background img
banner
banner

Η πανδημία καθυστέρησε αλλά δεν ακύρωσε τον γάμο…

ΚΙΝΕΤΑΙ ΔΥΝΑΤΑ Η ΑΓΟΡΑ “ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ ΒΑΠΤΙΣΗ” ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Δεκάδες ¨επιβλητικές¨ αναβολές θρησκευτικών γάμων και βαφτίσεων υπήρξαν στην Αιγιάλεια κατά την εποχή του κορωνοϊού και του γενικού lock down. Ζευγάρια, που ήταν έτοιμα να διαβούν τα σκαλιά της εκκλησίας… αναγκάστηκαν να μεταθέσουν την ημέρα της χαράς τους λόγω της πανδημίας. Μωράκια, που ήταν έτοιμα να πάρουν το Θείο Βάπτισμα της κολυμπήθρας, υποχρεώθηκαν να περιμένουν… αρκετές βδομάδες.

Τώρα πια σιγά – σιγά, όλοι ξαναπαίρνουν ¨σειρά προτεραιότητας¨ αφού επέστρεψε η κανονικότητα για τα θρησκευτικά μυστήρια. Από την μία, οι εκκλησίες της περιοχής που λόγω των υγειονομικών μέτρων της κυβέρνησης μα και την περίοδο της Σαρακοστής δεν τελούσαν μυστήρια, από την άλλη οι κλειστές επιχειρήσεις (φωτογραφίες, προσκλητήρια, ανθοστολισμοί) ανάγκασαν πολλά μυστήρια να αναβληθούν για αργότερα, επί κορωνοϊού. Παρόλα αυτά όμως, ούτε οι εκκλησίες μα ούτε και οι ανάλογοι επαγγελματίες, δείχνουν να επηρεάστηκαν βαθιά από αυτές τις επιβλητικές αναβολές. Οι ημερομηνίες των μυστηρίων ¨κλείνουν¨ η μία μετά την άλλη και παρατηρείται ήδη… συνωστισμός.

Τι γίνεται με τις αναβολές των θρησκευτικών γάμων και τις βαφτίσεις;

Πόσο επηρεάστηκε ο συγκεκριμένος μηχανισμός λόγω της υποχρεωτικής καραντίνας; Ποια ήταν τελικά η επίπτωση στους Αιγιαλείς επαγγελματίες;

Με τα δεσμά του θρησκευτικού γάμου

Σε σχετική ερώτηση του protionline.gr για το θέμα, ο προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Φανερωμένης Αιγίου, εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως πατήρ Αθανάσιος Λιακόπουλος, τονίζει: «Αυτή την στιγμή δεν τελούνται γάμοι. Δεν διεξάγονται μυστήρια, με εξαίρεση μονάχα τις βαπτίσεις. Αυτό ισχύει και στον Ιερό Ναό της Φανερωμένης αλλά και γενικότερα, στους ναούς της περιοχής. Και φέτος, όπως κάθε χρόνο στον ναό μας που είναι και Μητροπολιτικός, έχουμε πολλά μυστήρια. Οι περισσότερα γάμοι έχουν δηλωθεί να γίνουν πολύ καιρό τώρα: άλλοι από πέρυσι, άλλοι εξ παλαιοτέρων αναβολών ή άλλοι γάμοι του τρέχοντος έτους που λόγω της καταστάσεως του κορωνοϊού είχαν ματαιωθεί. Όλα δρομολογούνται και ρυθμίζονται από την Σύνοδο, σύμφωνα πάντα με τα μέτρα της κυβέρνησης και τις συστάσεις των λοιμωξιολόγων. Δεν ξέρουμε εάν το επόμενο διάστημα επανέλθουν υγειονομικά μέτρα ή το πόσο αυστηρά θα είναι αυτά. Το θετικό είναι ότι ο κόσμος δεν εστράφη λόγω της καταστάσεως, στο πολιτικό γάμο και είναι πολύ ενθαρρυντικό αυτό. Προτίμησε να περιμένει λίγο, για να έρθει στην εκκλησία να παντρευτεί».

Μόνο αλλαγές ημερομηνιών, όχι ακυρώσεις

Στην ερώτηση του protionline.gr εάν υπήρξαν ακυρώσεις μυστηρίων καθώς και για τον ανώτερο αριθμό των ατόμων στο κάθε ένα από αυτά, ο υπεύθυνος Τύπου της Ιεράς Μητρόπολης, εξηγεί: «Όσοι γάμοι τελούνται αυτή την στιγμή στην Αιγιάλεια στις απανταχού τοπικές εκκλησίες δηλαδή, πραγματοποιούνται με τον αριθμό των προσκεκλημένων ανάλογα με τα τετραγωνικά και την χωρητικότητα του εκάστοτε ναού. Όσα ακριβώς προβλέπει ο νόμος. Κατόπιν συνεννόησης με την Σύνοδο, αρκετός κόσμος μπήκε στην διαδικασία να μεταθέσει για κάποια μεταγενέστερη χρονικά ημερομηνία το κάθε μυστήριο. Ακυρώσεις δεν είχαμε και δεν έχουμε, μονάχα μεταθέσεις. Αυτό ισχύει όμως, όπως προείπα, για τους γάμους μόνο. Οι βαπτίσεις συνεχίζονται και τελούνται κανονικά, με λιγοστό κόσμο».

Το γαμήλιο άλμπουμ…  ξαναφοράει νυφικό

Για το θέμα, μίλησαν στo protionline.gr δύο γνωστοί επαγγελματίες της Αιγιάλειας, που δραστηριοποιούνται στον ¨χώρο¨ των γάμων και των βαπτίσεων με άμεσο τρόπο.

Ο γνωστός επιχειρηματίας Αργύρης Βαρβίας, της εταιρίας Βαρβίας Collection που από το 1960 δημιουργεί στον ¨κόσμο¨ των ρούχων και των στολισμών σε γαμήλιες τελετές ή βαπτίσεις στην Αιγιάλεια και όχι μόνο, διαβεβαιώνει: «Εμείς έχουμε αρχίσει και δουλεύουμε κανονικά όπως όλοι. Τα μυστήρια που ήταν προγραμματισμένα κατά την εποχή του lock down μεταφέρθηκαν όλα για αργότερα. Αυτή την στιγμή, καλύπτουμε δεκάδες βαπτίσεις και ταυτόχρονα γίνεται χρονικός σχεδιασμός με τους πελάτες μας για τις περιπτώσεις των γάμων τους που θα τελεστούν από εδώ και στο εξής. Εξυπηρετούμε πλήρως τους πελάτες μας. Ο κορωνοϊός ήταν ένα δύσκολο εμπόδιο που όμως ξεπερνιέται με επιτυχία».

Από την πλευρά του, ο φωτογράφος Νίκος Ιωάννου, ο οποίος έχει ¨πλούσια¨ επαγγελματική εμπειρία στον χώρο της φωτογραφίας και των καλύψεων γάμων, τονίζει: «Με την έναρξη της πανδημίας σταμάτησε το ενδιαφέρον του κόσμου. Δεν είχαμε όμως ακυρώσεις. Υπήρξαν μόνο αλλαγές στις ημερομηνίες που τώρα δρομολογούνται και οριστικοποιούνται. Οι βαπτίσεις ήδη γίνονται κανονικά.

Οι γάμοι θα γίνουν και όλοι ζητούν την φωτογραφική κάλυψη, την οποία εμείς φυσικά και μπορούμε να παρέχουμε. Ήταν ένας ¨σκόπελος¨ που με συνέπεια και επαγγελματισμό θα τον ξεπεράσουμε. Για τον δικό μας κλάδο ο κορωνοϊός δεν ήταν μεγάλο πλήγμα. Είμαι αισιόδοξος. Είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε οποιοδήποτε μυστήριο στην Αιγιάλεια, ακόμα και αν κάποια από αυτά συμπέσουν σε ημερομηνίες χρονικά».


Κατηγορίες Άρθρου
ΣΤΙΓΜΕΣ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr