ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΙΓΙΟΥ «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Π.Ε ΑΧΑΙΑΣ «ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΣ»
Η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη παγκοσμίως, με τις επιπτώσεις απρόβλεπτες ακόμα στην υγεία, την οικονομία, την εργασία, την πολιτική, τον πολιτισμό, τις ανθρώπινες σχέσεις και τις κοινωνικές συμπεριφορές.
Οι αποφάσεις που θα ληφθούν αυτό το διάστημα θα είναι καταλυτικές για τα δεδομένα στο μέλλον, και στον κόσμο μετά τη νίκη κατά του ιού, θα υπάρξει ανακατάταξη προτεραιοτήτων σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.
Θα είναι ένα μάθημα, ώστε να συνειδητοποιήσουμε την πραγματική διάσταση της παγκοσμιοποίησης και τη σπουδαιότητα της αλληλεγγύης.
Σε αυτό τον κυκλώνα μας κατακλύζουν καθημερινά πολλά συναισθήματα ανασφάλειας, αβεβαιότητας, φόβου και αγωνίας από τη μια, αλλά και ενσυναίσθησης, συμπόνιας, κατανόησης, ευγνωμοσύνης, αλληλεγγύης, προσμονής, ελπίδας και υπερηφάνειας για τους Έλληνες γιατρούς, που βλέπουμε από τις ενημερωτικές εκπομπές της τηλεόρασης ότι διαπρέπουν στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια και νοσοκομεία όλου του κόσμου τιμώντας τη χώρα μας.
Αν και το Πάσχα ήταν διαφορετικό, αφού γιορτάστηκε νοερά στο σπίτι, χωρίς εκκλησία, γλέντια και άλλα έθιμα, η κοινωνικότητα είναι περιορισμένη και στο εγγύς μέλλον, αφού οι συναθροίσεις και εκδηλώσεις αναστέλλονται και για το προσεχές καλοκαίρι, το τηλέφωνο θα παραμείνει αρκετά ακόμα προέκταση των χεριών μας, τα σπίτια θα παραμείνουν τα απόλυτα καταφύγια μας.
Τα καταστήματα παραμένουν κλειστά, παρότι οι διαφημίσεις συνεχίζουν ασταμάτητες λες και δεν άλλαξε τίποτα. Έτσι τηρώντας τα μέτρα προστασίας, ξορκίζοντας μικρόβια και ιούς και προσμένοντας τα καλύτερα αποτελέσματα προσωπικά ο καθένας και για όλους τους συνανθρώπους μας από αυτή τη ξαφνική επίθεση της πανδημίας μαθαίνουμε:
- Να αποδεχόμαστε και αυτές τις αναπάντεχες καταστάσεις.
- Να βάζουμε προτεραιότητες. Να χάνουμε κάτι για να κερδίσουμε κάτι καλύτερο.
- Να εξελισσόμαστε με διάβασμα και ενημέρωση στους τομείς ενδιαφέροντος μας τώρα, που έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο.
- Να προσαρμοζόμαστε με την αξιοποίηση της τεχνολογίας (δουλειά από το σπίτι, τηλεδιασκέψεις, γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης, παρουσιάσεις από το ίντερνετ ομιλιών, εργαστηρίων χειροτεχνίας, γυμναστικής κ.λπ.).
- Να εκτιμούμε αυτά που έχουμε.
- Να πειθαρχούμε.
- Να νοιώθουμε ευγνωμοσύνη σε όσους κινδυνεύουν για εμάς γιατρούς, νοσηλευτές, φαρμακοποιούς, εργαζομένους στην καθαριότητα, μεταφορείς, υπαλλήλους και άλλους.
- Να ασκούμαστε στην αυτοσυγκράτηση και να δοκιμάζουμε τις αντοχές μας.
- Να κατανοούμε περισσότερο τώρα ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο στη ζωή.
- Να συνειδητοποιούμε ότι η ελευθερία είναι εσωτερική υπόθεση. Μπορούμε να μένουμε σπίτι και να νοιώθουμε απόλυτη ελευθερία .
- Να αισθανόμαστε όσο ποτέ την αξία της φύσης, μέσω της επιλογής της σωματικής άσκησης, ως «βιταμίνης» και αντίδοτο στη βελτίωση της διάθεσης και τη συμβολή της στη μείωση της ψυχολογικής κόπωσης , του άγχους και των αρνητικών σκέψεων.
- Παράλληλα εξοικειωνόμαστε και συμφιλιωνόμαστε με το θάνατο περισσότερο από ποτέ. Θα εκτιμούμε αλλιώς τα πράγματα και θα συγχωρούμε ευκολότερα στο μέλλον .
Σ. Αντωνάτου