background img
banner
banner

Θετική βούληση για στήριξη, στο πλαίσιο του στοχευμένου σχεδίου

ΤΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ – ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ – ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Τα δεινά της οικονομικής κρίσης η οποία έπεται της υγειονομικής είναι ιδιαίτερα δυσχερή για τον κλάδο εστίασης και αναψυχής που ακόμη παραμένει ανενεργός, με πιθανή ημερομηνία επιστροφής την 1η Ιουνίου, υπό προϋποθέσεις.

Μετά τη συμβολική διαμαρτυρία με τις άδειες καρέκλες, οι επαγγελματίες πραγματοποίησαν επίσκεψη στον δήμαρχο Αιγιαλείας, συζητώντας αφενός για τις ελαφρύνσεις σε οικονομικό επίπεδο που αιτούνται και αφετέρου για τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεών τους, έτσι ώστε να καταστούν βιώσιμες. Οι απαντήσεις του δημοτικού επιτελείου αναμένονται εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Η εκτίμηση του Επιμελητηρίου Αχαΐας ότι «υπολογίζεται πως το 50% αυτών των επιχειρήσεων δεν θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν έναρξη λειτουργίας» αποτελεί από μόνη της αιτία σοβαρού προβληματισμού. Η συνάντηση αντιπροσωπείας των επαγγελματιών εστίασης και αναψυχής πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα στο γραφείο δημάρχου. Ο κ. Καλογερόπουλος τους ζήτησε να του γνωστοποιήσουν ακριβή στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές που πλήττονται εξαιτίας των μέτρων ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού καθώς και των εργαζομένων και των απωλειών που μετρούν όλο αυτό το διάστημα.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Πέμπτης, παρέστησαν εκ μέρους του δήμου, πέραν του δημάρχου, η διοικούσα αρχή, δηλαδή οι Βάσω Ψυχράμη και Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Καλαμίδας, η δικηγόρος Γιώτα Παπαδοπούλου και τα μέλη της επιτροπής εστίασης και αναψυχής Στράτος Βαρδάκης, Γιάννης Σταθακόπουλος, Σωτήρης Βίλλιος, Γιώργος Κατσιμπίρης, Γιάννης Κοσσιέρης και Δημήτρης Παπαγιαννόπουλος. Ακόμη, παρών ήταν ο α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρίστος Τηλιγάδης.

Επιχειρήσεις υπό… οικονομική καταστροφή

Οι επαγγελματίες, εκθέτοντας την κατάσταση στον δήμο τόνισαν πως με τις επιχειρήσεις τους κλειστές έχουν περιέλθει σε ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση και ότι υφίστανται οικονομική καταστροφή, γεγονός που καθιστά αδύνατο να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στον δήμο, ζητώντας απαλλαγή από τα τέλη για το διάστημα που οι επιχειρήσεις τους δεν λειτουργούν, επικαλούμενοι μάλιστα και σχετική διάταξη στο νόμο Κλεισθένη που προβλέπει πως όταν μία επιχείρηση είναι κλειστή χωρίς δική της υπαιτιότητα ο δήμος δεν δικαιούται να εισπράξει από αυτή. Ζήτησαν ακόμη μείωση ενοικίων δημοτικών χώρων και αναστολή κατασχέσεων και πληρωμών και μείωση των τελών για την κατάληψη κοινοχρήστων χώρων μέχρι το τέλος του 2020. Επίσης, εάν έχουν ήδη πληρώσει να υπάρχει συμψηφισμός με άλλες υποχρεώσεις τους απέναντι στον δήμο. Τέλος, αίτημα των επαγγελματιών είναι να υπάρξει επέκταση των κοινοχρήστων χώρων που θα καταλαμβάνουν από την 1η Ιουνίου, που καλώς εχόντων των πραγμάτων, φαίνεται πως θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις τους κι αυτό χωρίς αύξηση τελών.

Έμφαση στη σύμπραξη με τις παραγωγικές δυνάμεις

Για το θέμα της γνωστοποίησης των στοιχείων που αφορούν τις επιχειρήσεις αυτές, όρισε ως υπεύθυνους την κ. Παπαδοπούλου και εκ μέρους των επαγγελματιών τους κ. Βαρδάκη και Βίλλιο.
Ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτριος Καλογερόπουλος αφού συνεχάρη τους εκπροσώπους της Επιτροπής Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής του Δήμου Αιγιαλείας για την διαμαρτυρία τους αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους, η οποία πραγματοποιήθηκε με άρτιο και κόσμιο τρόπο, τηρώντας όλους κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας, παράγοντας έτσι πολιτισμό, ευχαρίστησε στη συνέχεια όλους τους παρευρισκόμενους για την άμεση και ουσιαστική συμμετοχή τους στον σχεδιασμό του σχεδίου που εκπονεί ο Δήμος Αιγιαλείας για την έξοδο από την κρίση της πανδημίας.

Τόσο ο δήμαρχος όσο και οι κ. Ψυχράμη και Τριανταφυλλόπουλος τους άκουσαν με μεγάλη προσοχή και δεσμεύτηκαν ότι θα τύχουν θετικής αντιμετώπισης τα αιτήματά τους, αφού με τις προτάσεις τους έχουν αποδείξει ότι αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και τις δυνατότητες του δήμου. Ο κ. Καλογερόπουλος τους διαβεβαίωσε ότι ο δήμος Αιγιαλείας, συλλέγοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία από όλους τους επαγγελματικούς φορείς της τοπικής οικονομίας και σε συνεργασία με αυτούς και τους ειδικούς, λαμβάνοντας πάντα υπόψη το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, τη πολιτική βούληση της κεντρικής εξουσίας και τις οικονομικές και διοικητικές δυνατότητες του δήμου Αιγιαλείας προτίθεται να εκπονήσει ένα συνολικό σχέδιο για την έξοδο από τη κρίση, το οποίο θα κινηθεί στους εξής τομείς στοχευμένη τουριστική προβολή του Δήμου, εξωστρέφεια και σύμπραξη με όλες τις παραγωγικές δυνάμεις και τους φορείς της περιοχής, βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών με έργα ανάπτυξης.

Διατήρηση των τραπεζιών αλλά με τις αποστάσεις που ορίζει ο νόμος, ζήτησαν οι επαγγελματίες της Μητροπόλεως

Ιδιαίτερο «κομμάτι» για τον κλάδο αναψυχής της Αιγιάλειας αποτελούν τα καταστήματα της οδού Μητροπόλεως που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κυρίως, αξιοποιούν τους εξωτερικούς χώρους. Δεδομένων των αποστάσεων που οφείλουν να τηρούν και των περιορισμένων μέτρων κοινοχρήστων χώρων που καταλαμβάνουν, κρίνεται ασύμφορη η λειτουργίας τους και είναι αμφίβολο εάν θα ξανανοίξουν, στην περίπτωση που δεν υπάρξουν τροποποιήσεις.

Η ιδιαιτερότητα αυτή είναι γνωστή στον δήμο Αιγιαλείας και γι’ αυτό την Παρασκευή το πρωί πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση με τους επαγγελματίες της Μητροπόλεως και τον δήμαρχο. Οι καταστηματάρχες κατέθεσαν τις προτάσεις τους που σχετίζονται με τη διάθεση επιπλέον τετραγωνικών, είτε αυτό θα γίνει με τη διαπλάτυνση του χώρου που καταλαμβάνουν, είτε με την πρόταση της επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Βάσως Ψυχράμη για πεζοδρόμηση της Μητροπόλεως (Μελετοπούλων έως Αράτου) συγκεκριμένες πρωινές ώρες και διάθεση μεγάλου μέρους του δρόμου στα καταστήματα.

Ουσιαστικά, το αίτημα των καταστηματαρχών είναι να έχουν τη δυνατότητα τοποθέτησης όσων τραπεζιών έχουν και σήμερα με τη μόνη διαφορά ότι θα τηρείται η προβλεπόμενη απόσταση μεταξύ τους. Διότι, όπως εξήγησαν, σε διαφορετική περίπτωση θα έχουν τη δυνατότητα τοποθέτησης μόνο τριών τραπεζιών… Ο δήμαρχος δεσμεύθηκε να εξετάσει το αίτημά τους εξετάζοντας και νομικά πώς μπορεί να καλυφθεί.


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ · ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr