background img
banner
banner

Αγιάστηκε ο ναός και οι ψυχές όλων! | ΦΩΤΟ

ΜΕ ΚΑΤΑΝΥΞΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΛΗΘΟΥΣ ΠΙΣΤΩΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΥ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΛΑΙΑΣ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΑΙΓΙΟΥ

Με τη δέουσα θρησκευτική κατάνυξη και ιεροπρέπεια πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ιερού παρεκκλησίου Αγίου Γεωργίου Παλαιάς Κουλούρας Αιγίου, ενός ζωντανού κυττάρου της χριστιανικής πίστης, κάτι που αποδεικνύεται και από την μεγάλη προσέλευση του κόσμου κατά τη διάρκεια και των δύο ημερών (Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαΐου) που πραγματοποιήθηκαν οι ιερές ακολουθίες στο πλαίσιο των εγκαινίων.

Να σημειωθεί ότι για τις εκδηλώσεις των εγκαινίων είχε προσκληθεί από την Ιερά Μητρόπολη και παρέστη ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτας κ. Θεολόγος. Έτσι, το Σάββατο το απόγευμα, χοροστατούντος των Μητροπολιτών Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου και Νιγρίτας και Σερρών κ. Θεολόγου, έγινε η υποδοχή των Ιερών Λειψάνων, τα οποία ο τοπικός ποιμενάρχης κόμισε για τον εγκαινιασμό. Στη συνέχεια εψάλη σύντομη δέηση και εν πομπή πορεία προς τον Ιερό Ναό. Ακολούθως, παρουσία μεγάλου αριθμού πιστών, έγινε η είσοδος στον Ιερό Ναό και η εναπόθεση των Ιερών Λειψάνων επί της Αγίας Τραπέζης για να ψαλεί ο Μεγάλος Εσπερινός των εγκαινίων.

Το τελετουργικό των εγκαινίων

Το πρωί της Κυριακής εψάλη η Ακολουθία του Όρθρου και αμέσως μετά η Ιερά Ακολουθία των εγκαινίων. Ακολουθήθηκε πιστά το τελετουργικό που προβλέπει καθαγιασμό της Αγίας Τραπέζης με τα στάδια που έχει, της τοποθέτησης των ιερών λειψάνων στο «φυτό» της Αγίας Τραπέζης, της σφράγισής του με κηρομαστίχη, της έκπλυσης της Αγίας Τραπέζης με ζεστό νερό, σαπούνια και σφουγγάρια και το σκούπισμά της. Στη συνέχεια έγινε το μύρωμα με Άγιο Μύρο και το σκούπισμα με καινούρια αντιμήνσια και η ένδυση με το κατασάρκιο, επάνω στο οποίο ενεγράφη η ημερομηνία των εγκαινίων από τον Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμο. Ακολούθησε ο καθαγιασμός του Ναού στις τέσσερις πλευρές του, κατά τον οποίο ο Μητροπολίτης τις σφράγισε με το μονόγραμμα του Χριστού και το άναμμα της κανδήλας της Αγίας Τραπέζης.

Στη συνέχεια εψάλη η πρώτη Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας με πλήθος πιστών να βρίσκονται και εκτός του ναού. Μιλώντας στους παριστάμενους ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε τον κ. Θεολόγο που ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή του. Επίσης, ευχαρίστησε τον π. Στυλιανό Καπράλο, εφημέριο του Ιερού Ναού Υπαπαντής του Χριστού Κουλούρας στον οποίο υπάγεται το παρεκκλήσιο που εγκαινιάστηκε. Ακόμη, ευχαρίστησε τον Πρωτοσύγκελος π. Ιωακείμ Βενιανάκη, τον π. Χρήστο Τσάκαλο, τον π. Βασίλειο Πετρόπουλο και όλους τους πατέρες και διακόνους που μερίμνησαν για τα εγκαίνια και παρέστησαν.

Τα πρώτα εγκαίνια ναού που τελέσθηκαν από τον νέο Μητροπολίτη

Να σημειωθεί ότι αυτά ήταν τα πρώτα εγκαίνια ναού που τέλεσε ο κ. Ιερώνυμος ως Μητροπολίτης. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του, ΄΄η Χάρις του Παναγίου Πνεύματος που σήμερα κατήλθε και αγίασε αυτόν τον Ιερό Ναό να αγιάσει τις ψυχές όλων μας. Και αυτή την ευλογία που λάβατε σήμερα να τη μεταφέρετε στα σπίτια σας στις οικογένειές σας και στην εργασία σας. Εύχομαι όλοι μας να αποκτήσουμε πνευματική σχέση με το Θεό έτσι ώστε να κατακτήσουμε την Ουράνια Βασιλεία΄΄.

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης κ. Θεολόγος, επισήμανε: ΄΄Σας ευχαριστώ διότι είχατε την ευγένεια να με καλέσετε και εγώ με αδελφική χαρά ανταποκρίθηκα σε αυτή σας την πρόσκληση. Ας κρατήσουμε τη χάρη του Θεού αδελφοί μου. Είναι θησαυρός. Είναι δύναμη. Και ασφαλώς μες στην καρδιά μας το μήνυμα των σημερινών εγκαινίων είναι  να γίνουμε καινούριοι άνθρωποι. Άνθρωποι που θα μεταφέρουμε στους εγγύς και τους μακράν συνανθρώπους μας την ευλογία του Θεού.”

Περίπου στις 11.30 με τη λήξη της Θείας Λειτουργίας έγινε διανομή αντιδώρου και ευλογίας από τα ιερά υλικά των εγκαινίων.


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr