background img
banner
banner

Ικανοποιητικός αριθμός μαθητών προσήλθε χθες στα Λύκεια της Αιγιάλειας

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ ΑΝ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

Θετικό κρίνεται το πρώτο… τεστ επιστροφής των μαθητών της Γ΄ Λυκείου χθες στα Λύκεια της Αιγιάλειας. Η πλειοψηφία των μαθητών που αναμένονταν ήταν παρούσα, τα παιδιά έδειξαν συνειδητοποιημένα, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει αν αυτή η επάνοδος θα έχει και την ανάλογη συνέχεια… Την ίδια στιγμή, ικανοποιητικά κρίνονται και τα μέτρα ασφαλείας στην πράξη καθώς φαίνεται πως στα Λύκεια της περιοχής τηρήθηκαν στο έπακρο.

Εν αντιθέσει με άλλες περιοχές της χώρας, τα τρία μεγαλύτερα Λύκεια της Αιγιάλειας χθες συγκέντρωσαν τους περισσότερους από τους μαθητές της Γ΄ τάξης που ανέμεναν. Ως γνωστόν επρόκειτο να προσέλθουν οι μισοί μαθητές και σήμερα Τρίτη οι υπόλοιποι. Έτσι, από το 1ο Γενικό Λύκειο Αιγίου απουσίαζε μόλις ένα 10% των μισών μαθητών που αναμένονταν, στο 2ο Γενικό Λύκειο Αιγίου προσήλθαν ακριβώς οι μισοί δηλαδή όλοι όσοι αναμένονταν και στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Αιγίου απουσίασε το 25%, δηλαδή προσήλθαν στις αίθουσες οι μισοί.

΄΄Οι μαθητές προσήλθαν όμως δεν ξέρουμε εάν αυτό θα συμβεί και τις επόμενες ημέρες. Σήμερα (χθες) τα παιδιά προχώρησαν στην υπογραφή της αίτησης για τη συμμετοχή στις Πανελλαδικές΄΄, ανέφερε στο protionline.gr ερωτηθείς σχετικά, ο διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Αιγίου Ηλίας Ανδρέου. Επισήμανε ακόμη πως οι χώροι ήταν σωστά απολυμασμένοι και τηρήθηκαν οι εντολές που είχαν δοθεί. ΄΄Τις επόμενες ημέρες θα ενημερωθούμε από τον κ. Τσιόδρα για το εάν πέτυχε το «πείραμα»΄΄, πρόσθεσε ο κ. Ανδρέου.

Άγνωστο αν θα προσέλθουν τις επόμενες ημέρες

Υπήρξαν πάντως και μαθητές που έδωσαν βεβαιώσεις από τους γονείς, ότι δεν θα παρακολουθήσουν το μάθημα. Παρατηρείται ωστόσο κάθε χρόνο, οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου κάθε χρόνο τέτοια εποχή, να χρησιμοποιούν τις απουσίες που κρατήσει και δεν πηγαίνουν στο σχολείο προκειμένου να αφοσιωθούν στο διάβασμα των Πανελληνίων. Στο θέμα αυτό απάντησε και η υπουργός Παιδείας η οποία τόνισε ότι «κάθε χρόνο παρατηρείται το φαινόμενο κάποιοι μαθητές να επιλέγουν να μείνουν στο σπίτι μετά το Πάσχα εάν έχουν απουσίες για να διαβάσουν. Αν έχουν απουσίες. Αυτό είναι δικό τους θέμα, εφόσον επιτρέπει αυτή τη στιγμή το σύστημα στη βάση των απουσιών».

Στην καλή οργάνωση και από πλευράς δήμου αναφέρθηκε, ερωτηθείς από τo protionline.gr ο διευθυντής του 2ου ΓΕΛ Αιγίου Γιώργος Αγγελόπουλος, τονίζοντας πως υπάρχει επάρκεια υλικών, αντισηπτικών και όσων χρειάζονται ενώ και οι καθαρίστριες ήταν παρούσες, απολυμαίνοντας τους χώρους και αμέσως μετά την αποχώρηση των παιδιών. ΄΄Δεν γνωρίζουμε αν οι μαθητές θα έρχονται ή απλά σήμερα (χθες) προσήλθαν μόνο αναγνωριστικά και για να υποβάλουν τις αιτήσεις συμμετοχής στις Πανελλαδικές. Θα δείξει τις επόμενες ημέρες΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελόπουλος.

 

Στο γεγονός ότι οι μαθητές που προσήλθαν ήταν πολύ συνειδητοποιημένοι και υπάκουοι σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων ασφαλείας και των αποστάσεων, αναφέρθηκε ερωτώμενος από τo protionline.gr ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αιγίου Χαράλαμπος Παναγιωτακόπουλος. ΄΄Οι μαθητές έδειξαν ωριμότητα, μάλιστα κάποιοι εξ αυτών είχαν μαζί τους και μάσκες΄΄, τόνισε ο κ. Παναγιωτακόπουλος, περιγράφοντας την επάνοδο των μαθητών της Γ΄ Λυκείου στο σχολείο του.

Οι κανόνες λειτουργίας

Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία λειτουργούν με αυστηρούς κανόνες, σύμφωνα και με την τελευταία ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά:

  • Περιορίζεται ο συνωστισμός κατά την προσέλευση-αποχώρηση στη σχολική μονάδα, φροντίζοντας να τηρούνται αποστάσεις μεταξύ των μαθητών.
  • Δεν πραγματοποιείται συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του προγράμματος.
  • Η καθιερωμένη διαδικασία πραγματοποιείται στις αίθουσες.
  • Οι σχολικές αίθουσες πρέπει να διαμορφωθούν έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η απόσταση μεταξύ των μαθητών στο πλαίσιο του εφικτού, δηλαδή ένας μαθητής ανά θρανίο. Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός μαθητών ανά σχολική αίθουσα, ορίζεται στους 15.
  • Τάξεις ή τμήματα τάξεων με περισσότερους των 15 μαθητών, χωρίζονται σε υποτμήματα ίσης δυναμικής και εφαρμόζουν εκ περιτροπής διδασκαλία.
  • Η απόσταση μεταξύ των μαθητών πρέπει να είναι ίση με 1,5 μέτρο. Εάν κάποια σχολική αίθουσα δεν επαρκεί για την τήρηση αυτής της απόστασης, τότε το τμήμα, ανεξαρτήτως αριθμού μαθητών, χωρίζεται σε υποτμήματα.
  • Προκειμένου να περιοριστεί ο συγχρωτισμός, είναι σημαντικό να υιοθετηθούν πρακτικές συστηματικού διαχωρισμού των μαθητών και κατά τα διαλείμματα.
  • Τι θα πρέπει να προσέξουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί στα διαλείμματα.
  • Σταδιακή και με σειρά έξοδος των μαθητών στο προαύλιο.
  • Διαφορετικοί χώροι για τους μαθητές κάθε τμήματος στο προαύλιο.
  • Φυσικός αερισμός των αιθουσών στο διάλειμμα.
  • Απαγόρευση παιχνιδιών με μπάλα (π.χ. μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ).
  • Επισημαίνεται ότι εκτός από την διαρρύθμιση των σχολικών αιθουσών, σημαντική είναι η αποσυμφόρηση και του γραφείου των εκπαιδευτικών.

Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ · ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr