background img
banner
banner

«Κραυγή αγωνίας» από τους εργαζόμενους σε επισιτισμό και τουρισμό

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

Με την… πλάτη στον τοίχο βρίσκονται εκατοντάδες άνθρωποι από την Αιγιάλεια οι οποίοι απασχολούνται στον επισιτισμό και τις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το γεγονός και μόνον ότι κάποιες επιχειρήσεις δεν θα ανοίξουν καθόλου φέτος το καλοκαίρι λόγω πανδημίας, τους στερεί το μοναδικό ετήσιο εισόδημά τους, καταδικάζοντας τις οικογένειές τους στη φτώχεια.

Το Σωματείο Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων ιδρύθηκε το 2010 και από τότε στηρίζει τους ανθρώπους που εργάζονται σε καταστήματα εστίασης και αναψυχής καθώς και αυτούς που απασχολούνται σε ξενοδοχειακές μονάδες. Όπως εξηγεί στo protionline.gr ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρός του Κώστας Γιάχος, ΄΄αυτή τη στιγμή το σωματείο μας απαριθμεί 270 άτομα ωστόσο οι εργαζόμενοι στους κλάδους αυτούς είναι πολλαπλάσιοι στην περιοχή καθώς πολλοί δουλεύουν ως εποχικοί ενώ κάποιοι είναι και ανασφάλιστοι΄΄.
Μεταφέροντας την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, ο κ. Γιάχος εξηγεί πως ΄΄όσοι δεν έχουν εισοδήματα από άλλες εργασίες, θα έχουν σοβαρό πρόβλημα από τη στιγμή που και οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν θα εξυπηρετούν πολύ λιγότερα άτομα λόγω των αποστάσεων που πρέπει να τηρούνται άρα θα απασχολούν και λιγότερο προσωπικό. Αυτό σημαίνει πως κάποιοι θα μείνουν εκτός δουλειάς με ό,τι αυτό συνεπάγεται΄΄.

Τι ζητούν από τους υπουργούς

Εν τω μεταξύ, με επιστολή του προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Ιωάννη Βρούτση, προς τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και τον Υφυπουργό Τουρισμού Μάνο Κονσόλα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου, επισημαίνει:

«Μετά από τις επιπτώσεις στον τουρισμό από το κλείσιμο των καταστημάτων και ξενοδοχείων της περιοχής μας, το Δ.Σ. θεωρεί αναγκαίο η Κυβέρνηση να δείξει την απαραίτητη προσοχή στα αιτήματα των εργαζομένων όπως αυτά εκφράζονται μέσα από την Ομοσπονδία Πανελλαδικά.

1).Να συνεχιστεί η επιδότηση ανεργίας μέχρι την ημερομηνία επαναπρόσληψης 1 Ιουνίου

2).Για όσους παραμείνουν άνεργοι φέτος να συνεχίσουν να παίρνουν το επίδομα ανεργίας μέχρι την νέα περίοδο 2021.

3).Να συμπεριληφθούν στις ρυθμίσεις όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου χωρίς όρους καθώς χιλιάδες συνάδελφοι έμειναν εκτός λόγω συμβάσεων καθώς ούτε το επίδομα ανεργίας πήραν ούτε το εποχικό.

4).Μείωση των απαιτούμενων ενσήμων για όσους θα δουλέψουν από 100 στα 50 για να μπορέσουν να πάρουν το ταμείο ανεργίας καθώς η τουριστική περίοδος θα είναι ουσιαστικά 2 μήνες.

5).Να κηρυχθεί επιτέλους υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση εργασίας στον Επισιτισμό και στα τουριστικά επαγγέλματα Πανελλαδικά».


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ · ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr