background img
banner
banner

” Η κατάσταση που επικρατεί είναι απελπιστική”

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΙΩΝΕΙ (ΚΑΙ) Η ΤΕΧΝΗ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Η εξάπλωση του κορωνοϊού έπληξε σε πολύ μεγάλο βαθμό και τον καλλιτεχνικό κόσμο, προκαλώντας μεταξύ άλλων την ακύρωση εμφανίσεων, συναυλιών και παραστάσεων. Προγραμματισμένες συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις αναβάλλονται ή ματαιώνονται και όπως όλα δείχνουν το φετινό καλοκαίρι δεν θα θυμίζει σε τίποτα τις προηγούμενες χρονιές.

Ένας καταξιωμένος Αιγιώτης καλλιτέχνης, ο Γιάννης Καραμάνος μίλησε στo protionline.gr για τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζούμε τους δύο τελευταίους μήνες, το δύσκολο καλοκαίρι που βρίσκεται “προ των πυλών” και πως φαντάζονται το άμεσο μέλλον στον χώρο της Τέχνης.

Ο Γιάννης Καραμάνος ακολουθεί μια μοναχική πορεία στο τραγούδι ως ένας “μοντέρνος τροβαδούρος”, όπως τον αποκαλούν κάποιοι φίλοι του ή “ο άνθρωπος ορχήστρα”, χαρακτηρισμό που του προσδίδουν οι περισσότεροι…

Συμπληρώνει φέτος 36 ολόκληρα χρόνια στο τραγούδι ξεκινώντας από νεαρή ηλικία με την “Αιγιώτικη Κομπανία” και ακολουθώντας στη συνέχεια τη δική του πορεία στον χώρο. Το 1987 άρχισε η συνεργασία του με τον αξέχαστο Γιάννη Σπανό που κράτησε αρκετά χρόνια ενώ κατά καιρούς έχει συνεργαστεί και με άλλους συνθέτες και σπουδαίους μουσικούς.

Για πολλά χρόνια εργάζεται στην Αθήνα, σε μόνιμο και αγαπημένο χώρο, αλλά κατά διαστήματα επιστρέφει στον τόπο καταγωγής του και μας “μαγεύει” με την υπέροχη φωνή του σε συναυλίες και διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται στην Αιγιάλεια.

Ο Γιάννης Καραμάνος γεννήθηκε στο Αίγιο όπου και τελείωσε την στοιχειώδη και τη μέση εκπαίδευση. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο τής Αθήνας αλλά δεν άσκησε ποτέ το επάγγελμα του δικηγόρου. Υπήρξε μέλος της Χορωδίας Αιγίου. Από μικρή ηλικία άρχισε να μαθαίνει κιθάρα από μόνος του και στην Αθήνα σπούδασε θεωρητικά και κλασσική κιθάρα, για λίγο όμως καιρό, ενώ έκανε και ιδιαίτερα μαθήματα φωνητικής.

Με τον Γιάννη Σπανό

“Τα πολιτιστικά δρώμενα του καλοκαιριού είναι  όλα στον αέρα”

“Η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο μας αυτή τη στιγμή λόγω της πανδημίας, είναι απελπιστική. Δεν κινείται απολύτως τίποτα, τα τηλέφωνα έχουν σιγήσει. Πολλοί συνάδελφοι αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης και θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει μέτρα στήριξής τους. Κάποιοι έχουν υποτιμήσει την προσφορά των καλλιτεχνών, αλλά αν πάνε λίγο πίσω, στις ημέρες της καραντίνας, θα δουν με ποιο τρόπο περνούσαν τις ώρες τους οι κλεισμένοι στα σπίτια συνάνθρωποί μας. Η καλλιτεχνική παραγωγή (μουσική, θέατρο, ταινίες , βιβλία) ήταν η συντροφιά και η παρηγοριά τους στις δύσκολες ώρες.

Στο οικονομικό σκέλος, για τα μαγαζιά μας ισχύει ό,τι και για όλες τις επιχειρήσεις. Παρά το γεγονός οτι δόθηκε παράταση στην τακτοποίηση των υποχρεώσεών τους, δεν λύνεται το πρόβλημα. Απλώς μεταφέρεται.

Πρέπει το κράτος να πάρει γενναίες αποφάσεις και να ΔΙΑΓΡΑΨΕΙ μέρος των χρεών των επιχειρήσεων, γιατί φοβάμαι πως θα δούμε ξανά μέρες μνημονίου με λουκέτα και αυτοκτονίες. Τα πολιτιστικά δρώμενα του καλοκαιριού είναι όλα στον αέρα…Τίποτα δεν κινείται αυτή τη στιγμή. Ελπίζω μόνο σε ένα “θαύμα” που θα μπορέσει να αλλάξει άρδην την κατάσταση και κυριολεκτώ σε αυτό. Είμαστε οριακά εντός χρόνου και απλά περιμένουμε και ελπίζουμε.

Σε προσωπικό επίπεδο ισχύει ό,τι και στο γενικό πλαίσιο. Δεν τρέφω άλλωστε αυταπάτες οτι εγώ θα αποτελέσω εξαίρεση. Απλά ελπίζω, έστω και την ύστατη ώρα, οτι κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο και αναμένω. Γενικά, η κυβέρνηση έχει κάνει αξιοθαύμαστη δουλειά στον τομέα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Ελπίζω και εύχομαι να τα καταφέρει το ίδιο καλά και στον ανθρωπιστικό τομέα. Να φανεί γενναιόδωρη προς τους ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη αυτές τις δύσκολες μέρες”, μας λέει ο Γιάννης Καραμάνος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr