background img
banner
banner

Συγκροτήθηκε το νέο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του δήμου

ΜΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ

Με ένα νέο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, όπως πηγάζει από τον Ν. 4662/2020 της 7ης Φεβρουαρίου, ο δήμος Αιγιαλείας ετοιμάζεται εν όψει της θερινής περιόδου, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε έκτακτη κατάσταση. Η πρώτη συνεδρίαση του ανασυγκροτημένου οργάνου θα πραγματοποιηθεί στις 27 Απριλίου κάνοντας απολογισμό αλλά και βάζοντας νέες βάσεις για πρόληψη και θωράκιση της περιοχής.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε στo protionline.gr ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Χαράλαμπος Στεφανίδης, βάσει του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο έγινε πλέον Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας με αντίστοιχες αλλαγές και σε επίπεδο Περιφερειών. Μάλιστα, ο κ. Στεφανίδης παρατήρησε πως το όργανο με τη νέα του μορφή είναι σαφώς βελτιωμένο και θα λειτουργεί καλύτερα.

Νέος Κανονισμός Λειτουργίας

Ήδη από τον δήμαρχο εγκρίθηκε ο νέος Κανονισμός Λειτουργίας Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΤΕΣΟΠΠ), που έχει ως αποστολή την υποβοήθηση του έργου του δημάρχου, ο οποίος έχει την ευθύνη της διάθεσης και συντονισμού δράσης του απαραίτητου δυναμικού και μέσων για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση καταστροφών εντός των ορίων του οικείου Ο.Τ.Α. κατά το μέρος που τον αφορά και εμπλέκεται. Ο συντονιστικός ρόλος του ΤΕΣΟΠΠ συνδέεται αποκλειστικά α) με την ιεράρχηση και δρομολόγηση από τον Δήμαρχο ως Πρόεδρο, έργων και δράσεων αρμοδιότητας Δήμου με βάση την διαθεσιμότητα πόρων των μελών του ΤΕΣΟΠΠ με τους οποίους μπορούν να συνδράμουν στο έργο του, καθώς και β) με την διευκόλυνση παροχής αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ των μελών του ΤΕΣΟΠΠ για την υλοποίηση δράσεων αρμοδιότητάς τους. Ο συντονιστικός ρόλος του ΤΕΣΟΠΠ σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με την υποβολή μέτρων ή σχεδίων προς ψήφιση από τα μέλη του ΤΕΣΟΠΠ καθώς κάθε φορέας που συμμετέχει στο ΤΕΣΟΠΠ είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την υλοποίηση δράσεων αρμοδιότητάς του.

Με τον ανωτέρω συντονισμό αποφεύγονται κενά ή αλληλοεπικαλύψεις στις δράσεις των εμπλεκόμενων φορέων και επιτυγχάνεται η βέλτιστη δυνατή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων σε επίπεδο Δήμου , γεγονός που συμβάλει στην αποτελεσματικότερη υλοποίηση των δράσεων Πολιτικής Προστασίας τόσο για την πρόληψη και ετοιμότητα, όσο και για την άμεση αντιμετώπιση και αποκατάσταση καταστροφών.

Το ΤΕΣΟΠΠ δήμου Αιγιαλείας συγκροτήθηκε με τα κάτωθι μέλη: i. O Δήμαρχος Δήμου Αιγιαλείας ως Πρόεδρος με αναπληρωτή τον εκάστοτε ορισμένο από τον Δήμαρχο, Δημοτικό Σύμβουλο ή Αντιδήμαρχο σε θέματα Πολιτικής Προστασίας. ii. Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας ή ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος, σε περίπτωση απουσίας ή νόμιμου κωλύματος του Προέδρου, τον αναπληρώνει. iii. Ο Προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αιγιαλείας. iv. Ο Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Αχαΐας. v. Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου. vi. Ο Διοικητής του αρμόδιου Αστυνομικού Τμήματος Αιγιαλείας. vii. Ο Διοικητής Λιμενικής Αρχής Γ΄ΛΤ Αιγίου. viii. Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας. ix. Ο ανώτερος Διοικητής φρουράς ή ο νόμιμος αντικαταστάτης του. x. Ο εκπρόσωπος του Ε.Κ.Α.Β. Δυτικής Ελλάδας, (ΕΚΑΒ 3η Περιφέρεια). xi. Ο Προϊστάμενος του Δασαρχείου Αιγίου. xii. Ο Προϊστάμενος του Δασαρχείου Πατρών. xiii. Ο Προϊστάμενος τμήματος Δημοτικής Αστυνομίας.

Προετοιμασία για ενδεχόμενες πυρκαγιές και σεισμούς

Σημειώνεται ότι στην πρώτη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, θα γίνει απολογισμός δράσης του οργάνου την θερινή περίοδο αλλά και προετοιμασία για το καλοκαίρι επ’ αφορμής και της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου λίγες ημέρες μετά, την 1η Μαΐου. Επίσης, εκτός από συντονισμός για ενδεχόμενες πυρκαγιές, θα γίνει συζήτηση και για μέτρα πρόληψης σεισμών.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr