background img
banner
banner

“ΜΑΖΙ μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και να βγούμε νικητές”

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤO PROTIONLINE.GR

Απαντήσεις σε καίρια ζητήματα που απασχολούν τον τόπο μας, δίνει σήμερα στo protionline.gr ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, οκτώ μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο “τιμόνι” του δήμου Αιγιαλείας. Πήρε δύσκολες αποφάσεις, αφού όπως λέει δεν επιδιώκει να χαϊδεύει αυτιά και τώρα ετοιμάζεται να παρουσιάσει το σχέδιό του και για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας στην Αιγιάλεια, που παραμένει “καθαρή” από το νέο κορωνοϊό.

Έχετε συμπληρώσει οκτώ μήνες στη διακυβέρνηση του δήμου Αιγιαλείας. Ποιες λύσεις δόθηκαν ή δρομολογήθηκαν σε μείζονα προβλήματα που ταλαιπωρούσαν την περιοχή;

Επισημαίνοντας ότι είμαστε ακόμα στην αρχή του δρόμου,μόλις οκτώ μήνες έχουν συμπληρωθεί όπως παρατηρήσατε κι εσείς, και παρά το γεγονός ότι από αυτούς τους 8 μήνες, τους 2 τους ζούμε υπό το περιοριστικό καθεστώς που επέβαλλε ο κορωνοϊός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, νομίζω ότι έχουν μπει σε σωστό δρόμο αρκετά, σημαντικά θέματα. Και το θέμα της Διαχείρισης των Απορριμμάτων, και της Αποχέτευσης, και της Άρδευσης, και της Διαχείρισης των Υδάτων του Σελινούντα, και της Αξιοποίησης της Χαρτοποιίας, ενώ στεκόμαστε υπεύθυνα και με γρήγορα αντανακλαστικά στο θέμα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ας τα πάρουμε ένα-ένα. Που βρίσκεται αυτή τη στιγμή το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων; Τί γίνεται με την εναπόθεση και τη μονάδα στην Τέμενη;

Να θυμίσω πρώτα τι κατάσταση παραλάβαμε; Χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων στους δρόμους και στο ΣΜΑ. Από εκεί ξεκινήσαμε. Από μια θλιβερή και επικίνδυνη κατάσταση και εικόνα.

ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ: Με άμεσες και συντονισμένες ενέργειες μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα.Και σήμερα που μιλάμε, δεν υπάρχουν πλέονοι όγκοι των σκουπιδιών που «φορτωθήκαμε» στους δρόμους και στους κοινόχρηστους χώρους, ενώ η αποκομιδή από το ΣΜΑ έχει προχωρήσει στο μέγιστο βαθμό καιευελπιστούμεότι σε σύντομο χρόνο θα είναι τελείως καθαρός.

ΧΥΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΑ: Μεγάλο επίσης πρόβλημα ήταν ότι δεν είχαν προχωρήσει καθόλου οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη μεταφορά και την εύρεση του τόπου αποδοχής, του ΧΥΤΑ δηλαδή που θα δεχόταν τα σκουπίδια της Αιγιάλειας.
Αμέσως έγιναν διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες για τη μεταφορά και σε συντομότατο χρόνο πετύχαμε την οικονομικότερη δυνατή δαπάνη ενώ λίγο αργότερα εξασφαλίσαμε χώρο εναπόθεσης για τα παραγόμενα απορρίμματα, μέχρι το καλοκαίρι.
Ταυτόχρονα έγινε διεθνής διαγωνισμός για τη μεταφορά για όσο χρόνο δεν υπάρχει αποδέκτης (είναι σε εξέλιξη) ενώ έγινε και ανοιχτή πρόσκληση με πολλούς αποδέκτες για την εναπόθεση των σύμμεικτων απορριμμάτων. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε απάντηση. Ευελπιστούμε ότι με τις πρωτοβουλίες που παίρνουμε άμεσα θα υπάρξει.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: Την ανακύκλωση την βρήκαμε σε μηδενικά ποσοστά και πολύ γρήγορα πλησιάσαμε το 10%. Μην ξεχνάμε δε, ότι με το ζήτημα δημόσιας υγείας που προέκυψε, αναφέρομαι στον κορωνοϊό, έχουμε πολλές δυσχέρειες. Πρέπει να τονιστεί ότι λόγω του κορωνοϊού, μεταξύ άλλων, εδώ και 3 μήνες ο Δήμος δουλεύει υποχρεωτικά με το 1/3 των υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να παρατηρείται δυσλειτουργία στη διαχείριση της καθημερινότητας η οποία μας δυσκολεύει προσωρινά και στο θέμα της καθαριότητας.

ΝΕΟΙ ΚΑΔΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΟ: Μέσα από χρηματοδοτήσεις (πέραν των δημοτικών πόρων) είμαστε σε διαδικασία δημοπράτησης και έχουμε εξασφαλίσει την προμήθεια και υπογειοποίηση κάδων σε καίρια σημεία της πόλης και την αισθητή αναβάθμιση της καθώς και την προμήθεια νέου σύγχρονου απορριμματοφόρου.

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ: Οργανώθηκε πλέον (βγήκε ΦΕΚ πριν λίγες μέρες και λειτουργεί) ο Φορέας Διαχείρισης Νομού Αχαΐας με ευθύνη της διαχείριση των υφιστάμενων χώρων υποδοχής απορριμμάτων (δεν λειτουργεί σήμερα κάποιος στην Αιγιάλεια). Πλέον συμμετέχουμε σε έναν Φορέα που ευθύνη του είναι να ασχοληθεί και με τα απορρίμματα της Αιγιάλειας. Το πρόβλημα δηλαδή δεν είναι μόνον δικό μας, αλλά όλου του νομού. Θυμηθείτε πόση έμφαση είχα δώσει σε αυτό προεκλογικά. Και να που έτσι εξελίχθηκαν τα πράγματα.

Τα οικονομικά του Δήμου, δεν ήσαν σε καλή κατάσταση. Τώρα τι γίνεται;

Οι οικονομικές υποχρεώσεις που παραλάβαμε ήσαν τεράστιες. Τις οποίες ικανοποιούμε κανονικά ώστε να έχει ο Δήμος αξιοπιστία και κύρος. Το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος είναι στα απορρίμματα για τη μεταφορά και την εναπόθεση των οποίων «ματώνουμε».
Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι με την πανδημία το πρόβλημα μεγαλώνει αφού τα έσοδα του Δήμου είναι πολύ λιγότερα (50%) από τα περσινά, αφού οι συμπολίτες βρίσκονται σε δυσμενή θέση και αδυνατούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους.
Ταυτοχρόνως πρέπει να ληφθούν μέτρα για την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας, μετά τους περιορισμούς λόγω κορωνοϊου.

Αναφερθήκατε και εισαγωγικά στο θέμα του κορωνοϊού, λέγοντας ότι δράσατε υπεύθυνα και με γρήγορα αντανακλαστικά. Τι εννοείτε;

Κατ’ αρχάς να ξεκινήσω από την παρατήρηση ότι η Αιγιάλεια, δείχνει να ξεπερνάει την κρίση χωρίς ανθρώπινες απώλειες, εννοώ χωρίς κρούσματα και θανάτους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αναμφίβολα αυτό οφείλεται στην πειθαρχεία των πολιτών στους οποίους αναλογεί ένα μεγάλο μπράβο.

Ο Δήμος από την πλευρά του συνεργάστηκε άψογα με τις αρμόδιες δημόσιες και κυβερνητικές Αρχές και Φορείς (Αστυνομία, Νοσοκομείο, Ιατρικός Σύλλογος, Φαρμακευτικός Σύλλογος, κλπ) λαμβάνοντας έγκαιρα και αποφασιστικά όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα. Με την ευκαιρία τους ευχαριστώ όλους για την άριστη συνεργασία που είχαμε. Πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε έτσι, Δημότες και Δήμος, μέχρι τέλους της κρίσης. Στο οικονομικό σκέλος, οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι σημαντικές. Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, ήδη εκπονούμεμαζί με την πλειοψηφία τωνΦορέων του Δήμου «ΤοπικόΣχέδιο Εξόδουαπό την Κρίση», παίρνονταςπρωτοβουλίες όχι μόνο οικονομικού χαρακτήρα(π.χ. για τον πρωτογενή τομέα, για τον τουρισμό) αλλά και θεσμικού χαρακτήρα, μέτρα που διευκολύνουν τη τόνωση της τοπικής αγοράς( π.χ. τουριστική προβολή, εκσυγχρονισμός αρδευτικών δικτύων, κλπ).
Άμεσα θα γίνει ανακοίνωση των μέτρων αυτών.

Θέλω να σας επισημάνω ότι είμαστε ο μοναδικός Δήμος από όσους ξέρω, που πήραν την πρωτοβουλία να εκπονήσουν ένα τέτοιο Σχέδιο, σε συνεργασία και διαβούλευση με τους άλλους τοπικούς Φορείς και την τοπική κοινωνία.
Όπως είμαστε από τους λίγους Δήμους που πήραμε πρωτοβουλίες για να υποστηρίξουμε τους πολίτες, στη διάρκεια της καραντίνας. Αναφέρομαι στην εξαιρετική δουλειά της ΔΗΚΕΠΑ με την διαδικτυακή πλατφόρμα επιμόρφωσης και ψυχαγωγίας, μέσω της οποίας παρουσιάστηκαν και έφταναν στους συνδημότες μας μέσω του υπολογιστή τους, δεκάδες επιμορφωτικές διαλέξεις και επιμορφωτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.

Αναφερθήκατε και στην Αποχέτευση, για την οποία είχαμε κάποια καλά νέα…

Είχαμε ιδιαιτέρως σημαντικές και θετικές εξελίξεις. Μην ξεχνάμε ότι το αποχετευτικό πρόβλημα είναι εξίσου μείζον με τα σκουπίδια.
Εξασφαλίσαμε τεύχη δημοπράτησης πριν δύο μήνες περίπου. Πρόκειται για έργο υψίστης σημασίας για την υγεία, το περιβάλλον, την οικονομία,κλπ.
Είναι έργο υποδομής συνολικού οικονομικού κόστους 100 εκ. ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί ότι μόλις πριν ένα μήνα η τελευταία πίστωση (για τα τεύχη δημοπράτησης των εσωτερικών δικτύων 35 εκ. ευρώ) κινδύνευσε να μεταφερθεί στα μέτρα διασφάλισης δημόσιας υγείας, πλην όμως, ανεπίσημα, γνωρίζω ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα αφού τα έργα περιβαλλοντικής σημασίας δεν θα κινδυνεύσουν.
Ελπίζω ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα είναι σε πλήρη λειτουργία όλο το σύστημααποχέτευσης – βιολογικού από την Αιγείρα μέχρι τον Ερινεό.

Άλλα εμβληματικά έργα, όπως η διαχείριση των υδάτων του Σελινούντα και η αξιοποίηση της Χαρτοποιίας, σε ποια φάση βρίσκονται και πόσο κινδυνεύουν από την πανδημία;

Το έργο του Σελινούντα είναι πράγματι εμβληματικό. Η πίστωση δεν είναι εξασφαλισμένη. Επιδίωξη μας είναι να ενταχθεί μέσω ΔΕΥΑΑ στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Από τη πλευρά μας θα κάνουμε το καθήκον μας για την εξασφάλιση πίστωσης 20εκ. ευρώ προκειμένου να αξιοποιήσουμε τα νερά του Σελινούντα.
Πρόκειται για ένα έργο υψίστης οικονομικής και περιβαλλοντικής σημασίας αφού θα έχουμε με την ολοκλήρωση του έργου αρκετό και φθηνό νερό για άρδευση και ύδρευση.
Ήδη γι αυτό το έργο στις αρχές του χρόνου και αφού εξασφαλίσαμε την ικανοποίηση των απαιτούμενων περιβαλλοντικών αναγκών έχουμε υποβάλλει αίτημα για την χρηματοδότηση του. Ευελπιστούμε ότι θα τα καταφέρουμε. Τα μηνύματα είναι θετικά.
Για την Χαρτοποιία, επίσης ένα εμβληματικό έργο, όπως πολύ σωστά είπατε, εξασφαλίσαμε ένα ποσό 400,000 ευρώαπό το Υπουργείο για τις μελέτες, ώστε να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό η υλοποίηση του έργου. Παράλληλα ολοκληρώσαμε και τις διαδικασίες μεταφοράς του μεγαλύτερου μέρους της έκτασης αυτής στη κυριότητα του Δήμου.

Μιας και απαντώντας για τον Σελινούντα αναφερθήκατε στην άρδευση, ας έλθουμε σε αυτό το επίκαιρο και καυτό θέμα. Η άρδευση έχει γίνει πεδίο αντιπαράθεσης με αναφορές και καταγγελίες. Ποιο είναι το μήνυμα το δικό σας, απέναντι στους φόβους του αγροτικού κόσμου;

Νομίζω ότι ένα στοιχείο που με χαρακτηρίζει είναιδεν επιδιώκω να χαϊδεύω αυτιά, ότι μιλάω τη γλώσσα της αλήθειας ακόμα και όταν αυτή δεν είναι αρεστή απ όλους. Ποια είναι η αλήθεια λοιπόν; Η αλήθεια είναιότι η άρδευση κόστιζε μέχρι σήμερα, 1 εκατομμύριο ευρώ. Δηλαδή ο Δήμος δαπανούσε 1 εκ. ευρώ ετησίως για να παρέχει νερό να ποτίζονται χωράφια και καλλιέργειες.
Όπως ισχύει και με την ύδρευση, το ίδιο συμβαίνει και με την άρδευση: δηλαδή τα έξοδα πρέπει να ισοσκελίζονται από αντίστοιχα έσοδα, δηλαδή όσοι παίρνουν νερό για να ποτίσουν θα πρέπει να πληρώνουν στο Δήμο και στη ΔΕΫΑ, το αντίστοιχο κόστος.

Λοιπόν, έχουμε έξοδα 1 εκ. ευρώ. Τα έσοδα, δηλαδή τα τέλη που πλήρωναν όσοι έπαιρναν νερό για πότισμα, ξέρετε πόσα ήσαν; Λιγότερα από 200 χιλιάδες ευρώ το χρόνο!
Ποιος πλήρωνε τα 800.000 ευρώ που λείπουν; Τα πλήρωναν οι περίπου 40.000 δημότες της Αιγιάλειας, που δεν ποτίζουν. Ε, αυτό είναι άδικο.
Επίσης, άδικο είναι γιατί συνιστά ανισότητα, μερικοί να πληρώνουν για νερό 2 και 4 ευρώ το στρέμμα και άλλοι να πληρώνουν 25 και 35 ευρώ το στρέμμα. Αυτό ίσχυε έως σήμερα. Τι είναι αυτοί που πληρώνουν 25 και 35 ευρώ; Κορόιδα; Όχι δεν είναι.

Αυτές οι αδικίες έπρεπε να διορθωθούν. Δεν μπορεί π.χ. από ένα ολόκληρο χωριό να εισπράττονται 104 ευρώ το χρόνο!
Εκπονήσαμε λοιπόν ένα νέο Σχέδιο και ανακοινώσαμε ένα ενδεικτικό τιμολόγιο.
Οι συμπολίτες μας αγρότες έσπευσαν να δηλώσουν τις καλλιέργειες που έχουν και χρειάζονται άρδευση. Βλέποντας την ανταπόκρισή τους, εκτιμάμε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε ένα νέο ακόμα πιο χαμηλό τιμολόγιο.

Άλλωστε από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι αν όσοι έχουν αρδεύσιμες εκτάσεις τις δηλώσουν και είναι ειλικρινείς, τότε το τιμολόγιο θα μπορέσει να μειωθεί. Η ΔΕΫΑ και ο Δήμος δεν πάνε να βγάλουν κέρδος, να ισοσκελίσουν το κόστος θέλουν.
Τις επόμενες ημέρες και μόλις έχουμε στοιχειωδώς σταθερά στοιχεία θα ανακοινώσουμε μέτρα που θα είναι σαφώς ευνοϊκότερα από άλλουςπαρόχους νερού άρδευσης (π.χ.ΤΟΕΒ) και υπολογίζουμε ότι θα είναι κοντά στο περσινό λογικό τιμολόγιο.

Ωστόσο, δέχεστε συνεχώς πυρά από την αντιπολίτευση για την αύξηση των τελών σε Δήμο και ΔΕΥΑ. Πώς απαντάτε στη θεωρία τους ότι δε χρειάζονται αυξήσεις;

Η Αντιπολίτευση δυστυχώς δεν αντιλήφθηκε ακόμα ότι έχει υποχρέωση να λάβει μέρος της ευθύνης για να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα.
Σωστά την ονομάσατε Αντιπολίτευση γιατί έτσι λειτουργεί.

Όμως το θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης δεν την θεωρεί Αντιπολίτευση, αλλά Μειοψηφία.
Καταλαβαίνετε τη διαφορά. Ως Αντιπολίτευση ο ρόλος της είναι να ασκεί έλεγχο και κριτική. Ως μειοψηφία υποχρεούται να συμβάλλει θετικά στην επίλυση προβλημάτων.
Το μήνυμά μου είναι ότι όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να έρθουν δίπλα μας και να βοηθήσουν. Προς τον κόσμο έχω να πω δεν πρέπει να πείθεται από αοριστίες και ανέξοδες «αντιστάσεις».

Ποιό είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους δημότες, πληττόμενους και μή;

Οι εποχές είναι πράγματι δύσκολες. Ήλθε η μία κρίση πάνω στην άλλη και όλοι έχουμε πληγεί. Σ΄ αυτές τις στιγμές η ενότητα, η αλληλεγγύη, η κατανόηση είναι μερικά από τα απαραίτητα στοιχεία για να σταθεί όρθια η κοινωνία μας.
Έχω εμπιστοσύνη στους συμπολίτες μας.
Είμαι απόλυτα σίγουρος και αισιόδοξος ότι ΜΑΖΙ μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και να βγούμε νικητές.
Αν νικήσει η Αιγιάλεια, που θα νικήσει, θα είναι σπουδαία παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Και έτσι θα έχουμε κάνει όλοι το καθήκον μας.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ · ΠΡΟΣΩΠΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr