background img
banner
banner

Ξεκίνησε η καθολική ηλεκτρονική δήλωση γέννησης στην πλατφόρμα ebabys

Με εγκύκλιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης καλούνται όλα τα μαιευτήρια/κλινικές, δημόσια/ες και ιδιωτικά/ες, από την Δευτέρα 11 Μαΐου και εφεξής να καταχωρούν τις δηλώσεις γέννησης αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ebabys και όσοι εξ΄ αυτών δεν έχουν για οποιονδήποτε λόγο ολοκληρώσει τις σχετικές ενέργειες παρά τα οριζόμενα στην ως άνω κοινή υπουργική απόφαση και δεν κάνουν μέχρι σήμερα χρήση της πλατφόρμας, να προχωρήσουν άμεσα και χωρίς καμία υπαίτια καθυστέρηση στη διαδικασία ηλεκτρονικής καταχώρισης των δηλώσεων γέννησης.

Εδώ και λίγο χρονικό διάστημα όπως είναι γνωστό έχει θεσμοθετηθεί η ψηφιοποίηση της διαδικασίας της δήλωσης γέννησης και προβλέφθηκε η δημιουργία σχετικής εφαρμογής υποσυστήματος στο Πληροφοριακό Σύστημα του Μητρώου Πολιτών.

Μέχρι τις 10-5-2020, όλα τα μαιευτήρια, δημόσια ή ιδιωτικά, ή και μαιευτικές κλινικές/τμήματα νοσοκομείων είχαν την υποχρέωση να έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την απόκτηση πρόσβασης στην ηλεκτρονική εφαρμογή της δήλωσης γέννησης ενώ θα έπρεπε να έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα ebabys, στην οποία δηλώνονται ηλεκτρονικά οι γεννήσεις.

Η ψηφιοποίηση της διαδικασίας της δήλωσης γέννησης αποτελεί σημαντική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία απλούστευσης, καθώς περιλαμβάνει την κατάργηση πλήθους διαδικασιών και κατά συνέπεια επισκέψεων των ενδιαφερομένων σε επιμέρους δημόσιες υπηρεσίες, βελτιώνοντας την καθημερινότητα του πολίτη.

Κατ΄ ουσία πλήθος διαδικασιών έχει προβλεφθεί να ολοκληρώνεται πλέον από ένα μοναδικό σημείο επαφής (Υπηρεσία μιας Στάσης), εντός του χώρου, όπου γεννήθηκε το κάθε παιδί. Και τούτο επειδή, ακολούθως, με την οριστικοποίηση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης από το αρμόδιο ληξιαρχείο αποδίδεται ΑΜΚΑ στο νεογνό μέσω του συστήματος απόδοσης ΑΜΚΑ της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., για την χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας, ενώ επίσης, ενεργοποιείται δυνατότητα αίτησης επιδόματος γέννησης.

Η πιστή εφαρμογή της διαδικασίας ηλεκτρονικής καταχώρισης δηλώσεων γέννησης, μέσω της πλατφόρμας ebabys, θα περιορίσει την επίσκεψη του γονέα για το γεγονός της γέννησης τέκνου του στο μαιευτήριο και μόνο.

www.dikaiologitika.gr


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΛΛΑΔΑ · ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr