background img
banner
banner

Η αλληλεγγύη δεν… μολύνεται από κορωνοϊό

ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ – ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΕΝΟΡΙΩΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Η παγκόσμια υγειονομική αλλά και οικονομική κρίση δεν αφήνει ανεπηρέαστη την Αιγιάλεια. Αν θα μπορούσε να αποτιμήσει κανείς κάτι θετικό από τον κορωνοϊό, είναι ότι αποτελεί τον αόρατο κοινό εχθρό όλων των ανθρώπων και αυτό από μόνο του αύξησε την έγνοια του ενός για τον άλλο. Οι ανάγκες οικονομικά αδύναμων οικογενειών της περιοχής μεγάλωσαν, όμως Εκκλησία και Δήμος, απλοί πολίτες και εθελοντές είναι όλοι παρόντες, συνεισφέροντας στο μέτρο του δυνατού, σε αγαθά, είτε πρόκειται για έτοιμα γεύματα διαμέσου των ενοριών είτε για πρώτες ύλες μέσα από το «Κελάρι της Αγάπης».

Ο δήμος Αιγιαλείας δείχνει το κοινωνικό του πρόσωπο έμπρακτα συνεχίζοντας την οικονομική βοήθεια σε άπορες οικογένειες της περιοχής. Με πρωτοβουλία του δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου και με απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου, παρέχεται κονδύλι για τρόφιμα και αγαθά πρώτης και βασικής ανάγκης στις καταγεγραμμένες άπορες οικογένειες. Κυρίως κατά την εποχή της καραντίνας του κορωνοϊού και του εγκλεισμού στο σπίτι η προσφορά φαίνεται πως έχει τον πρώτο λόγο.

Για κάποιες οικογένειες της Αιγιάλειας που έχουν οικονομικό πρόβλημα, η βοήθεια αυτή χαρακτηρίζεται όχι απλώς… μεγάλη, μα καίρια και πολύτιμη. Δεν θα έφτανε όμως μόνο η συμβολή της Εκκλησίας και του Δήμου. Σημαντική είναι η συμβολή των εθελοντών, καταστηματαρχών και απλών ανθρώπων και ευτυχώς αυτοί είναι πολλοί.

10 οικογένειες στην δωρεάν σίτιση στον Ριζόμυλο

Το protionline.gr συνάντησε τον πατέρα Αργύρη Αθανασόπουλο, εφημέριο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ριζομύλου το πρωί της Δευτέρας στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου στο ¨μαγειρείο¨ του χώρου, όπου συσκευάζονται και πακετάρονται τα φαγητά που διανέμονται. Πρόκειται για έναν εξαίρετο άνθρωπο και αεικίνητο κληρικό. Με λίγα λόγια από καρδιάς, αναφέρθηκε στο κοινωνικό έργο που συντελείται και τι ακριβώς συμβαίνει: «Το πρόβλημα υπήρχε και υπάρχει και θα υπάρχει. Η πανδημία δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Υπάρχει κόσμος που έχει απόλυτη ανάγκη και περνάει πολύ δύσκολα. Μέσω του δήμου και των πόρων αυτού, καθώς και με τον μόχθο απλών καθημερινών ανθρώπων, παρέχεται αυτή η βοήθεια αγαθών σε αρκετές οικογένειες. Στην ενορία μου η βοήθεια που προσφέρεται είναι σε 10 άπορες οικογένειες. Μπορεί να φαίνεται απλό μα είναι σημαντικό. Είναι πολύτιμη η βοήθεια για αυτούς τους ανθρώπους γιατί πραγματικά έχουν πρόβλημα. Ίσως ένα πιάτο φαγητό να μην κοστίζει τα πολλά ευρώ, όταν όμως δεν τα έχεις… κοστίζει τα μέγιστα. Γνωρίζω ότι στις υπόλοιπες ενορίες τα τρόφιμα τα διανέμουν υπάλληλοι του δήμου. Όσο κρατάει αυτή η πολύπλευρη «χείρα βοηθείας» προς αυτούς τους ανθρώπους και εγώ από την πλευρά μου ως ιερέας, άνθρωπος και εφημέριος της ενορίας μου, θα συνεχίζω να προσφέρω τα όσα δύναμαι. Προσπαθώ να αντλώ και εγώ πόρους και η προσφορά όχι μόνο με χαροποιεί μα μου δίνει την δύναμη να συνεχίσω».


Στο ερώτημα «πόσο σημαντική είναι αυτή η βοήθεια προς τις οικογένειες», απαντά: «Το οτιδήποτε ανακουφίζει τους ανθρώπους αυτούς είναι για μένα προσωπικά βάλσαμο ψυχής. Το πρόβλημα είναι τεράστιο και δεν λύνεται, αλλά τουλάχιστον γίνεται υπερπροσπάθεια από όλους να μπορέσουν οι οικογένειες αυτές να νιώσουν κάπως ανακουφισμένοι.
Η βάση του Χριστιανισμού είναι ο άνθρωπος. Αυτόν τον άνθρωπο έπλασε ο Θεός, αυτόν τον άνθρωπο μας εμπιστεύτηκε ο Χριστός. Εγώ λοιπόν τον άνθρωπο αυτόν υπηρετώ και δεν μπορώ να τον αφήσω. Οι γυναίκες, οι μαγείρισσες ετοιμάζουν και πακετάρουν με πολύ κόπο το καθημερινό αυτό φαγητό και προσπαθούν με μεγάλη αυταπάρνηση με τα λιγοστά μέσα που παρέχονται, τις 5 μερίδες φαγητό να τις κάνουν 6. Είναι αξιέπαινοι όλοι όσοι συμβάλλουν σε αυτό. Οι οικογένειες αυτές, έχουν την αμέριστη και απόλυτη φροντίδα της προσφοράς όλων μας. Είναι απολύτως όμορφο να βλέπεις ανθρώπους να χαμογελούν και να σε περιμένουν πως και πως. Στο πρόσωπό τους ζωγραφίζεται η στιγμιαία χαρά και η ικανοποίηση. Για μένα αυτό, είναι το πιο Χριστιανικό και ό,τι πιο σημαντικό. Την ¨επιβράβευση¨ την παίρνω από το χαμόγελό τους.
Όσο το πρόγραμμα αυτό υπάρχει, όσο βαστούν τα πόδια και οι δυνάμεις μου, θα συνεχίζω να βάζω κι εγώ το δικό μου μικρό λιθαράκι στην ανακούφιση και την στήριξη των οικογενειών αυτών».

Το «Κελάρι της Αγάπης» συνεχίζει ενεργά το κοινωνικό του έργο

Η προσφορά από το ¨Κελάρι της Αγάπης¨ της Ιεράς Μητροπόλεως είναι γνωστή και διαχρονική. Προσφέρει την στήριξή του στους άπορους πολίτες της Αιγιάλειας πολλά χρόνια τώρα και έχει βοηθήσει τα μέγιστα, ανθρώπους που ζουν στον δήμο και που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Πρωτοστατούντος του Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ. Ιερώνυμου και δευτερευόντως όλων των ανθρώπων που προσφέρουν κάθε μέρα αδιάκοπα και έμπρακτα την αγάπη τους προς τον συνάνθρωπο, το ¨Κελάρι της Αγάπης¨ αποδεικνύει πως η ανθρωπιά δεν έχει τελειώσει κι ούτε πρόκειται. Δια στόματος του υπεύθυνου για το «Κελάρι της Αγάπης» ιερέα πατρός Στυλιανού Καπράλου που ηγείται της προσπάθειας αυτής, έγινε γνωστό στo protionline.gr πως οι ωφελούμενοι που απαριθμεί αυτή την στιγμή το «Κελάρι της Αγάπης» είναι 256 μέλη (οικογένειες). Είναι άνθρωποι που βοηθιούνται ενεργά με τρόφιμα και αγαθά σίτισης πρώτης ανάγκης. Διάφοροι επιχειρηματίες και καταστήματα της Αιγιάλειας, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος έκαναν δωρεά τροφίμων και έτσι συγκεντρώνεται κάθε φορά μια αρκετά σημαντική βοήθεια τροφίμων για αυτούς. Η Μητρόπολη μα και οι απλοί πολίτες προσφέρουν κι αυτοί μεγάλο κοινωνικό έργο.

Ο πατήρ Στυλιανός διευκρίνισε στo protionline.gr πως τον τελευταίο μήνα δόθηκε βοήθεια σε 290 οικογένειες, επιπλέον βοήθεια δηλαδή και σε ανθρώπους που δεν τυγχάνουν μέλη στο «Κελάρι της Αγάπης» αυτή την στιγμή. Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε, τα αγαθά που διατέθηκαν ήταν: 1,2 τόνοι κοτόπουλα, 290 κιλά ζάχαρη, 180 κιλά μακαρόνια, 350 λίτρα γάλα φρέσκο ή εβαπορέ, 270 κιλά διάφορα είδη τυριών καθώς και μεγάλες ποσότητες σε αλεύρι, λάδι και ψωμί μα και πολλά ακόμα προϊόντα πρώτης ανάγκης και ζήτησης. Αυτή την βδομάδα συνεχίζεται η διάθεση προϊόντων κυρίως με όσπρια, γάλα και ζυμαρικά.

Ιερά Μητρόπολη, κληρικοί, Δήμος, δημοτικοί υπάλληλοι, επιχειρήσεις και ιδιώτες καταβάλλουν αγώνα δρόμου για να καλύψουν τις πολλές και αυξημένες ανάγκες. Υπηρετούν ανιδιοτελώς τον άνθρωπο ανοίγοντας ένα τεράστιο παράθυρο αισιοδοξίας για την κοινωνία, βάζοντας πολλές φορές εκτός από τον συνεχή μόχθο τους, ταυτόχρονα και χρηματικό κόστος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr