background img
banner
banner

Καλά ‘‘διαβασμένοι’’ οι μαθητές Γυμνασίων της Αιγιάλειας

ΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΤO PROTIONLINE.GR Η ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ 1ου ΚΑΙ Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

Επιτυχημένη κρίνεται από κάθε άποψη η επάνοδος των μαθητών στα θρανία των γυμνασίων στην μετά τον κορωνοϊό εποχή, στην Αιγιάλεια. Η προετοιμασία των καθηγητών μα και των παιδιών για τις απαιτούμενες αυτές ειδικές συνθήκες ήταν επαρκής. Τηρήθηκαν άψογα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (αποστάσεις των μαθητών – συχνή απολύμανση των χώρων) με αποτέλεσμα να διαπιστωθεί πως εάν υπάρχει σύνεση και μια καλή οργάνωση από όλους, τα αποτελέσματα είναι θετικά.

Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή των μαθητών στα γυμνάσια της περιοχής κατά την επιστροφή τους στην ¨κανονικότητα¨ του σχολείου. Η αποχή στην προσέλευσή τους δεν ξεπέρασε το 15% επί συνόλου και ενώ παρατηρήθηκε ένα αρχικό «μούδιασμα» και ένα «σάστισμα» για τις νέες συνθήκες λειτουργίας κυρίως από τους μαθητές, η προσαρμογή ήταν άμεση αποδεικνύοντας έτσι πως… ήταν καλά ¨διαβασμένοι¨.

To protionline.gr συνομίλησε με δύο διευθυντές σχολείων της Αιγιάλειας, ρωτώντας τους για όλες τις λεπτομέρειες της επιστροφής των μαθητών στα θρανία. Τι ίσχυσε; Ποιο ήταν το κλίμα; Υπήρξε διαδικτυακή διδασκαλία τις ημέρες του εγκλεισμού των μαθητών στο σπίτι; Τι θα γίνει με την διδακτική ύλη που χάθηκε; Υπάρχει ανησυχία;

Τα παιδιά βοηθούν με τον τρόπο τους για την ασφαλή λειτουργία του σχολείου

Ερωτώμενη για το θέμα και το τι ισχύει στο σχολείο της από τις 18 Μαΐου και μετά, η υποδιευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Αιγίου Ιωάννα Σκούρα, δηλώνει: «Τηρούμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή της μετάδοσης του ασιατικού ιού, όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ. Οι μαθητές κάθε τμήματος έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες και παρακολουθούν τα μαθήματα ανά δεύτερη ημέρα. Για να μην υπάρχει συνωστισμός στον προαύλιο χώρο, τα διαλείμματα έχουν οριστεί να γίνονται ετεροχρονισμένα για κάθε τάξη. Οι απολυμάνσεις στο δικό μας σχολείο δεν έχουν σταματήσει καθόλου και πραγματοποιούνται και κατά την διάρκεια της λειτουργίας του».

Να σημειωθεί πως ορισμένοι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Αιγίου, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης των κηδεμόνων, δεν προσέρχονται αυτή την στιγμή στο σχολείο τους. Επίσης, η σύγχρονη μα και η ασύγχρονη διδασκαλία εξ αποστάσεως, στο 1ο Γυμνάσιο, πραγματοποιήθηκε και την εποχή του εγκλεισμού του κορωνοϊού και συνεχίζεται και τώρα για όσους μαθητές δεν μπορούν να παραβρεθούν στις τάξεις τους.

Η κ. Σκούρα εν κατακλείδι δηλώνει για τα υγειονομικά μέτρα προστασίας που έχουν παρθεί: «Έχουμε όλα όσα απαιτούνται για την πλήρη απολύμανση των χώρων. Το προσωπικό καθαριότητας έχει αυξηθεί και φροντίζει όλους τους χώρους ανεξαιρέτως διαρκώς. Τα παιδιά έχουν ενημερωθεί για τους κανόνες που πρέπει να τηρούν και βοηθούν αρκετά και αυτά με τον τρόπο τους την ασφαλή λειτουργία. Ακολουθούμε όλοι μαζί το υγειονομικό πρωτόκολλο και υπάρχουν σε αφθονία απορρυπαντικά, μάσκες μιας χρήσεως και γάντια και αντισηπτικά προϊόντα. Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι».

Τέλος, να διευκρινιστεί ότι όπως σε όλες τις σχολικές μονάδες έτσι και στο 1ο Γυμνάσιο, εξακολουθούν να τηρούνται με προσοχή τα επιβαλλόμενα υγειονομικά μέτρα και ταυτόχρονα να παρέχεται η πλήρης και απολύτως ολοκληρωμένη εκπαιδευτική υπηρεσία σε κάθε τομέα.

Πολύ μικρή η αποχή των μαθητών – Άψογη η προσαρμογή τους

Με τη σειρά της η διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Αιγίου Ευτυχία Τσουρούτη, τονίζει στo protionline.gr: «Ήμασταν άψογα προετοιμασμένοι. Οι υγειονομικές συνθήκες βάσει της εγκυκλίου τηρήθηκαν με σχολαστικό τρόπο και υπέρ το δέον από όλους ανεξαιρέτως τους καθηγητές. Με χαρά διαπιστώθηκε πως σχεδόν όλοι οι μαθητές βοήθησαν πάρα πολύ σε αυτό και ήταν και εκείνοι αρκετά προετοιμασμένοι από τα σπίτια τους και τους γονείς για την υγειονομική προσοχή. Η όλη διαδικασία κύλησε απολύτως ομαλά. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό».

Τα άτομα της καθαριότητας των χώρων στο συγκεκριμένο σχολείο αυξήθηκαν από 2, σε 4 άτομα καθώς υπήρξε και μια μικρή αλλαγή ωραρίου τους. Οι καθαρίστριες απολύμαιναν τις αίθουσες, τους διαδρόμους, τις τουαλέτες μα και τον προαύλιο χώρο πολύ συχνά και σχολαστικά.

Στο ερώτημα αν οι μαθητές φορούσαν γάντια ή μάσκες και για το αν τηρήθηκαν οι αποστάσεις μεταξύ των μαθητών, η κ. Τσουρούτη, διευκρινίζει: «Όχι, τα παιδιά δεν φορούσαν μάσκες, τηρούσαν όμως τις αποστάσεις μεταξύ τους τόσο στους διαδρόμους όσο και στον προαύλιο χώρο. Τα ίδια τα παιδιά ήταν πολύ προσεκτικά σε αυτό και ήταν πολύ ευχάριστο αυτό. Το σχολείο μας είχε στείλει ενημερωτικά email σε όλους τους γονείς κατά την περίοδο της καραντίνας, για το πώς να προετοιμάζουν από το σπίτι τους μαθητές και το τι να προσέξουν κατά την επάνοδό τους. Οι καθαρίστριες στο σχολείο μας, αυξήθηκαν και σε όλους τους χώρους υπήρχαν αντισηπτικά για συχνή χρήση. Φτιάξαμε χρωματιστά κυκλάκια στο έδαφος στο προαύλιο έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι μαθητές για την τήρηση της ασφαλής απόστασης. Ναι, υπήρξε ένα αρχικό ¨μούδιασμα¨ των παιδιών στις νέες συνθήκες το οποίο όμως έπειτα ξεπεράστηκε».

Η διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Αιγίου ερωτηθείσα για το τι ίσχυσε με την διαδικτυακή διδασκαλία κατά την περίοδο του lock down, καθώς και την συμμετοχή των μαθητών στις πλατφόρμες στο internet, επισημαίνει: «Η ασύγχρονη εκπαίδευση συνεχίστηκε κάθε μέρα καθόλη την διάρκεια του εγκλεισμού στο σπίτι. Πραγματοποιηθήκαν πάνω από 100 μαθήματα. Έγιναν όλα τα εξ αποστάσεως σεμινάρια και υπήρξε αρκετή συμμετοχή των παιδιών στην ασύγχρονη εκπαίδευση. Οι διαδικτυακές εγγραφές και η παρακολούθηση των μαθημάτων ήταν πάνω από 215 συμμετοχές. Όλοι ανεξαιρέτως οι καθηγητές του σχολείου, προσπάθησαν να συμμετέχουν ενεργά σε αυτό. Θεωρώ ότι έγινε και συνεχίζει να γίνεται καλή δουλειά από όλους. Ακολουθούμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες και τις εντολές του αρμόδιου υπουργείου σε όλα τα επίπεδα».

Η κ. Τσουρούτη ως αποφώνηση των όσων δήλωσε στo protionline.gr επέλεξε μια πιο… συναισθηματική προσέγγιση της συνολικής εικόνας της καραντίνας του κορωνοϊού, της επανόδου των μαθητών στο σχολείο και του υπόλοιπου χρόνου για το τέλος της σχολικής χρονιάς, λέγοντας: «Με θλίβει το γεγονός ότι τότε… όλα έγιναν απότομα. Τα σχολεία έκλεισαν, άλλαξε άρδην η ψυχολογία και η καθημερινότητα και των μαθητών και εμάς των καθηγητών. Αλλά και γενικά όλου του κόσμου. Δεν μπορώ να κρύψω πως σαν εκπαιδευτικός μα και σαν άνθρωπος, με λυπεί το γεγονός πως δεν θα γίνουν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του σχολείου που είχαμε σκεφτεί να γίνουν, οι εκδρομές και οι περιβαλλοντολογικές εκδηλώσεις, καθώς και η τελετή λήξης της σχολικής φετινής χρονιάς. Είναι λυπηρό για μένα όλο αυτό. Το σχολείο δεν είναι μονάχα οι διδακτικές ώρες και ύλη των μαθημάτων. Για μένα είναι κάτι πολύ περισσότερο από τρόπος ζωής. Είναι μεγάλη η ηθική και συναισθηματική ικανοποίηση η λειτουργία του σχολείου: Γι’ αυτό παλεύουμε».


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr