background img
banner
banner

Καμία Γαλάζια Σημαία φέτος η Αιγιάλεια

ΔΕΝ ΑΝΑΚΤΗΘΗΚΑΝ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΩΛΕΣΘΗΚΑΝ ΠΕΡΥΣΙ

Χωρίς το διεθνώς αναγνωρισμένο σύμβολο της «Γαλάζιας Σημαίας» έμεινε και φέτος ο δήμος Αιγιαλείας, όπως αναμενόταν άλλωστε από τη στιγμή που πέρυσι την έχασε για τις δύο παραλίες του, Αλυκή και Διγελιώτικα, στο μέσον της σεζόν.

Το «τίμημα» των απορριμμάτων φαίνεται πως το πληρώνει ακόμη ο δήμος που μετά από πολλά χρόνια δεν «βλέπει» καμία ακτή του να… φιγουράρει στη λίστα της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης με τις Γαλάζιες Σημαίες…

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αχαΐα «μετρά» μόλις δύο «Γαλάζιες Σημαίες» στα Δυτικά της, όπως προέκυψε από τη χθεσινή ανακοίνωση, ενώ γενικότερα ο αριθμός των Σημαιών στη Δυτική Ελλάδα είναι μειωμένος παρότι η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως στον αριθμό Γαλάζιων Σημαιών.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 ο δήμος Αιγιαλείας εξασφάλισε τέσσερις Γαλάζιες Σημαίες για αντίστοιχο αριθμό παραλιών του ωστόσο οι τρεις από αυτές απωλέσθηκαν.
Επρόκειτο για τις παραλίες Πούντα, Διγελιωτίκων και Ελαιώνα, με την Αλυκή να την διατηρεί.

Πέρυσι όμως κι ενώ εξασφαλίστηκε για την Αλυκή και τα Διγελιώτικα, στις 29 Ιουλίου η Γαλάζια Σημαία χάθηκε και γι’ αυτές καθώς από ελέγχους που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι αξιολογητές της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και διεθνείς αξιολογητές που είχαν κάνει απροειδοποίητες επισκέψεις, είχαν διαπιστώσει σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων που αφορούσαν συγκεκριμένα σε: παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες, καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και δράσεις προστασίας περιβάλλοντος ακτής και παράκτιου χώρου.

Βεβαίως, το γεγονός ότι καμία παραλία της Αιγιάλειας δεν έχει φέτος Γαλάζια Σημαία δεν σημαίνει ότι υστερεί σε ποιότητα νερών ή υποδομές.

Τι σημαίνει η «Γαλάζια Σημαία» και πώς απονέμεται

Η «Γαλάζια Σημαία» απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες που πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις. Για την βράβευση- που έχει διάρκεια ενός έτους – απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κριθεί «εξαιρετική» η ποιότητα των υδάτων. Επιπλέον, πρέπει να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη).
Σε αυτά περιλαμβάνονται – μεταξύ άλλων – η καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Σημειώνεται πως από το 2017 έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος για τα τουριστικά σκάφη στην Ελλάδα. Αυτό αφορά εταιρείες που διαχειρίζονται τουριστικά σκάφη και βραβεύονται για την αειφόρο διαχείριση τους, όταν συμμορφώνονται με 51 κριτήρια σε γενικές κατηγορίες, αλλά και με επιπλέον κριτήρια σε ειδικές κατηγορίες, όπως τα καταδυτικά σκάφη


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr