background img
banner
banner

Η ΚΟΙΝΣΕΠ ζητεί στήριξη για να συνεχίσει το κοινωνικό της έργο

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕ ΠΕΡΙ ΤΟΥΣ 82 ΤΟΝΟΥΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2019 ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ…

Ενάμιση χρόνο σημαντικής προσφοράς στον τομέα της ανακύκλωσης συμπληρώνει η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Π.Α.Ρ.Ε.Α. (Ποιοτική Ανάπτυξη Ρεαλιστικών Επιθυμιών –Αναγκών), που δραστηριοποιήθηκε σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την Αιγιάλεια και συνεχίζει να παράγει έργο. Μάλιστα, μέσα στο 2019 κατάφερε να συγκεντρώσει 81.470 κιλά ανακυκλώσιμων παρά το γεγονός ότι το έργο της στηρίζεται σε εθελοντική εργασία.

Σε εκκρεμότητα ωστόσο παραμένει, σύμφωνα με τα λεγόμενα του μέλους της ΚΟΙΝΣΕΠ Βασίλη Ρίτη, η σύμβαση που επρόκειτο να υπογραφεί με τον δήμο Αιγιαλείας η οποία θα έδινε στην «Επιχείρηση» το δικαίωμα επιδότησης. ΄΄Έχουμε ζητήσει μία τριμερή σύμβαση βοηθητικής ανακύκλωσης με τον δήμο και το ΚΔΑΥ, η οποία θα μας έδινε το δικαίωμα να μπορούμε να επιδοτηθούμε για τα υλικά που ανακυκλώνουμε, θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τα εργατικά χέρια, να εξυπηρετήσουμε λειτουργικές ανάγκες. Σκεφτείτε ότι στις εγκαταστάσεις μας στο πρώην εργοστάσιο της Ξυλεμπορικής δεν έχουμε καν ρεύμα, δεν υπάρχει φύλαξη και… λεηλατείται κατ’ επανάληψη. Μία επιδότηση θα καθιστούμε βιώσιμη τη δραστηριότητά μας αυτή και θα μας επέτρεπε μεγαλύτερο έργο, αν υπολογίσει κανείς ότι για τους 95 τόνους θα εισπράτταμε 5.100 ευρώ θα μπορούσαμε να προσφέρουμε περισσότερο στο κοινωνικό σύνολο. Αντίθετα δεν θα στοίχιζε τίποτα στον δήμο΄΄.

Γωνιές ανακύκλωσης

Επιπλέον, ο κ. Ρίτης αναφέρεται και στο αίτημα για την ανακύκλωση ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών συσκευών τις οποίες ο δήμος έχει συγκεντρωμένες στις αποθήκες του. Μάλιστα, τονίζει πως ΄΄όταν αγοράζουμε μία συσκευή έχουμε ήδη πληρώσει την ανακύκλωσή της. Κατ’ αυτό τον τρόπο, οι συσκευές αυτές δεν είναι περιουσιακό στοιχείο του δήμου και πρέπει να δοθεί προς ανακύκλωση. Δεν μπορεί να βγει σε διαγωνισμό γιατί κατ’ ουσίαν δεν ανήκει στον δήμο΄΄.

Πιστεύει δε πως οι γωνιές ανακύκλωσης είναι η μόνη λύση ώστε να προχωρήσει η ανακύκλωση, με εθελοντισμό, ενώ εκφράζει πικρία για το γεγονός ότι σε συσκέψεις με φορείς για το θέμα, η Π.Α.Ρ.Ε.Α. δεν εκλήθη. Αναφορικά με τις προσπάθειες του δήμου στον τομέα της ανακύκλωσης εκτιμά πως σημαιολογικά προσέφερε τονίζοντας ωστόσο ότι το «ραντεβού» δεν αποτελεί λύση. Παράλληλα, σημειώνει πως εν μέσω κορωνοϊού η Π.Α.Ρ.Ε.Α. είναι παρούσα συγκεντρώνοντας έτοιμο υλικό. Παράλληλα, τονίζει πως ο εθελοντισμός μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο, εφόσον βέβαια και από τον δήμο υπάρχει αντισταθμιστικό όφελος π.χ. μία μείωση των δημοτικών τελών. ΄΄Χρειαζόμαστε μέλη στην προσπάθειά μας΄΄, τονίζει το μέλος της Π.Α.Ρ.Ε.Α., κάνοντας γνωστό πως ο χώρος στα Ρυάκια Ελίκης είναι ανοιχτός από τις 9.00 το πρωί ως τις 5.00 το απόγευμα, ωστόσο έχουν τοποθετηθεί σάκοι και εξωτερικά στους οποίους οποιαδήποτε στιγμή οι πολίτες μπορούν να εναποθέσουν τα ανακυκλώσιμά τους.

Ο δήμος αναζητεί νομική φόρμουλα

Ερωτηθείς από τo protionline.gr για το ζήτημα της σύμβασης, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος ξεκαθάρισε πως το θέμα είναι νομικό και πως ο ίδιος αναζητεί φόρμουλα, ξεκαθαρίζοντας πως για να προχωρήσει πρέπει να υπάρχει το πεδίο της νομιμότητας. Αναφορικά με το ζήτημα της ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών τόνισε πως εάν δοθεί το αντικείμενο αυτό σε ιδιώτη αυτή θα πρέπει να γίνει μέσω διαγωνισμού με κάποιο τίμημα.

Να σημειωθεί πως από τον δήμο έχει εγκατασταθεί εξωτερικά της Π.Α.Ρ.Ε.Α. κοντέινερ στο οποίο ρίχνονται ανακυκλώσιμα που τα παραλαμβάνει και τα στέλνει προς ανακύκλωση, πλην όμως ζητείται μηχάνημα συμπίεσης αυτών για να χωρούν περισσότερα.

Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί για την επιχείρηση το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός πολιτών δεν γνωρίζει πώς ανακυκλώνουμε, δυσχεραίνοντας έτσι το έργο της. ΄΄Είναι καλύτερα να ανακυκλώνουμε λιγότερα αλλά να γίνεται σωστά΄΄, επισημαίνουν τα μέλη της.

Τι και πώς ανακυκλώνουμε…

Για ακόμη μία φορά η ΚΟΙΝΣΕΠ Π.Α.Ρ.Ε.Α. υπενθυμίζει τι ανακυκλώνουμε αλλά και πώς: Τι ανακυκλώνουμε: Χαρτί: Χαρτοκιβώτια μόνο σπασμένα, εφημερίδες, βιβλία, περιοδικά, άσπρο χαρτί Α4. Γυαλί: Όλες οι γυάλινες συσκευασίες (μπουκάλια, βάζα) χωρίς υπολείμματα υγρών. Αλουμίνιο: Κουτάκια αλουμινίου από μπύρες και αναψυκτικά, αλουμινόχαρτο ή αλουμινοκατασκευές χωρίς τροφές. Λευκοσίδηρο: Κονσέρβες από γάλα, τόνο, τομάτα κ.λπ. μόνο πλυμένες χωρίς υπολείμματα τροφών. Πλαστικό: Μπουκάλια από νερό και αναψυκτικά χωρίς υπολείμματα υγρών, οποιαδήποτε πλαστική συσκευασία (λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα) και πλαστικές σακούλες. Ηλεκτρικό, ηλεκτρονικό εξοπλισμό: Μικρές και μεγάλες οικιακές συσκευές, ηλεκτρικά εργαλεία και εξοπλισμό πληροφορικής (οθόνες, εκτυπωτές, computer). Φωτιστικά είδη: Λαμπτήρες (φθορισμού, εκκενώσεως, νατρίου, πυρακτώσεως) και φωτιστικό εξοπλισμό.
Πώς ανακυκλώνουμε: 1) Διπλώνουμε τις χάρτινες κούτες για εξοικονόμηση χώρου στους κάδους ανακύκλωσης χαρτιού. 2) Αφαιρούμε τα πλαστικοποιημένα χαρτιά όπως το εξώφυλλο των μπλε τετραδίων. 3) Οι συσκευασίες πρέπει να μην έχουν υπολείμματα και καλό είναι να συμπιέζονται για λόγους εξοικονόμησης χώρου. 4) Δεν ρίχνουμε σπασμένα τζάμια στους κάδους ανακύκλωσης γυαλιού για την ασφάλεια των εργαζομένων. 5) Δεν πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια στους κάδους ανακύκλωσης. 6) Οι συσκευασίες από καφέδες, γάλατα και χυμούς δεν ανακυκλώνονται.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr