background img
banner
banner

Στήνονται οι «πράσινες γωνιές» από τον Δήμο Αιγιάλειας

ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΞΕΚΙΝΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΔΙΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΤΗΑ ΑΧΑΪΑΣ

Μπορεί οι συνέπειες της πανδημίας να έχουν επηρεάσει και τις δημοτικές υπηρεσίες και δη τον τομέα Καθαριότητας λόγω των αδειών του προσωπικού, ωστόσο η αντιδημαρχία προχωρά ολοταχώς στην δημιουργία των «πράσινων γωνιών» που ουσιαστικά έρχονται να αντικαταστήσουν το «ραντεβού» ενισχύοντας την προσπάθεια της ανακύκλωσης. Την ίδια στιγμή, στον δήμο βρίσκονται εν αναμονή της επίσημης λειτουργίας του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αχαΐας, μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων ως προς την διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος, ετοιμάζει μικρές «πράσινες γωνιές» για συνέχιση της ανακύκλωσης των σκουπιδιών. Αποτελούνται από τέσσερις μπλε κάδους κι έναν κώδωνα σε κάθε σημείο, σε αντικατάσταση της μεθόδου του «ραντεβού» σε Αίγιο και κοινότητες, που λόγω του κορωνοϊού σταμάτησαν. Ήδη, όπως έκανε γνωστό στο protionline.gr  ο αντιδήμαρχος, Ακράτα και Αιγείρα έχουν τις δικές τους «γωνιές» με κάδους ανακύκλωσης σε μεγάλη ανάπτυξη, ενώ προσφάτως δημιουργήθηκαν τέσσερις «πράσινες γωνιές» στο Διακοπτό.

Μάλιστα, το σχέδιο θα είχε προχωρήσει ακόμη περισσότερο αν η υπηρεσία είχε διαθέσιμη όλη τη δύναμή της, κάτι που λόγω πανδημίας δεν είναι εφικτό αφού οι υπάλληλοι λαμβάνουν τις άδειες που δικαιούνται. ΄΄Σύντομα, «πράσινες γωνιές» θα δημιουργηθούν σε όλη την πόλη΄΄, τόνισε ο κ. Καραΐσκος. Αναφορικά με το πού βρίσκονται οι κάδοι που τοποθετούνται, είπε πως για την ώρα αξιοποιούνται κάποιοι που είχαν τοποθετηθεί σποραδικά σε σημεία, ωστόσο δεν είχαν την προσδοκώμενη απόδοση και κάποιοι τοποθετούσαν και μη ανακυκλώσιμα εντός τους.

Το σχέδιο θα ολοκληρωθεί όταν καταφθάσουν κάποιοι από τους 800 κάδους που ο δήμος έχει ζητήσει από την «Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης». Άλλοι έχουν επισκευαστεί και θα επαναχρησιμοποιηθούν, ενώ θα αγοραστούν και 70 νέοι, με κονδύλι 20.000 ευρώ από τον δημοτικό προϋπολογισμό.

Ο κύριος όγκος  μεταβιβάστηκε στον Σύνδεσμο από τον δήμο Πατρέων

Εν τω μεταξύ, με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων και των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Πάτρας στον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αχαΐας, ουσιαστικά ξεκινά η λειτουργία του ΣΥΔΙΣΑ. Είχε προηγηθεί η μεταβίβαση από πλευράς δήμου Αιγιαλείας αλλά και τον υπολοίπων δήμων που συμμετέχουν.
Ως γνωστόν, ο ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας αποτελεί πλέον το μοναδικό όργανο διαχείρισης αποβλήτων στο σύνολο του Νομού το οποίο προέκυψε μετά την συγχώνευση των κατά τόπους ΦΟΔΣΑ της Αχαΐας.

Η παραπάνω ενοποίηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του νόμου που θεσπίστηκε το 2018, με στόχο την συρρίκνωση των ΦΟΔΣΑ και την αποκέντρωση στη διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο περιφέρειας, με δυνατότητα διατήρησης έως και τριών Φορέων Διαχείρισης ανά Περιφέρεια. Σε αυτή τη βάση, με τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων των ΦΟΔΣΑ των Δήμων του Νομού Αχαΐας στον Νομαρχιακό ΦΟΔΣΑ, καταργούνται οι ΦΟΔΣΑ των Δήμων. Σε ό,τι αφορά τον δήμο Αιγιαλείας, να σημειωθεί ότι δεν μεταβιβάστηκαν εγκαταστάσεις παρά μόνο τα οικονομικά δεδομένα.

Από πλευράς δήμου Πατρέων μεταβιβάστηκαν 2,45 εκατ. ευρώ καταθέσεις και 1,2 εκατ. ευρώ οφειλές Δήμων, δηλαδή σύνολο 3,65 εκατ. ευρώ. Καμία οφειλή προς τρίτους, δηλαδή μηδενικά χρέη, εγκεκριμένες μελέτες και συμφωνίες με την Κυβέρνηση για την χρηματοδότηση των προγραμματισμένων έργων από τρέχουσες προσκλήσεις, από ΕΣΠΑ (χωρίς ΣΔΙΤ) και έργα συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ που λύνουν για δεκαετίες το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων. Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται: Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) προϋπολογισμού περίπου 30 εκατ. ευρώ, επέκταση του ΧΥΤΥ Φλόκα για επιπλέον χωρητικότητα 1 εκατ. κ.μ. υπολειμματικών απορριμμάτων, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ. Η παραπάνω (ΜΕΑ) θα είναι δυναμικότητας 53 χιλ. τόνων ετησίως και θα συμπληρώνεται επιπλέον από μία Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) 8.113 τόνων/έτος, χωροθετημένες επίσης στη θέση Φλόκα, στα διοικητικά όρια του Δήμου Δυτικής Αχαΐας.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου ένα μήνα πριν, εκδόθηκε και η ΑΕΠΟ για τη νέα Μονάδα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου -πραγματοποιώντας ένα σημαντικό βήμα για τη δημοπράτηση- και επόμενο στάδιο την υποβολή πρότασης, για χρηματοδότηση από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Οι προτεραιότητες της διαχείρισης

Την ίδια στιγμή, την πεποίθηση ότι η συνολική διαχείριση απορριμμάτων σε επίπεδο Νομού θα δώσει καλύτερα αποτελέσματα και σε οικονομία κλίμακας αλλά και περιβαλλοντικά, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γρηγόρης Αλεξόπουλος, λέγοντας: ΄΄Το μεγάλο μας στοίχημα είναι να ολοκληρώσουμε τα έργα που περιλαμβάνει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός και να προχωρήσουμε σε επιπλέον δράσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Επίσης, το επόμενο διάστημα να συνεχίσει η καλή λειτουργία των υφιστάμενων ΧΥΤΑ και στη συνέχεια να κατασκευάσουμε το εργοστάσιο απορριμμάτων που προβλέπει ο ΠΕΣΔΑ, ώστε να αμβλύνουμε τα προβλήματα που έχει η περιοχή μας. Αυτό για να γίνει, είναι αναγκαία η συνεργασία και των πέντε δημάρχων του νομού Αχαΐας καθώς και την υποστήριξή τους σε επίπεδο στελεχιακό και εξοπλισμού για να κάνουμε τη δουλειά μας όσο γίνεται πιο απρόσκοπτα. Εξίσου σημαντική είναι φυσικά η συμβολή της Περιφέρειας αλλά και των συναρμόδιων υπουργείων ώστε να πετύχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα για τον τόπο μας΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr