background img
banner
banner

Ένα «βήμα» πριν την λήξη των συμβάσεων

ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ 27 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ, ΣΙΤΙΣΗ ΚΑΙ ΦΥΛΑΞΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ

Μείζον πρόβλημα έχει προκύψει στο Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου) που κινδυνεύει από την 1η Ιουλίου να μείνει ακάλυπτο σε τρεις βασικούς τομείς λειτουργίας. Σίτιση, καθαριότητα και φύλαξη βασίζονται στους συμβασιούχους των οποίων όμως οι συμβάσεις λήγουν στις 30 Ιουνίου και δεν υπάρχει η παραμικρή πληροφόρηση ότι θα προκύψουν νέες συμβάσεις ή ανανέωση των υπαρχουσών.

Οι 27 αυτοί εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες βάζοντας… πλάτη εν μέσω κορωνοϊού, βιώνουν ωστόσο μία άδικη αντιμετώπιση την ώρα που το νοσοκομείο κινδυνεύει να μείνει χωρίς τις πολύτιμες υπηρεσίες τους.

Πρόκειται για άτομα καταρτισμένα με προϋπηρεσία στο αντικείμενό τους που, ενώ υπό αυτό το καθεστώς εργάζονται δύο χρόνια στο νοσοκομείο, είχαν προϋπάρξει ως συνεργάτες μέσω ιδιωτικών εταιρειών και κατά κοινή ομολογία, το έργο τους κρίνεται κάτι παραπάνω από απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου.

Το protionline.gr συνομίλησε με ορισμένους από τους συμβασιούχους που εξέφρασαν την αγωνία τους για το εργασιακό τους μέλλον. Όπως έκαναν γνωστό ξεκίνησαν εργασία με σύμβαση στις 25 Ιουνίου 2018 ενώ νωρίτερα οι περισσότεροι είχαν εργαστεί μέσω εργολάβων στο νοσοκομείο. Μάλιστα, προσελήφθησαν πριν από δύο χρόνια μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και ήταν πολύ βασική η εμπειρία που διέθεταν. Όπως εξηγεί στo protionlinr.gr ένας εκ των συμβασιούχων Γιώργος Σκοτίδας, ΄΄αυτό που κάνουν οι συνάδελφοι δεν μπορεί να γίνει από τον καθένα. Για παράδειγμα η καθαρίστρια επιλαμβάνεται του καθαρισμού ενός υγειονομικού χώρου και πρέπει να γνωρίζει πώς γίνεται αυτό ακριβώς. Η προϋπηρεσία και η εμπειρία σε τέτοιους χώρους κρίνεται απαραίτητη. Άρα ακόμη και να αντικατασταθούμε από άλλους εργαζόμενους μετά τη λήξη της σύμβασής μας, δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν΄΄.

Αντιμέτωποι με την ανεργία

Να σημειωθεί ότι οι συμβάσεις τους έληξαν το 2019 και έγινε ανανέωση πριν από ένα χρόνο με λήξη στις 30 Ιουνίου 2020. ΄΄Κανείς δεν μας έχει ενημερώσει για το εάν θα υπάρξει ανανέωση των συμβάσεών μας, για το εάν θα υπογράψουμε νέες συμβάσεις και δεν γνωρίζουμε τι μας ξημερώνει. Με όλη αυτή την αβεβαιότητα και με το φόβο του κορωνοϊού είμαστε στις θέσεις μας και ακροβατούμε μεταξύ εργασιακής ομηρίας και ανεργίας΄΄, σημείωσε στo protionline.gr ο συμβασιούχος Νίκος Ραμαντάνης.

Ο συμβασιούχος Αποστόλης Σταθόπουλος αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί δουλεύουν ακατάπαυστα χωρίς ρεπό και υπάρχουν πολλά οφειλόμενα, ενώ κάποιοι δεν έχουν λάβει ούτε την άδεια του 2018 ακόμη, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Εκείνο που φοβούνται οι εργαζόμενοι είναι ότι στην περίπτωση που δεν ανανεωθούν οι άδειές τους μπορεί το αντικείμενό τους να ανατεθεί ξανά σε εργολάβους όπως συνέβαινε πριν το 2018, καταγγέλλοντας πως σε μία τέτοια περίπτωση αναγκάζονται να δουλεύουν υπό απαράδεκτες συνθήκες με εξευτελιστικά μεροκάματα και τεράστιες οφειλές.

΄΄Όσο προχωράει ο καιρός και δεν έχουμε ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι τόσο μεγαλώνει η αγωνία μας. Εμείς έχουμε αναλάβει το δύσκολο κομμάτι της καθαριότητας και μάλιστα υπό το φόβο ενός θανατηφόρου ιού΄΄, αναφέρει στo protionline.gr η συμβασιούχα καθαρίστρια Μαρία Δημητρακόγιαννη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν πάρει επίσημη απάντηση από την διοίκηση του νοσοκομείου δεδομένου ότι με τις εξελίξεις του κορωνοϊού, δεν έχει καν συνεδριάσει ακόμη το Διοικητικό Συμβούλιο υπό τη νέα του σύσταση. Ακριβώς επειδή το θέμα είναι κοινωνικό οι εργαζόμενοι προτίθενται να απευθυνθούν και προς τον δήμαρχο ζητώντας του την παρέμβασή του.
Οι συμβασιούχοι καταγγέλλουν ακόμη πως έχουν αποστείλει έγγραφο από τις 16 Απριλίου προς την διοίκηση του νοσοκομείου αλλά δεν έχουν λάβει απάντηση. Επίσης, έχουν απευθυνθεί και στους βουλευτές του νομού, από τους οποίους ανταποκρίθηκαν μόνο οι Κώστας Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου.

Παρέμβαση από δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Μάλιστα, ο κ. Μάρκου και η συνεργάτιδα της κ. Αναγνωστοπούλου επισκέφθηκαν την Τετάρτη 29 Απριλίουι το Νοσοκομείο όπου συναντήθηκαν με τον ν Διοικητή Θανάση Γεωργάκη αλλά και με αντιπροσωπεία των 27 εργαζομένων συμβασιούχων.

Όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, ΄΄οι εργαζόμενοι αυτοί, αφού μας εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το εργασιακό τους μέλλον, μας ενημέρωσαν για τις αυξημένες υποχρεώσεις που δημιούργησαν οι συνθήκες της πανδημίας αλλά και για την συσσώρευση οφειλόμενων ρεπό και αδειών, που έως ώρας δεν γνωρίζουν πως θα εξυπηρετηθούν μιας και το υπόλοιπο διάστημα που τους απομένει είναι αρκετά σύντομο.

Εν συνεχεία, στη συνάντηση με τον κ. Γεωργάκη έγινε μια εκτεταμένη επισκόπηση της κατάστασης. Διαπιστώθηκε ότι η κρίση της πανδημίας του COVID-19 δεν έπληξε ιδιαίτερα την περιοχή της Ανατολικής Αχαΐας παρά τις δυσκολίες που έχουν προκύψει για την αντιμετώπιση της, λόγω της υποστελέχωσης και της ανάγκης για περαιτέρω ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι ελλείψεις του νοσοκομείου και έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην αξιόλογη λειτουργία των βασικών κλινικών του νοσοκομείου παρά τα προβλήματα που αυτό αντιμετωπίζει.

Τέλος, συζητήθηκε η ανάγκη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού αλλά και η ανάγκη ανανέωσης των συμβάσεων των 27 εργαζομένων που λήγουν στις 30/6.
Δεδομένης της ανάγκης για ενίσχυση της δημόσιας υγείας καλούμε τη διοίκηση του Νοσοκομείου του Αιγίου να ανανεώσει τις συμβάσεις αυτών των 27 εργαζόμενων. Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές αποτελεί υποχρέωση όλων μας να προστατεύσουμε τα εργασιακά δικαιώματα των απασχολούμενων σε θέσεις νευραλγικές για τη δημόσια υγεία΄΄.

Στο πλευρό τους το Σωματείο Εργαζομένων «Ασληπιός»

Στο πλευρό των 27 συμβασιούχων τάσσεται και το Σωματείο Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ανατ. Αχαΐας «Ασκληπιός», έχοντας κάνει αρκετές παρεμβάσεις προς τη διοίκηση και κάθε αρμόδιο ώστε να δοθεί λύση. ΄΄Ζητούμε όχι μόνο νέες συμβάσεις αλλά και μονιμοποίηση των 27 συμβασιούχων, οι οποίοι εργάζονται υπό καθεστώς ομηρίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν εκπαιδευτεί πάνω στο αντικείμενό τους και εάν δεν συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους τομείς τους, είναι βέβαιο ότι το νοσοκομείο θα παραλύσει. Εργάζονται σε τρεις κομβικούς τομείς, αυτούς της καθαριότητας, της εστίασης και της φύλαξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους αυτούς τομείς εργάζονται μόλις τρεις μόνιμοι και κατά τα άλλα στηρίζονται αποκλειστικά σε αυτούς΄΄, επισήμανε στo protionline.gr ερωτηθείσα σχετικά, η γραμματέας του Σωματείου Μαργαρίτα Ματτέ.

Επιπλέον, η κ. Ματτέ που είναι και προϊσταμένη του Τμήματος Διατροφής του νοσοκομείου, σημειώνει πως ΄΄οι συμβασιούχοι της σίτισης είναι τετράωρης και πεντάωρης απασχόλησης όμως θα πρέπει να γίνουν οκτάωροι δεδομένου ότι οι ανάγκες είναι μεγάλες και ενώ η διανομή είναι τρεις φορές την ημέρα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) φυσιολογικά προλαβαίνουν μόνο τη μία…΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr