background img
banner
banner

Έμφαση στο… covid-free της Αιγιάλειας

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Το γεγονός ότι η Αιγιάλεια είναι από τις λίγες περιοχές της χώρας που σε αυτό το πρώτο «κύμα» πανδημίας έμεινε… καθαρή από τον θανατηφόρο ιό covid-19 σκοπεύουν να προβάλλουν οι ξενοδόχοι – ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων της περιοχής, σε μία προσπάθεια να καταστήσουν την περιοχή πιο ελκυστική για διακοπές.

Τα προβλήματα του κλάδου εξαιτίας της αναγκαστικής παύσης λειτουργίας είναι τεράστια και η λήψη μέτρων κρίνεται κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη ώστε να συνεχίσουν τα καταλύματα να υφίστανται. Σε αυτά επικεντρώθηκαν οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων της περιοχής και των 33 μονάδων που λειτουργούν στην Αιγιάλεια, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τον δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο και τους συνεργάτες του, την περασμένη Παρασκευή. Τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Αχαΐας παρουσίασαν την κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί στις κλειστές από τον Μάρτιο επιχειρήσεις τους, ζητώντας τη στήριξη του δήμου Αιγιαλείας σε όλα τα επίπεδα. ΄΄Παρουσιάσαμε στους εκπροσώπους του δήμου μας την τραγική κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί ενώ καταθέσαμε και τις προτάσεις μας ώστε να καταφέρουν όλες οι επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος να ανοίξουν, όταν αυτό θα επιτραπεί από το κράτος΄΄, ανέφερε στo protionline.gr ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Χρήστος Κανελλής.

Σε δυσμενέστερη θέση τα ξενοδοχεία

Οι ξενοδόχοι τόνισαν πως ΄΄στις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει σήμερα η παγκόσμια κοινότητα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, όλες οι επιχειρήσεις πλήττονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Όμως οι επιχειρήσεις που φαίνεται να πλήττονται περισσότερο είναι αυτές του τουρισμού και της εστίασης. Είναι δεδομένο πως όταν αρθεί το καθεστώς αναστολής που σήμερα ισχύει, πολλές ξενοδοχειακές μονάδες δεν θα είναι αντικειμενικά σε θέση να λειτουργήσουν εκ νέου. Και αυτό διότι, πέρα από την υγειονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, σημαντικό ρόλο στο αν θα υπάρξει, έστω και περιορισμένη, τουριστική σαιζόν θα διαδραματίσουν παράγοντες εκτός του ελέγχου μας, όπως η κατάσταση στην οποία θα βρίσκονται τόσο από υγειονομική, όσο και από οικονομική άποψη οι κύριες χώρες προέλευσης των επισκεπτών μας (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, ΗΠΑ, Ρωσία κλπ) και το πότε και υπό ποιες υγειονομικές προϋποθέσεις θα αρχίσουν να πραγματοποιούνται πτήσεις και οδικές αφίξεις. Είναι επίσης βέβαιο πως όσα ξενοδοχεία ξεκινήσουν τη λειτουργία τους (ιδιαίτερα τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας) θα έχουν μικρές πληρότητες και μηδαμινά έσοδα, τα οποία δεν θα καλύπτουν παρά μικρό μόνο μέρος των εξόδων τους. Παράλληλα θα πρέπει να προσαρμόσουν τον τρόπο λειτουργίας τους στους αυστηρούς υγειονομικούς περιορισμούς που εξ όσων πληροφορούμαστε πιθανότατα θα τους επιβληθούν΄΄.

Δράσεις που προτείνει η Ένωση Ξενοδόχων για τον περιορισμό των επιπτώσεων

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, από τους ξενοδόχους κρίνονται ως άμεσες και αναγκαίες ορισμένες δράσεις με στόχο των περιορισμό των δραματικών επιπτώσεων στα ξενοδοχεία της Αιγιάλειας και στους εργαζόμενούς τους. Αυτές είναι οι εξής: 1. Ριζικός επανασχεδιασμός της διαφημιστικής πολιτικής του δήμου για τον τουρισμό με στόχευση στα πλεονεκτήματα της περιοχής (υγειονομικά ασφαλείς , COVID FREE, δυνατότητα επίσκεψης με επίγεια μέσα, ειδικά στην ελληνική αγορά) 2. Έμφαση στα αναπτυξιακά έργα γενικής υποδομής, που θωρακίζουν το επίπεδο ασφαλείας των τουριστικών προορισμών της Αιγιάλειας και προώθηση κατά προτεραιότητα των έργων πλησίον των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στους τουριστικούς προορισμούς . (Αποχετευτικό , οδικό δίκτυο κλπ) 3. Σχολαστική καθαριότητα και απολύμανση σε παραλιακούς δρόμους ,χώρους συναθροίσεων , πάρκινγκ. 4. Διοργάνωση ενημερωτικών δράσεων για τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων (επιχειρηματίες τουρισμού , εργαζόμενοι , υπάλληλοι του Δήμου). Πιστοποίηση των εμπλεκόμενων δημοτικών υπαλλήλων για χειρισμό και αντιμετώπιση εκτάκτων περιπτώσεων.

Περίπου 150-200 εργαζόμενοι στον τουρισμό στην Αιγιάλεια δεν θα εργαστούν αυτό το καλοκαίρι…

5. Είναι δεδομένο πως δυστυχώς πολλές τουριστικές επιχειρήσεις στον δήμο δε θα λειτουργήσουν κατά τη τρέχουσα περίοδο, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης που έχει πλήξει όλη την Ευρώπη και των συνεπειών της (μηδενικές αεροπορικές και οδικές αφίξεις κλπ). Επομένως οι εργαζόμενοι τους δε θα επαναπροσληφθούν. Υπολογίζεται δε ότι περίπου 150-200 εργαζόμενους σε τουριστικές μονάδες της Αιγιάλειας δεν θα εργαστούν φέτος λόγο της κατάστασης… Για τους εργαζομένους αυτούς –τονίζουν – θα πρέπει να προβλεφθεί ειδική τιμολογιακή πολιτική για τα τέλη προς τον Δήμο και ρυθμίσεις των χρεών που θα προκύψουν τουλάχιστον έως και τον Απρίλιο του 2021 (ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης). 6. Αναγκαία είναι επίσης και η άμεση απαλλαγή των δημοτικών τελών φωτισμού, καθαριότητας και παρεπιδημούντων καθώς και αναστολή των ρυθμίσεων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του δήμου Αιγιαλείας, που με κυβερνητική απόφαση έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους λόγω του κορωνοϊού, για όσο διάστημα διαρκεί η απαγόρευση. Το μέτρο αυτό εκτιμάται πως θα συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια των επιχειρήσεων του δήμου να μπορέσουν να σταθούν όρθιες, και να συνεχίσουν να λειτουργούν προς όφελος της ντόπιας οικονομίας και της απασχόλησης.

Το ξενοδοχειακό δυναμικό του δήμου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν στα στοιχεία σχετικά με τις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής, που κατέστησε γνωστές στον δήμαρχο ο κ. Κανελλής. Συγκεκριμένα, οι λειτουργούσες Μονάδες στην Αιγιάλεια αδειοδοτημένες από ΕΟΤ είναι 33, με δυναμικότητα 2.015 κλινών. Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία ανέρχονται σε 610. Τα ξενοδοχεία εξασφαλίζουν 170.000 διανυκτερεύσεις.

Η απώλεια εσόδων από 15 Μαρτίου έως τέλος Μαΐου είναι 850.000 € και η εκτιμώμενη πτώση εσόδων για το 2020 (-50%) ανέρχεται σε 6.500.000 €. Η απώλεια θέσεων εργασίας λόγω αναστολής λειτουργίας για την σεζόν 2020 περί των 8 Ξενοδοχειακών μονάδων 180-200 άτομα. Σημειώνεται ότι στα κατ’ εκτίμηση στοιχεία δεν έχουν περιληφθεί τυχόν άλλες δραστηριότητες των Ξενοδοχείων (Θαλάσσια σπορ , Beach BAR κ.λπ.).


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr