background img
banner
banner

«Στροφή» ξανά προς την εθελοντική αιμοδοσία

ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ – ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΞΑΝΑ ΛΟΓΩ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Μείωση των αποθεμάτων αίματος έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός, καθώς ακόμη και τακτικοί εθελοντές αιμοδότες φοβήθηκαν κίνδυνο μετάδοσης, ο οποίος ωστόσο είναι ανύπαρκτος εφόσον τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Ξέχωρα από τις εθελοντικές δράσεις σωματείων της περιοχής, το Τμήμα Αιμοδοσία του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας (Μονάδα Αιγίου) λειτουργεί το τελευταίο διάστημα επιτυχώς στο Κέντρο Υγείας Αιγίου (πρώην ΠΕΔΥ). Παράλληλα, ο μοναδικός αιμοδοτικός σύλλογος της περιοχής «Ο Δεσμός» όχι μόνο δεν εγκαταλείπει τη «μάχη» αλλά προγραμματίζει μεγάλη εθελοντική αιμοδοσία την προσεχή Κυριακή στην Ακράτα.

Ο δικαιολογημένος –λόγω ελλιπούς ενημέρωσης – φόβος των αιμοδοτών για τον κορωνοϊό έχει προκαλέσει μείωση των αποθεμάτων αίματος στα νοσοκομεία με δυσμενείς συνέπειες για τη δημόσια υγεία. Πρόσφατα, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) απηύθυνε έκκληση σε εθελοντές αιμοδότες, σε συλλόγους και ομάδες αιμοδοτών αλλά κυρίως στις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας των νοσοκομείων για τη συνέχιση αλλά και την εντατικοποίηση των οργανωμένων δράσεων για αιμοδοσία προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια της χώρας σε αίμα και συνεπώς η κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού.

Στο Κ.Υ. Αιγίου υπό άριστες συνθήκες το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γ.Ν. Ανατολικής Αχαΐας

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυτό το γεγονός, η διοίκηση του νοσοκομείου Αιγίου αποφάσισε τη μεταφορά του Τμήματος στο Κέντρο Υγείας Αιγίου. Όπως αναφέρει στo protionline.gr η υπεύθυνη του Κ.Υ. Αιγίου Πέγκυ Κανταρτζή, ΄΄Το Τμήμα Αιμοδοσίας λειτουργεί εδώ και περίπου δύο εβδομάδες στον πρώτο όροφο, σε ανεξάρτητο χώρο, στο πρώην μικροβιολογικό εργαστήριο ενώ βεβαίως λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό και όχι μόνο στο εν λόγω τμήμα αλλά σε όλο το Κέντρο Υγείας. Έχει δικό του χώρο αναμονής, ξεχωριστή αίθουσα όπου γίνονται μετρήσεις για αρτηριακή πίεση, αιματοκρίτη και γενικά γίνεται ο προέλεγχος ώστε να διαπιστωθεί ποιος μπορεί να δώσει αίμα. Είναι ένας χώρος σύγχρονος, καθαρός που ενδείκνυται για το εν λόγω αντικείμενο. Καλούνται οι συμπολίτες μας που δεν λαμβάνουν κάποια αγωγή και μπορούν να δώσουν αίμα, να επισκεφθούν το Τμήμα καθώς δεν διατρέχουν κίνδυνο αφενός και αφετέρου έτσι θα προσφέρουν ζωή στον συνάνθρωπο ειδικά σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία΄΄.

Να σημειωθεί ότι το Τμήμα λειτουργεί καθημερινά τις εργάσιμες ημέρες από τις 8.00 το πρωί ως τη 1.00 το μεσημέρι.

«Μάχιμος» ο Σύλλογος «Δεσμός» – Εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή

Ο Μάρτιος πάντως θεωρείται ο χειρότερος μήνας από πλευράς αιμοδοσίας, κάτι που έγινε αισθητό και στην περιοχή κατά τη διάρκεια εθελοντικής αιμοδοσίας που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ανατολικής Αιγιάλειας «Ο Δεσμός». Συγκεκριμένα, η αιμοδοσία έγινε την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς και συγκεντρώθηκαν 50 μονάδες αίματος εν αντιθέσει με παλιότερα που οι ποσότητες ήταν πολύ μεγαλύτερες.

Ερωτηθείσα από τo protionline.gr, η πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Νέζερη, εκπροσωπώντας το Δ.Σ., είπε: ΄΄Είναι γεγονός ότι παρατηρείται μειωμένη προσέλευση εθελοντών γενικώς και όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο. Ο κόσμος δεν θα πρέπει να φοβάται, ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται με το αίμα και κατά την αιμοδοσία λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Εμείς προγραμματίζουμε εθελοντική αιμοδοσία την προσεχή Κυριακή 12 Απριλίου (των Βαΐων) και καλούμε όλους όσοι μπορούν να προσφέρουν, να είναι εκεί. Έχουμε μεταφέρει την αιμοδοσία από το Κέντρο Υγείας Ακράτας που πραγματοποιείτο, στο κτίριο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακράτας και εκεί θα λάβει χώρα και την Κυριακή από το πρωί ως το μεσημέρι΄΄. Η πρόεδρος αναφέρθηκε και στην… στροφή που πραγματοποιούν δήμοι προς την εθελοντική αιμοδοσία. ΄΄Μετά το μειωμένο ενδιαφέρον τον Μάρτιο, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την ευαισθητοποίηση των δήμων αλλά και του κόσμου να προσφέρουν, θορυβημένοι προφανώς από όλο αυτό που περνά η ανθρωπότητα. Η διάθεση προσφοράς είναι ό,τι πιο ελπιδοφόρο σε αυτό που βιώνουμε. Ευελπιστούμε ότι αυτό θα… μεταφραστεί σε προσφορά αίματος΄΄, σημείωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος «Δεσμός» διοργανώνει σχεδόν πλέον μία αιμοδοσία κάθε μήνα, συνήθως Κυριακή πρωί, αλλά και πιο σπάνια απογευματινές ώστε να προσφέρουν και νέοι άνθρωποι που είτε εργάζονται είτε είναι έξω Σάββατα βράδυ. Κατά μέσο όρο συγκεντρώνει περί τις 500 μονάδες αίματος σε ετήσια βάση έχοντας καταφέρει να σώσει ανθρώπινες ζωές.

Με ανεκτίμητη προσφορά 35 χρόνων…

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ανατολικής Αιγιάλειας « Ο Δεσμός» ιδρύθηκε το 1985 με έδρα την Ακράτα, με σκοπό τη διάδοση της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και την προσφορά αίματος στον άγνωστο πάσχοντα άνθρωπο καθώς και την Δωρεά Σώματος, οργάνων & Μυελού των οστών. Οι Αιμοδότες μέλη του συλλόγου είναι κυρίως κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας. Είναι από τους πρώτους συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα. Ο σύλλογος έχει περισσότερα από 700 μέλη ενεργά και ανενεργά. Σε κάθε εθελοντική αιμοδοσία τα καταρτισμένα μέλη του Δ.Σ. ενημερώνουν σχετικά με τη δωρεά μυελού των οστών και εγγράφουν νέα μέλη. Ο σύλλογος συνεργάζεται με το ΚΕΔΜΟΠ και απαριθμεί πάνω από 250 εγγεγραμμένα μέλη εθελοντών δοτών μυελού οστών. Για τους αιμοδότες του συλλόγου, διοργανώνονται περίπου 5 φορές το χρόνο δωρεάν εξετάσεις αίματος.

Η Ένωση Γυναικών Ευρώπης αφού ενημερώθηκε για τη δραστηριότητα του συλλόγου , πρόσφερε το 1991 ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό για την αγορά ενός αυτοκινήτου (πούλμαν 12 θέσεων). Για την αγορά του βοήθησε και ο αείμνηστος Χρήστος Αρφάνης. Το αυτοκίνητο χρησιμοποιείται για την μεταφορά των αιμοδοτών από τα χωριά τους στο Κ.Υ. Ακράτας την ημέρα της αιμοδοσίας, μεταφορά προσωπικού (ειδικευμένου σε θέματα αιμοδοσίας) για ομιλίες, ενημέρωση μέσω μεγάφωνων σχετικά με την ημέρα αιμοδοσίας, μεταφορά των αντιπροσώπων του συλλόγου κ.λπ. Με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών (αυριανών εθελοντών αιμοδοτών) των σχολείων της περιοχής διοργανώνονται ημερίδες με θέμα την εθελοντική αιμοδοσία. Σε συνεργασία με το Κ. Αιμοδοσίας και άλλους φορείς, διοργανώνονται επίσης και ημερίδες ποικίλων ιατρικών θεμάτων.

Προσπάθεια και σκοπός του Συλλόγου είναι να υπάρχει ένας τουλάχιστον Εθελοντής Αιμοδότης σε κάθε σπίτι της περιοχής και να γίνει συνείδηση στους πολίτες η προσφορά αίματος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr