background img
banner
banner

Η Αιγιάλεια στο… ραντεβού με την επόμενη μέρα

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΟΤΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ COVID-FREE ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ

Η συρρίκνωση της τουριστικής σεζόν πανελλαδικά, η μείωση των ξένων τουριστών, η μη λειτουργία αρκετών καταλυμάτων και η στροφή του εγχώριου τουρισμού προς την ηπειρωτική Ελλάδα, είναι η νέα πραγματικότητα στον τομέα του Τουρισμού στην Ελλάδα για τη φετινή χρονιά. Για την Αιγιάλεια ωστόσο, τα χαρακτηριστικά αυτά δεν είναι απαραιτήτως αρνητικά. Το αντίθετο μάλιστα. Οι εκτιμήσεις ότι η περιοχή μπορεί να ξεχωρίσει στον τουριστικό χάρτη της χώρας ολοένα και πυκνώνουν. Αρκεί να μπορέσει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία…

Οι άνθρωποι της ελληνικής «βαριάς βιομηχανίας», δηλαδή του τουρισμού, παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις τόσο στα επιδημιολογικά δεδομένα του κορωνοϊού όσο και στα μέτρα στήριξης και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα οφείλουν να τηρήσουν, εφόσον επαναλειτουργήσουν. Τα τουριστικά καταλύματα της Αιγιάλειας έχουν από λιγοστές έως ανύπαρκτες κρατήσεις, ωστόσο η επανεκκίνηση δείχνει να ξεκινά με καλές προοπτικές αφού η Αιγιάλεια ως προορισμός γίνεται πιο ελκυστικός από ποτέ.

Την εκτίμηση ότι η Αχαΐα μπορεί να επωφεληθεί από την κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώνεται μέχρι στιγμής, έκανε στo protionline.gr ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης, τουριστικός πράκτορας Γιώργος Τελώνης, επισημαίνοντας: ΄΄Είναι σαφές ότι τίποτα δεν θα είναι το ίδιο με τις προηγούμενες χρονιές και πως ο κόσμος που θα ταξιδέψει θα είναι λιγότερος. Όμως θα πρέπει να λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι το ποσοστό της Αχαΐας στον τουρισμό πανελλαδικά δεν είναι 5% ή 10% αλλά υπολογίζεται στο 1,5% και είναι πολύ μικρό στον τουριστικό χάρτη. Άρα, η αρνητική επίπτωση θα είναι μικρή για την περιοχή μας. Αντιθέτως, συγκεντρώνουμε πολλά θετικά που θα μπορούσαν να καταστήσουν την Αχαΐα ελκυστική και να ανεβάσουν το ποσοστό που της αναλογεί πανελλαδικά΄΄.

Στόχευση στον εσωτερικό τουρισμό

Παράλληλα, ο κ. Τελώνης εκτίμησε το γεγονός ότι φέτος η Αχαΐα θα δεχθεί μία μεγάλη δεξαμενή επισκεπτών από την Αθήνα καθώς οι περισσότεροι Αθηναίοι δεν θα προτιμήσουν τα νησιά, αλλά έναν κοντινό και ασφαλή προορισμό χωρίς μεγάλο κόστος διακοπών. Ένα ακόμη ατού της περιοχής για τον κ. Τελώνη είναι ότι διαθέτει μία ασφαλή, μεγάλη υγειονομική μονάδα αναφοράς που είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, έχει καλό υγειονομικό ιστορικό και βέβαια πάρα πολλές ομορφιές που είναι ανεκμετάλλευτες ως τώρα. ΄΄Πολλοί είναι αυτοί που προτιμούσαν πολυδιαφημισμένα μέρη και δημοφιλείς προορισμούς μη γνωρίζοντας τι κρύβει η περιοχή μας που παραμένει ένας ανεξερεύνητος θησαυρός. Το γεγονός λοιπόν ότι δεν έχει κορεστεί, μας δημιουργεί μία ακόμη προοπτική ανάπτυξης΄΄, τόνισε.

Αναφορικά με το εάν υπάρχουν κρατήσεις ως τώρα, ο κ. Τελώνης είπε πως ΄΄δεν υπάρχουν κρατήσεις από τη στιγμή που ως τώρα τα πάντα ήταν ρευστά. Δεν έχουν βγει ακόμη ούτε τα πρωτόκολλα για τα καταλύματα, τα μέσα μεταφοράς, για την ενοικίαση αυτοκινήτων κ.ο.κ. Άρα πώς να υπάρξουν πακέτα διακοπών για την περιοχή μας; Όταν αυτά όταν δημιουργηθούν, τότε εκτιμώ πως θα προκύψουν και κρατήσεις΄΄.

Πού όμως πρέπει να ρίξει το βάρος της η περιοχή;. Όπως είπε ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης, ΄΄αναμένουμε πανευρωπαϊκά να ανοίξουν τα σύνορα και από εκεί θα δούμε τι κομμάτι μας αναλογεί από τον ξένο τουρισμό΄΄. ΄΄Εμείς όμως οφείλουμε να επικεντρωθούμε στον εγχώριο τουρισμό, καθώς αυτός είναι που θα δώσει ώθηση στην περιοχή μας΄΄, κατέληξε.

Ασφαλής, οικονομικός και κοντινός προορισμός η Αιγιάλεια

Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αιγιάλειας πάντως, περιλαμβάνεται η ιδιαιτέρως κοντινή απόσταση από την Αθήνα που… μικραίνει ακόμη περισσότερο μέσω του τρένου που, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα κάνει την εμφάνισή του μετά από πολλά χρόνια στην περιοχή, τον Ιούνιο. Επίσης, ο δήμος Αιγιαλείας βρίσκεται εν αναμονή της επαναλειτουργίας του φέρυ μπόουτ που θα συνδέει το Αίγιο με τη Στερεά Ελλάδα μετά από μία δεκαετία.

Όπως αναφέρει στo protionline.gr ο α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αρίστος Τηλιγάδης, ΄΄έχουμε έναν δήμο με απέραντες ομορφιές, με ακτογραμμή 55 χιλιομέτρων που αποτελεί ασφαλή και σύντομο προορισμό. Το ζήτημα είναι πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και τη δυναμική που μας δίνει το γεγονός ότι η Αιγιάλεια είναι από τις πολύ λίγες περιοχές της χώρας που δεν παρουσίασε ούτε ένα κρούσμα κορωνοϊού. Πρότασή μας είναι η δημιουργία ενός γραφείου τουρισμού στον δήμο Αιγιαλείας που θα κατευθύνει τους επισκέπτες σε πιστοποιημένα καταλύματα στα οποία θα απολαύσουν ασφαλείς διακοπές΄΄.

Ο επικεφαλής της Π.Α.Ε.Κ. σημείωσε ακόμη πως ΄΄το μόνο πρόβλημα είναι ότι έχουν μειωθεί τα εισοδήματα του κόσμου άρα δεν μπορούμε να περιμένουμε πολυήμερες διακοπές. Όμως θα ήταν θετικό να κερδίσουμε και το… στοίχημα των Σαββατοκύριακων ώστε οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν, να παρουσιάσουν πληρότητα΄΄.

΄΄Η περιοχή μας, βάσει στοιχείων, έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα για την πανδημία. Μόνο με την έλευση ξένου χρήματος θα μπορούσαμε να καλύψουμε τα κενά που δημιουργήθηκαν. Απαιτούνται ωστόσο σωστοί χειρισμοί ώστε να μετατρέψουμε το αρνητικό κλίμα σε θετική προοπτική για την Αιγιάλεια΄΄, κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για αύξηση της επισκεψιμότητας και τόνωση της οικονομία


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr