τύπου που εξεξόθη από το γραφείο δημάρχου, ΄΄μοναδικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η πανδημία του κορωνοϊού και η επακόλουθη δοκιμασία που υφίσταται η αντοχή της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας. Διαπιστώθηκε ότι, η τοπική κοινωνία και η οικονομία, ως μέρος του ευρύτερου συνόλου έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα. Οι έμποροι και οι επιχειρηματίες όλων των πληττόμενων κλάδων του δήμου μας, βρίσκονται αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη κατάσταση την οποία καλούνται να διαχειριστούν κάτω την αβεβαιότητα που επικρατεί και τις έκτακτες συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Αντίστοιχα και ο δήμος έχει ξεφύγει από την κανονικότητα και καθημερινά αγωνιά και προσπαθεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα και να παράσχει υλική αλλά και ψυχολογική υποστήριξη στους δοκιμαζόμενους και έχοντες ανάγκη συμπολίτες μας΄΄.

Επισημαίνεται ακόμη πως ΄΄όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι μόνο συνολικά θα αντιμετωπίσουμε αυτή την μείζονα κρίση. Όταν όλοι θα έχουμε επιτύχει το πολυτιμότερο αγαθό, που είναι η ίδια η ζωή, στη συνέχεια, μόνο με συνεργασία όλων των φορέων και δυνάμεων του Περιφερειάρχη, των Βουλευτών του Νομού μας και της Δημοτικής Αρχής μπορούμε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό και να δώσουμε στους συμπολίτες μας, την ανάσα που χρειάζονται για να ξεκινήσουν την επόμενη μέρα μετά το τέλος αυτού του εφιάλτη που ζούμε. Ο δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεργασία και την ανταλλαγή απόψεων και κάλεσε όλους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλει καθένας με τις δικές του δυνάμεις στην αντιμετώπιση της κρίσης, στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας αλλά και στην εξεύρεση λύσεων΄΄.

Θα αναμείνουν τις εξελίξεις…

Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους τονίζοντας πως επαγγελματίες με κλειστά μαγαζιά δεν μπορούν να πληρώσουν και μάλιστα για χώρους που δεν εκμεταλλεύτηκαν, ξεκαθαρίζοντας πως με μηδενικούς τζίρους δεν μπορούν να το κάνουν… Πρότειναν μάλιστα τον δήμαρχο να κάνει μία κοστολόγηση των απωλειών του δήμου σε περίπτωση απαλλαγής των κλειστών επιχειρήσεων π.χ. από τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων και εφόσον μπορεί να καλυφθεί το ποσό από ενδεχόμενες χρηματοδοτήσεις, να εξεταστεί εάν θα υπάρξει ολική απαλλαγή από το τέλος για το διάστημα που είναι κλειστές οι επιχειρήσεις ή αν θα υπάρξει έκπτωση.

Εξερχόμενοι από το γραφείο δημάρχου, αποφάσισαν να δώσουν χρόνο στη δημοτική αρχή που ευελπιστεί σε χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών και να επανεξετάσουν την κατάσταση, ανάλογα με το πόσο θα διαρκέσει η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια, οι μηδενικοί τζίροι…

Η επιστολή προς τους δημάρχους από τον Πλάτωνα Μαρλαφέκα

Είχε προηγηθεί επιστολή και προς τον κ. Καλογερόπουλο από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνα Μαρλαφέκα, με την οποία αναφερόταν στα πολύ σοβαρά προβλήματα που έχουν προκληθεί στις μικρές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες από τα περιοριστικά μέτρα με αποτέλεσμα την αναστολή των εργασιών τους στο σύνολο αυτών.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ΄΄ο φορέας μας καταβάλει σημαντικές προσπάθειες με εισηγήσεις του προς την πολιτεία, όπως θεσμικά προβλέπεται, για την λήψη μέτρων στήριξης και διατήρησης της βιωσιμότητας για την επόμενη ημέρα. Στα πλαίσια αυτά, απευθύνουμε το αίτημά μας για λήψη μέτρων ανακούφισης και από την πλευρά σας, προς την κατεύθυνση αυτή, όπως ακολούθως τα καταγράφουμε: 1. Απαλλαγή καταβολής των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων. 2. Απαλλαγή ανταποδοτικών τελών (τέλη καθαριότητας & φωτισμού και φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων). Για τις ως άνω 1 και 2, οι απαλλαγές αυτές ήδη προβλέπονται με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 68 Α/23.3.2020, και πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 37 και στις παραγράφους 8 και 9, όπως κατωτέρω παραθέτουμε. Για να ισχύσουν όμως οι σχετικές απαλλαγές απαιτείται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άρθρο 37, παρ. 8. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επιχειρήσεις που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και δεν κάνουν χρήση παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου, σύμφωνα με το άρθρο 13 του από 24-9/20-10-1958 β.δ. (Α΄ 171), μπορεί να απαλλάσσονται από τα αναλογούντα τέλη για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί. Με την απόφαση αυτή μπορεί να ρυθμίζονται και θέματα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής. Άρθρο 37, παρ.9. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επιχειρήσεις που διακόπτουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 μπορεί να απαλλάσσονται του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 25/1975 (Α΄ 74), για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί. Με την απόφαση αυτή μπορεί να ρυθμίζονται και θέματα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής΄΄.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ζητά από τον δήμαρχο να τον ενημερώσει: Εάν πρόκειται να ζητήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο την εφαρμογή των ανωτέρω ή αν έχουν ληφθεί ήδη οι σχετικές αποφάσεις ώστε αντίστοιχα να ενημερωθούν τα μέλη του Επιμελητηρίου.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr