background img
banner
banner

Ο «δικτάτορας» Καποδίστριας (!), η επιτροπή για το 2021 και το …φιλολογικό βραδυνό

-ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΕΝΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟΥ-

Λένε πολλοί ότι η Ιστορία για ν’ αποτιμηθεί σωστά πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια από τα γεγονότα. Και στην περίπτωση του Ι. Καποδίστρια πράγματι πέρασαν περισσότερα από το συνήθως συμβαίνον «Αυταρχικό» τον ανέβαζαν, «αυταρχικό» τον κατέβαζαν. Ώσπου μετά την μεταπολίτευση κυρίως άρχισε ν’ αποτιμάται ορθά η τεράστια προσφορά του στην πατρίδα, στη θεμελίωση του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Ή μάλλον, αυτός ήταν μόνος του ο θεμελιωτής, ο δημιουργός κράτους διαρκούσης ακόμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821! Είμαστε δηλαδή ακόμα σε πόλεμο! Μόνος ναι. Αλλά όχι και «δικτάτορας», κύριε καθηγητά-ας μην αναφέρω τ’ όνομα σας-, που είστε και μέλος της «Επιτροπής για τα 200 χρόνια από το 1821»! Έλεος, αυτός είναι ο ρόλος σας εκεί, να γράφετε δηλαδή στο διαδίκτυο τέτοια σχόλια;

Όχι βεβαίως. Εκεί σας τοποθέτησαν ώστε με το κύρος σας να συμβάλετε, όπως κι όλα τα άλλα μέλη ως ομάδα, στην ορθή επιλογή και άψογη διοργάνωση των σχετικών εορταστικών εκδηλώσεων. Για ν’ αποτελέσουν τα 200 χρόνια ένα νέο ορόσημο και αφετηρία μιας πορείας με το βλέμμα της Ελλάδος …στραμμένο στο μέλλον, στις τόσες δύσκολες μέρες που έρχονται, ενόψει μάλιστα και της προϊούσης τουρκικής επιθετικότητας. Και για να μην αποτελέσουν μια αμφιλεγόμενη γιορτή.

Η «ΕΠΙΤΡΟΠΗ» αυτή δεν είναι φόρουμ προβληματισμού και κατάθεσης προσωπικών απόψεων, επιστημονικών έστω.

Ούτε ιστορικό Συνέδριο αυτοβούλως συναχθέντων προς τούτο. Η Ελλάς σάς τοποθέτησε εκεί, η σύγχρονη Πολιτεία.

Γι’ αυτό, αξιότιμε κ. καθηγητά, ας σιωπήσετε εφεξής. Συγγνώμη, εάν ένας μη …ειδικός σαν κι εμένα σας καλεί να μην εκφράζετε πλέον τέτοιες (ανεπίκαιρες) απόψεις, αλλά με την ιδιότητα του πρώην Αντιπροέδρου της Ιστορικής Εταιρείας Αιγιαλείας, …νομιμοποιούμαι να σας το βροντοφωνάξω από την ιστορική Βοστίτσα, από την ένδοξη και πρωτοπόρα Αχαΐα.

Δεν θα μπω στην ουσία του «θέματος», όχι φυσικά διότι δεν μπορώ να επιχειρηματολογήσω, αλλά γιατί θεωρώ ότι κάτι τέτοιο θα μας αποπροσανατόλιζε από τον στόχο, εν όψει του «2021».
Προτείνω όμως (και παρακαλώ) η αρμόδια «Επιτροπή», μ’ αφορμή αυτές τις ατυχείς δηλώσεις, να περιορισθεί στον ρόλο της για να μπορέσει να επιτύχει.

Αλλιώς κινδυνεύει να καταστεί ένα «φιλολογικό βραδυνό…». Και θα είναι κρίμα…


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr