background img
banner
banner

Ένα διαφορετικό “Πολιτιστικό Καλοκαίρι”

ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΣΤO PROTIONLINE.GR Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΚΕΠΑ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν προκαλέσει – μεταξύ άλλων – την πλήρη καθήλωση του καλλιτεχνικού κόσμου. Το πολιτιστικό δυναμικό της χώρας κινδυνεύει να καταρρεύσει ή ακόμη και να αφανιστεί και μετά την “ανακοίνωση – φωνή απόγνωσης” που εξέδωσε στις 28 Απριλίου ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων (ΠΣΔΠΕ), η κυβέρνηση εξέτασε εκ νέου τη κατάσταση που θα επικρατήσει με τα πολιτιστικά γεγονότα του φετινού καλοκαιριού. Στην ανακοίνωση – μεταξύ άλλων – αναφέρεται:

“Με μεγάλο προβληματισμό ακούσαμε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για πλήρη καθήλωση του καλλιτεχνικού κόσμου. Αντιλαμβανόμαστε την προστασία της δημόσιας υγείας και σεβόμαστε τις αποφάσεις της κυβέρνησης και των αντίστοιχων υπουργείων. Αντιστοίχως περιμένουμε να σεβαστούν τον καλλιτεχνικό κόσμο στο θέαμα – ακρόαμα και να αναλογιστούν την πλήρη οικονομική καθήλωση του κλάδου. Αν η κυβέρνηση δεν μας προστατέψει, το πολιτιστικό δυναμικό της χώρας θα καταρρεύσει ή θα αφανιστεί. Βιώνουμε πρωτόγνωρες συνθήκες και πρέπει να αντιμετωπιστούμε στην πραγματική κατάσταση που βρισκόμαστε”.

Ιδιαίτερα, στην περιοχή μας κάθε χρόνο, από τα τέλη Μαϊου έως και τα μέσα του Σεπτέμβρη, ο κόσμος “ζει και αναπνέει” για το ξεχωριστό Πολιτιστικό Καλοκαίρι της Αιγιάλειας με τις δεκάδες, σχεδόν καθημερινές εκδηλώσεις, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις και μέχρι πριν λίγες ημέρες έδειχνε να βρίσκεται στον “αέρα”.

Τι θα γίνει λοιπόν φέτος στην Αιγιάλεια; Θα πραγματοποιηθούν και πότε, πολιτιστικές εκδηλώσεις, σε ποιους χώρους και με ποια μέτρα; Ο Πολιτισμός θα παραμείνει ενεργός, έστω με περιορισμούς και μέτρα προστασίας συνεχίζοντας την παράδοση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας;

Τσουκαλά: 20 Ιουλίου θα γίνουν οι πρώτες εκδηλώσεις

Μιλήσαμε μα την καθ΄ υλην αρμόδια, την πρόεδρο της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, η οποία μας ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τι πρόκειται να γίνει το φετινό καλοκαίρι στην Αιγιάλεια.

“Τα θεάματα και δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους θα μπορούν να ξεκινήσουν από 15 Ιουλίου, όπως δήλωσε πρόσφατα η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Σε όλες τις εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους θα πρέπει να τηρηθούν τα πρωτόκολλα και οι οδηγίες που θα στείλει το υπ. Πολιτισμού προς όλους τους φορείς. Φυσικά θα υπάρχουν περιορισμοί όσο αφορά στο όριο πληρότητας, θα τηρούνται οι αποστάσεις, η σκηνή θα πρέπει να απέχει 3 μέτρα από την 1η σειρά καθισμάτων και σε περίπτωση εκδήλωσης που το κοινό θα είναι όρθιο, θα πρέπει να τηρείται η απόσταση 1,5 μέτρου” μας λέει η κ. Τσουκαλά. “Στον δήμο μας έχουμε ξεκινήσει ήδη τον προγραμματισμό για κάποιες εκδηλώσεις οι οποίες θα αρχίσουν στις 20 Ιουλίου. Στο υπαίθριο θέατρο “Γεώργιος Παππάς”, που αποτελεί τον κεντρικό χώρο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν και φέτος δρώμενα, προβολές και πιθανότατα συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, αν βγουν θεατρικά σχήματα στην περιφέρεια. Πάντα με περιορισμένο αριθμό θέσεων και τήρηση των μέτρων που προανέφερα. Είμαστε σε επικοινωνία με θεατρικούς επιχειρηματίες και φορείς, αλλά ακόμη είναι νωρίς για να μπορούμε να πούμε περισσότερα πράγματα”.

Οινοξένεια 2020 και Αρχαίο θέατρο Αιγείρας

Φυσικά, από το φετινό, έστω και “μισό” Πολιτιστικό Καλοκαίρι” δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ. Κάθε χρόνο, στο δεύτερο μισό του Αυγούστου, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας- ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. σχεδιάζει και διοργανώνει την ξεχωριστή αυτή εκδήλωση που έχει γίνει θεσμός. Μια πολυήμερη πολιτιστική και γαστρονομική διαδρομή στα τοπία και τις γεύσεις της Αιγιάλειας, στον πλούτο της αμπελοοινικής παράδοσης, τον πολιτισμό και τη φιλοξενία της περιοχής, με μια πλειάδα εκδηλώσεων υψηλής αισθητικής αξίας και γαστρονομικές εμπειρίες.

“ Ο σχεδιασμός για τα ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ έχει ξεκινήσει και θα προσπαθήσουμε να τα διοργανώσουμε και φέτος χωρίς να χάσουν την αίγλη τους, ωστόσο σίγουρα θα είναι διαφορετικά από τις προηγούμενες χρονιές. Με τους περιορισμούς και τα μέτρα που ισχύουν”, τονίζει η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και προσθέτει: “Επίσης, ένας ακόμη σημαντικός χώρος της Αιγιάλειας θα φιλοξενήσει και αυτό το καλοκαίρι μέρος των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το Αρχαίο θέατρο της Αιγείρας, όπου θα γίνει μια ξεχωριστή εκδήλωση η οποία θα συνδυαστεί με την πανσέληνο του Αυγούστου”.

Να σημειώσουμε, ότι από τις 11 Απριλίου ξεκίνησε να λειτουργεί ηλεκτρονική πλατφόρμα του Δήμου Αιγιαλείας και της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. μέσα από την οποία το κοινό είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε διαδικτυακά εικαστικά και μουσικά εργαστήρια, μαθήματα εκγύμνασης στο σπίτι και ενημερώσεις – συζητήσεις γύρω από θεματικές όπως η ιστορία, άνθρωπος και υγεία, κινηματογράφος, διατροφή, περιβάλλον κ.α. Όπως επίσης, εκπομπές, μουσικά προγράμματα και εμφανίσεις καλλιτεχνών, προσφέροντας ψυχαγωγία στους πολίτες στη διάρκεια της καραντίνας.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ · ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr