background img
banner
banner

Επάνοδος στα θρανία… ναι, αλλά υπό ποιες προϋποθέσεις;

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Η ώρα που οι μαθητές των σχολείων της Αιγιάλειας επιστρέφουν σιγά – σιγά στα θρανία τους πλησιάζει. Από το υπουργείο Παιδείας ήδη ανακοινώθηκε η σταδιακή επανέναρξη των μαθημάτων και η συνέχιση της διδακτέας ύλης, αλλά όπως διαπιστώνεται, υπάρχουν αρκετά εμπόδια και μεγάλη ανησυχία από τους γονείς, ως προς τις προϋποθέσεις που θα γίνει η επαναλειτουργία τους και το πόσο επικίνδυνο θα είναι ή όχι, καθώς ο φόβος του κορωνοϊού μαίνεται ακόμα.

Στην Αιγιάλεια, πολλές σχολικές μονάδες στεγάζονται σε παλιά κτίρια και είναι αμφίβολο εάν αυτά έχουν την υποδομή να στηρίξουν το σχέδιο της κυβέρνησης ¨κρατάμε τις αποστάσεις¨ και ελλείψεις στο ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό που απαιτείται έτσι ώστε να απολυμαίνονται καθημερινά οι αίθουσες και οι χώροι των σχολείων. To protionline.gr συνομίλησε με τους εκπροσώπους της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Αιγιαλείας αλλά και συλλόγων γονέων της ευρύτερης περιοχής δίνοντας έτσι «φωνή» στην ανησυχία και τους προβληματισμούς τους στο τι μέλλει γενέσθαι την ¨επόμενη μέρα¨.

«Η κυβέρνηση βιάστηκε να αποφασίσει την επαναλειτουργία των σχολείων»

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Μένιος Κουτρόπουλος, τονίζει στo protionline.gr: «Σαν Ένωση πραγματοποιήσαμε ένα συμβούλιο στις 30 Απριλίου. Αυτό στο οποίο εστιάζουμε αυτή την στιγμή, είναι το άνοιγμα των σχολείων έπειτα από την καραντίνα της πανδημίας και η επαναλειτουργία τους, όπως τονίζουμε και σε ανακοίνωση που εκδώσαμε, το περιεχόμενο της οποίας αποστείλαμε στον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης, στις σχολικές επιτροπές και φυσικά προς τον δήμαρχο κ. Καλογερόπουλο. Η ανησυχία των γονέων είναι αρκετά μεγάλη η αλήθεια είναι. Υπάρχει η αβεβαιότητα στο πώς όλα θα είναι ομαλά, έπειτα από αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε με τον κορωνοϊό.

Πολλοί γονείς είναι επιφυλακτικοί στην ιδέα πως τα παιδιά επιστρέφουν στα θρανία και ότι τα σχολεία ανοίγουν πάλι. Οι υποδομές που υπάρχουν στα σχολεία της Αιγιάλειας δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές, δεν μπορώ να το κρύψω αυτό. Θεωρώ πως η κυβέρνηση έχει πάρει κάποιες αποφάσεις, οι οποίες για εμάς, είναι αντικρουόμενες. Πώς για παράδειγμα σε ένα σχολείο με 200 ή 300 παιδιά, μπορούν στην τάξη να διατηρούν τις απαιτούμενες αποστάσεις μεταξύ τους, ενώ στο διάλειμμα θα χρησιμοποιήσουν τις 8 βρύσες του προαύλιου χώρου σχεδόν όλα τα παιδιά; Πώς μία μόνο καθαρίστρια μπορεί να απολυμάνει επαρκώς μέσα σε 5 λεπτά που διαρκεί το διάλειμμα, 20 τουλάχιστον αίθουσες που υπάρχουν στο κάθε σχολείο;».

Ο κ. Κουτρόπουλος συνεχίζει με έντονο ύφος και επισημαίνει: «Δυστυχώς αυτή την στιγμή που μιλάμε, στους εκπαιδευτικούς που διαθέτουν τα σχολεία μας, υπάρχουν ηλικίες άνω των 50 ετών, πάνω από 70% στο σύνολό τους. Αυτό και μόνο… κάνει τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς να έχουν έναν έντονο προβληματισμό για την λειτουργία των σχολείων καθώς όπως όλοι ξέρουμε, οποιοδήποτε παιδί ανά πάσα στιγμή μπορεί να είναι φορέας της νόσου του κορωνοϊού, έστω και αν το ίδιο το παιδί δεν νοσήσει ποτέ. Κανένας από τους εκπαιδευτικούς μας στην Αιγιάλεια δεν έχει κάνει το τεστ που δείχνει αν κάποιος είναι θετικός ή όχι στο νόσημα. Μήπως θα έπρεπε όλοι να ελεγχτούν πρωτίστως;

Εκτιμώ πως η κυβέρνηση βιάστηκε πολύ, να αποφασίσει την επαναλειτουργία των σχολείων. Εκτιμώ πως το χρονικό διάστημα που ορίζει η κυβερνητική πολιτική να ανοίξει πάλι τα σχολεία είναι ιδιαιτέρως σύντομη. Οι γιατροί και οι λοιμοξιολόγοι διαβεβαιώνουν πως τα παιδιά δεν νοσούν, μα να μην ξεχνάμε πως τα ίδια τα παιδιά μπορούν να γίνουν φορείς της ασιατικής πανδημίας. Από το υπουργείο δεν έχουν ξεκαθαριστεί πολλά πράγματα για το πώς ακριβώς θα λειτουργήσουν και τι ακριβώς συνθήκες θα ισχύσουν. Οι εκπαιδευτικοί μας θα υποχρεούνται να διδάσκουν με γάντια και μάσκα; Οι ελλείψεις σε προσωπικό καθαρισμών των σχολείων μας, είναι τεράστιες. Και βεβαίως θέλουμε όλοι τα παιδιά μας να επιστρέψουν στα σχολεία τους, αλλά θέλουμε ταυτόχρονα να υπάρχουν και οι κατάλληλες προϋποθέσεις».

Πολλά θέματα εν αναμονή διευκρινήσεων

Ο πρόεδρος της Ένωσης, εκπροσωπώντας όλους τους Συλλόγους Γονέων της Αιγιάλειας, εν κατακλείδι, τονίζει: «Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα από το υπουργείο τι θα ισχύσει με τις απουσίες των παιδιών. Δεν έχουν διευκρινιστεί πολλά πράγματα από την κυβέρνηση ακόμα, που μας προβληματίζουν έντονα. Ναι, θέλουμε να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία, αλλά θέλουμε ταυτόχρονα να υπάρχουν οι σωστές και ενδεικνυόμενες προϋποθέσεις. Τι θα κάνει ο δήμος με τις καθαρίστριες; Δεν υπάρχει επάρκεια. Ούτε αυτό έχει διευκρινιστεί δυστυχώς. Έχουν γίνει οι απαραίτητες απολυμάνσεις στους χώρους των σχολείων με αντισηπτικά και φάρμακα, μα όπως όλοι γνωρίζουμε, αυτά ισχύουν για λίγες μόνο ημέρες, δεν έχουν γίνει εκ νέου τώρα που η κυβέρνηση αποφασίζει οι μαθητές να επιστρέψουν στις τάξεις τους.

Ίσως η κυβερνητική γραμμή να κάνει ένα crash test ανοίγοντας τα σχολεία. Έτσι εκτιμούμε. Και δεν συμφωνούμε. Ας άνοιγε πρώτα όλη την αγορά, κάθε μαγαζί… και τελευταία τα σχολεία. Είναι προσωπική επιλογή του καθενός αν θα πάει στην αγορά για ψώνια ή θα συνωστίζεται στα εστιατόρια ή τις καφετέριες, για τους μαθητές όμως το σχολείο τους είναι μια υποχρέωσή τους και αυτό ακριβώς έπρεπε η κυβερνητική πολιτική να εξετάσει πρώτα. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε κλειστά τα σχολεία μας, αλλά η επαναλειτουργία τους να γίνεται με τις απαιτούμενες προϋποθέσεις».

Να σημειωθεί πως στην τηλεδιάσκεψη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων που πραγματοποιήθηκε, συμμετείχαν όλα τα μέλη των Δ.Σ των συλλόγων και συζητήθηκαν εκτενώς όλοι οι προβληματισμοί του κλάδου.

Προβληματισμός και για τη μεταφορά των μαθητών

Από την πλευρά του ο κ. Αποστόλης Δελικάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 5ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου, αναφέρει: «Οι γονείς έχουν εκφράσει τις απόψεις τους και υπάρχει έντονη ανησυχία. Θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία αλλά σε αυτά, να πληρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής. Οι αίθουσες δεν επαρκούν και σαφώς όσες υπάρχουν, είναι αρκετά μικρές για να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των μαθητών σύμφωνα με το προβλεπόμενο σχέδιο. Υπάρχουν τρομερές ελλείψεις σε όλα τα κτίρια της περιοχής μας, ελλείψεις σε καθαρίστριες και γενικά η υποδομή και η οργάνωση δεν είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να είναι. Η απολύμανση πρέπει να γίνεται συνεχώς και ανελλιπώς. Άρα, το προσωπικό καθαριότητας θα πρέπει να αυξηθεί αρκετά». Και συνεχίζει: «Να επισημάνω πως υπάρχει από τους γονείς και μια ακόμα ανησυχία, όσον αφορά την μεταφορά των μαθητών προς και από το σχολείο με τα μέσα μεταφοράς.
Αρκετός κόσμος έχει στο σπίτι του ένα τουλάχιστον άτομο που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες. Και φυσικά η ανησυχία μας είναι και εκεί… μήπως υπάρξει μετάδοση ή διασπορά από τους ίδιους τους μαθητές, οι οποίοι ως γνωστόν μπορούν να είναι φορείς του κορωνοϊού και να το αγνοούν, σε άτομο που ανήκει στην οικογένεια του και ανήκει στις ευπαθείς ομάδες ή είναι της τρίτης ηλικίας. Λέμε ναι στην επιστροφή στην «κανονικότητα» και στην επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, αλλά τα μέτρα που θα εξαγγείλει η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύπτουν όλα τα ενδεχόμενα, να έχουν σκεφτεί όλες τις λεπτομέρειες στο πως θα τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Και ιδιαιτέρως, τι θα γίνει με τις ελλείψεις των ατόμων, για την καθαριότητα των σχολείων».

Να προβλέψει το υπουργείο  τι θα γίνεται με τις  συνθήκες υγιεινής

To protionline.gr σε επικοινωνία που είχε με την Κατερίνα Παππά πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου της Ακράτας, αναφέρει: «Θέλουμε να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία, νομίζω πως η φυσική θέση ενός παιδιού είναι στις τάξεις των σχολείων, όχι μπροστά σε ένα λάπτοπ ή στο σπίτι του, όλη την ημέρα. Έστω και για λίγο διάστημα θεωρώ πως είναι καλό αυτό και θα βοηθήσει στην συνέχιση της εκπαίδευσής τους στην εκάστοτε βαθμίδα. Τα προβλήματα των κτιρίων στις σχολικές μονάδες είναι λίγο πολύ γνωστά και περιμένουμε την τελική θέση της κυβέρνησης στο τι θα ισχύει σε κάθε περίπτωση και στο τι θα περιλαμβάνει η διάταξη. Το θέμα είναι να προβλέψει το υπουργείο τι θα γίνεται με τις συνθήκες υγιεινής στις αίθουσες και πως τελικά, με ποιόν τρόπο θα γίνει η επαναλειτουργία των σχολείων μας επ’ ακριβώς. Οι γονείς είναι ενημερωμένοι και οι εκπαιδευτικοί από την πλευρά τους σε αναμονή. Η σχολική χρονιά έχει μείνει ήδη αρκετά πίσω και πιστεύω πως με την ανάλογη βοήθεια όλων, κυβέρνηση, γονείς, εκπαιδευτικοί και φορείς, θα πάνε όλα καλά. Περιμένουμε τις εξελίξεις και ελπίζουμε».

Τα παιδιά απορροφήθηκαν στο διαδίκτυο – το κενό της διδακτικής ύλης είναι τεράστιο

«Ο πλανήτης σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την παγκόσμια υγεία, όπως μας δείχνει η ταχεία αύξηση των θυμάτων του κορωνοϊού» τονίζει σε δήλωσή της στo protionline.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Καμαρών, Αναστασία Πετρίδη. Και συμπληρώνει: «Στην Ελλάδα ωστόσο τα πράγματα διαφέρουν. Εδώ, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πειθαρχούν στα μέτρα της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση των θυμάτων του φονικού ιού.

Ελπίζω λοιπόν και σε μία σωστή πορεία στον τομέα της εκπαίδευσης. Είναι γνωστό είναι ότι οι μαθητές έχουν χάσει την επαφή τους με το διάβασμα και την καθημερινή τους ρουτίνα, ενώ έχουν έρθει πιο κοντά με τις ηλεκτρονικές συσκευές και το διαδίκτυο, στο δίμηνο της καραντίνας και της απουσίας από τα θρανία.

Επιπρόσθετα, ακάλυπτη ύλη υπάρχει, καθώς αν και οι πλατφόρμες του Υπουργείου Παιδείας λειτουργούν, αυτό συμβαίνει μόνο για επανάληψη. Το κενό της ύλης είναι αρκετά μεγάλο, ενώ οι μαθητές αποπροσανατολισμένοι σε σχέση με το διάβασμα. Η ανάγκη για την επιστροφή στα σχολεία κρίνεται επιτακτική. Ας ελπίσουμε ότι και σε αυτόν τον σημαντικό τομέα οι Έλληνες θα κρατήσουν στάση ωριμότητας».


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr