background img
banner
banner

Ανάχωμα η διεκδίκηση κονδυλίων για αναπτυξιακά έργα

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗΣ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΜΕΙΩΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

‘‘Είναι γεγονός ότι τα άνω μέτρα που εκπονεί σήμερα ο Δήμος Αιγιαλείας για την ανακούφιση των δημοτών και των επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της πανδημίας, θα επιφέρουν περαιτέρω επιδείνωση στις ήδη συρρικνωμένες οικονομικές δυνατότητες του Δήμου μας και μάλιστα σε κρίσιμους τομείς της λειτουργίας του. Τα μέτρα αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένα έσοδα΄΄, επισήμανε ακόμη ο δήμαρχος στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου, συμπληρώνοντας: ΄΄Για να μπορέσουμε λοιπόν να ανταπεξέλθουμε στις οικονομικές υποχρεώσεις μας αλλά και στις δεσμεύσεις μας θα απαιτηθεί να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση, συντονισμένα και με επιμονή, μεγάλη χρηματοδότηση προκειμένου να στηρίξουμε οικονομικά τόσο τα ως άνω μέτρα όσο και τυχόν άλλα που θα απαιτηθούν. Επιπρόσθετα δε θα χρειαστεί να προβούμε σε τροποποίηση του σχεδιασμού μας σε σχέση με τις δαπάνες που έχουμε προγραμματίσει, διαφυλάσσοντας τη μισθοδοσία των εργαζομένων μας και τη λειτουργία των υπηρεσιών μας΄΄.

Ενέργειες για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων

Αναφερόμενος στις προγραμματισμένες ενέργειες για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, έκανε την εξής ανάλυση:

  1. Εγγραφή εκπόνησης γεωλογικών μελετών στον επόμενο προϋπολογισμό, για τον αποχαρακτηρισμό των κατολισθήσιμων οικισμών.
  2. Διασφάλιση οικονομικών πόρων από εξωγενείς πηγές για αποπληρωμή των πιστωτών του Δήμου, η πλειοψηφία των όποιων είναι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας.
  3. Προώθηση έργων υποδομής μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας: α) Ολοκλήρωση αποχετευτικού δικτύου, με τη σύνδεση του κεντρικού συλλεκτηρίου αγωγού αποχέτευσης με τις παραλιακές κοινότητες (εσωτερικά δίκτυα). β) Σύνδεση της Ολυμπίας Οδού με το νέο λιμάνι Αιγίου. γ) Αξιοποίηση της λιμενικής ζώνης. δ) Εκπόνηση μελέτης Τοπικού Χωρικού Σχεδίου της Αιγιάλειας, όπου θα αποτυπώνεται η υφιστάμενη κατάσταση και θα προσδιορίζονται οι μελλοντικές χρήσεις σε όλο το Δήμο Αιγιαλείας (τουριστικές, οικιστικές, και βιομηχανικές περιοχές, μελλοντικές επεκτάσεις κ.α.). ε) Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων για την εύρυθμη λειτουργία της νέας σιδηροδρομικής γραμμής και της νέας εθνικής οδού.
  4. Επαναλειτουργία της πορθμειακής γραμμής Αιγίου – Αγίου Νικολάου Δωρίδος.
  5. Κατασκευή σύγχρονης εγκατάστασης διυλιστηρίου για πόσιμο νερό στον ποταμό Σελινούντα.
  6. Διάνοιξη της οδού Αλυκόβρυσης για διαφυγή των οχημάτων προς το Αίγιο με σκοπό την αποσυμφόρηση της παραλιακής οδού Αλυκής.
  7. Έναρξη λειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής Κιάτου-Ροδοδάφνης.

Διεκδίκηση κονδυλίων από εξωγενείς πηγές

Σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να ισοσταθμιστούν οι απώλειες, είπε: ΄΄Με επιμονή και συντονισμένα θα διεκδικήσουμε τα κονδύλια που απαιτούνται για να χρηματοδοτηθούν τα έργα που περιλαμβάνονται στο Τοπικό Σχέδιό μας για τη Διαχείριση Αποβλήτων ώστε να μην ανατραπεί ο σχεδιασμός που έχουμε κάνει.
Σημειωτέον δε ότι εκτός από τις τρέχουσες και έκτακτες οικονομικές υποχρεώσεις του Δήμου μας, καλούμαστε να καλύψουμε και οικονομικές υποχρεώσεις του παρελθόντος και δη αποπληρωμές δανείων, που ελήφθησαν από προηγούμενες δημοτικές αρχές. Συγκεκριμένα, παραλάβαμε δανειακές υποχρεώσεις ύψους 5.411.106 ευρώ, με υποχρέωση καταβολής μηνιαίων δόσεων ύψους 30.917,63 ευρώ, πλέον των αναλογούντων τόκων.

Προκειμένου λοιπόν να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας και να βοηθήσουμε τους δημότες μας να ανακάμψουν από την οικονομική κρίση που επέφερε η πανδημία, θα διεκδικήσουμε:

  1. Να δοθεί στο δήμο μας γενναία επιχορήγηση ώστε να ανταποκριθούνε στις αυξημένες ανάγκες των δημοτών.
  2. Να υπάρξει νομοθετική διάταξη για τη διαγραφή χρεών προς τους Δήμους και δη για όσους αποδεδειγμένα έχουν οικονομική αδυναμία και να σταματήσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί επί παντός είδους αναγκαστικών εισπράξεων για μακροχρόνια άνεργους, άπορους, ενταγμένους στο ΚΕΑ, για ΑΜΕΑ, για πολύτεκνους, για τρίτεκνους, για μονογονεϊκές οικογένειες.
  3. Να υπάρξουν μέτρα στήριξης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους σε αυτές.
  4. Να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος όσων αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς των εταιριών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
  5. Να μειωθεί ο Φ.Π.Α. στην ηλεκτρική ενέργεια.
  6. Να ενταχθεί ο Δήμος και η ΔΕΥΑ στο τιμολόγιο μεγάλου καταναλωτή της ΔΕΗ΄΄.

Τεράστιες οι «πληγές» του δήμου όμως η επιχορήγηση θα είναι οριζόντια για όλους

΄΄Προσπαθούμε και να κρατήσουμε τον δήμο δυνατό αλλά και να ελαφρύνουμε τους πολίτες από τα δημοτικά τέλη. Ελπίζω ότι με τη συνεργασία όλων θα έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα γιατί δεν μπορούμε να έχουμε μία ακριβή προσέγγιση όμως με την οικονομική υπηρεσία και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο έχουμε εκπονήσει ένα σχέδιο που θα έχει σχέση με τη διασφάλιση της ρευστότητας στο μέτρο του δυνατού, λαμβάνοντας υπόψη ότι οριζόντια στους δήμους της χώρας θα δοθεί μία έκτακτη επιχορήγηση. Έχουμε στοιχεία σαν δήμος Αιγιαλείας που δείχνουν πως έχουμε πληγεί πάρα πολύ από τις συνέπειες του κορωνοϊού. Όμως δυστυχώς δεν επικράτησε το κριτήριο της τεκμηρίωσης του πόσο πληγωμένος είναι ο κάθε δήμος αλλά μέσω οριζόντιας δόσης΄΄, είπε ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχει και τα στοιχεία των οικονομικών συνεπειών των μέτρων που εξήγγειλε, εκτιμώντας ότι αυτά θα βοηθήσουν ώστε να έρθουν χρήματα από τη δραστηριότητα που θα αναπτυχθεί στον δήμο κυρίως στον τουρισμό και τον αγροτικό τομέα ΄΄για να ισοσκελίσουμε εν μέρει τη ζημιά που θα προκύψει από τα μέτρα ελάφρυνσης΄΄, όπως τόνισε.

Θα εξεταστούν περαιτέρω ελαφρύνσεις

Σχετικά με την κριτική της μειοψηφίας ότι άργησε για τα μέτρα, είπε πως προφανώς θέλουν να έχουν την πολυτέλεια της μη ανάληψης ευθυνών προκειμένου να μιλούν για μέτρα τα οποία δεν έχουν την ευθύνη να εφαρμόσουν. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, σύμφωνα με τον δήμαρχο, ότι ζητούσαν μέτρα ενώ τα πράγματα ήταν σε εξέλιξη, π.χ. τα μέτρα της κυβέρνησης ακόμη και σήμερα είναι στη Βουλή. ΄΄Εμείς παίρνουμε την πρωτοβουλία και τα λαμβάνουμε ως δεδομένα και στο πλαίσιο αυτών προχωρούμε στις δικές μας ελαφρύνσεις. Σήμερα έχουμε το νομικό πλαίσιο και μπορούμε να κάνουμε εξαγγελίες΄΄, σημείωσε, προσθέτοντας: ΄΄Αν τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα θα πάρουμε ακόμη πιο ευνοϊκά μέτρα όπως για παράδειγμα για την άρδευση, όπου εκεί υπάρχει η δυνατότητα εάν ακόμα συνεχιστεί η αυξημένη ροή των ενδιαφερομένων να δηλώσουν αρδεύσιμες εκτάσεις, μετά τον Οκτώβρη ίσως μπορούμε να εξαγγείλουμε πιο μειωμένα τιμολόγια. Ή ακόμη καλύτερα να διασφαλίσουμε κονδύλια για τη βελτίωση της άρδευσης μέσω της κατασκευής έργων υποδομής και της λιγότερης κατανάλωσης νερού. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να μειώσουμε το κόστος συμμετοχής των ιδιοκτητών αρδευόμενων εκτάσεων΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr