background img
banner
banner

Ο ελάχιστος χώρος τους δεν τους… επιτρέπει απόσταση δύο μέτρων στα τραπεζοκαθίσματα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ – ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΡΓΩΝ ΒΑΣΩ ΨΥΧΡΑΜΗ

Τα μέτρα που ανακοινώνονται από το υπουργείο για το τι ακριβώς θα ισχύει στις καφετέριες με το άνοιγμά τους έπειτα από το υποχρεωτικό τους κλείσιμο λόγω του κορωνοϊού, έχει προβληματίσει πάρα πολύ έντονα τους επαγγελματίες της οδού Μητροπόλεως. Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες των μαγαζιών που βρίσκονται στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, δηλώνουν την άγνοιά τους για το ποια μέτρα ακριβώς θα παρθούν τελικά από την κυβέρνηση, πότε χρονικά θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται μα και την έντονη ανησυχία τους για το εάν ο τρόπος που θα επαναλειτουργήσουν θα είναι για αυτούς βιώσιμος.

Πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις

Το θέμα αυτό απασχολεί τους ιδιοκτήτες και τους εργαζόμενους, αλλά και μια σειρά πολλών άλλων επαγγελματιών ¨πίσω¨ από αυτούς. Το πότε ανοίγουν πανελλαδικά τα καφέ με την άρση των μέτρων είναι κάτι που προβλέπεται στο σχέδιο που ανακοίνωσε ήδη η κυβέρνηση, ωστόσο τελικά μπορεί να γίνει και νωρίτερα, καθώς αυτή τα τροποποιεί καθημερινά. Η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 18η Μαΐου. Ιδιαίτερα αυστηροί προβλέπεται να είναι οι κανόνες υπό τους οποίους θα γίνει η επανεκκίνηση. Θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής για το προσωπικό που θα δουλεύει με μάσκες, γάντια και αντισηπτικά. Από εκεί και πέρα… η λειτουργία τους θα αφορά μόνο εξωτερικούς χώρους, με τα τραπέζια να έχουν ως απόσταση τα δύο μέτρα μεταξύ τους και με τον μέγιστο αριθμό ένας πελάτης ανά δύο τετραγωνικά μέτρα, σύμφωνα με τα όσα ως αυτή την στιγμή έχουν ανακοινωθεί.

Εξέθεσαν τις απόψεις τους στην αντιδήμαρχο

Οι επαγγελματίες απευθύνθηκαν στον δήμο εκφράζοντας την ανησυχία τους. μία συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας και ακόμη μία χθες το μεσημέρι με την αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Βάσω Ψυχράμη. Συζητήθηκαν από κοινού διάφορες λύσεις για τον τρόπο επαναλειτουργίας και το ποιο τελικά θα είναι το μοτίβο που θα ισχύσει για τα τραπεζοκαθίσματα αλλά και το πώς αυτά θα τοποθετηθούν.

Το protionline.gr συνομίλησε με τον ιδιοκτήτη καφέ – μπαρ Abrigo επί της Μητροπόλεως, Λάμπρο Κρούσκα ο οποίος δήλωσε: «Μαζευτήκαμε σχεδόν όλοι οι επιχειρηματίες που διαθέτουμε καταστήματα καφέ στην οδό Μητροπόλεως (η νοητή γραμμή από την οδό Ρωμανιώλη ως την οδό Μελετοπούλου) και η αντιδήμαρχος μας δέχτηκε αμέσως. Ζήτησε να πούμε τις προτάσεις μας. Εκθέσαμε τις απόψεις μας και προσπαθήσαμε από κοινού να βρούμε λύσεις για το με ποιον τρόπο θα τοποθετηθούν τα καθίσματα, έτσι ώστε όλα να είναι μέσα στο πλαίσιο του νόμου για τον δήμο, μα και για εμάς σαν ιδιοκτήτες συμφέρουσα και βιώσιμη λύση να δουλέψουμε».

Για το συγκεκριμένο κομμάτι του δρόμου που υπάρχουν αυτές οι καφετέριες, είναι γνωστό πως δεν υπάρχουν και πολλές λύσεις. Ο δρόμος είναι ούτως ή άλλως πολυσύχναστος, οι χώροι δεν έχουν ιδιαίτερη «άπλα», το πεζοδρόμιο θεωρείται αρκετά μικρό για να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα και τον κόσμο που περνάει και την πελατεία των καταστημάτων αυτών, δίχως ταυτόχρονα να υπάρξει πρόβλημα στην ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων. Ο ιδιοκτήτης του καφέ – μπαρ Abrigo επισημαίνει: «Ζητήσαμε να διατηρήσουμε τα τραπέζια που ήδη έχουμε βάσει αδείας, βάζοντας όμως κάποια πρόσθετα τραπέζια και καρέκλες στους γύρω χώρους, έτσι ώστε να εξομαλύνουμε και εμείς την ¨χασούρα¨ του χώρου που υποχρεωτικά βάσει νόμου πρέπει να διατηρήσουμε, για να υπάρχουν οι απαιτούμενες αποστάσεις για τις ειδικές υγειονομικές ανάγκες που επικρατούν λόγω του κορωνοϊού. Προσπαθήσαμε όλοι μαζί να βρεθεί η ιδανική λύση για όλους μας και πρακτικά μα και νομικά. Η αντιδήμαρχος ήταν πολύ θετική και συζήτησε ευχαρίστως μαζί μας όλα τα πιθανά σενάρια. Ζήτησαν από τον δήμο την συνδρομή της νομικής υπηρεσίας και την συμβουλή του δικηγόρου του δήμου έτσι ώστε η λύση που θα βρεθεί να είναι και τυπικά νομότυπη».

Πεζοδρόμηση του τμήματος προτείνει η Βάσω Ψυχράμη

Η λύση που προτάθηκε αρχικά ήταν να υπάρξουν τραπέζια στην απέναντι πλευρά του δρόμου, δηλαδή μπροστά στον κήπο, η οποία όμως απορρίφθηκε. Μια άλλη πρόταση ήταν να πεζοδρομηθεί το συγκεκριμένο κομμάτι αυτό, στην οδό Μητροπόλεως και να δοθεί έτσι η τελική λύση, η οποία όμως ακόμα εξετάζεται εάν θα μπορεί να είναι εφικτή ή υλοποιήσιμη. Να σημειωθεί πως η εν λόγω πρόταση, έγινε από την κ. Ψυχράμη, η οποία δήλωσε πως αυτή θα ήταν και η πιο καλή λύση για τους επαγγελματίες αυτούς, πεζοδρομώντας το τμήμα αυτό της οδού Μητροπόλεως (από το ύψος της Μελετοπούλων ως την Αράτου) από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 3:00 το μεσημέρι. Μάλιστα, η πρόταση αυτή είναι και η επίσημη θέση της παράταξης «Ποιοτική Αιγιάλεια». «Οι επαγγελματίες έχουν δίκιο να αγωνιούν, τασσόμαστε στο πλευρό τους και οφείλουμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση. Διότι δεν είναι μόνο αυτοί. Υπάρχουν «πίσω» τους τόσοι εργαζόμενοι, ζουν τόσες οικογένειες. Η πρότασή μας για πεζοδρόμηση του εν λόγω τμήματος σε συγκεκριμένες ώρες, στηρίζεται και στη μελέτη για την ανάπλαση της οδού Μητροπόλεως, έργο για το οποίο αναζητούμε χρηματοδότηση, που προβλέπει πεζοδρόμηση μεγαλύτερου τμήματος του δρόμου. Επίσης, στηρίζεται και στο Ρυθμιστικό Σχέδιο που έχει ψηφιστεί από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας», πρόσθεσε η κ. Ψυχράμη.

Την Παρασκευή το πρωί συνάντηση με τον δήμαρχο

Τα πάντα ωστόσο είναι ανοιχτά και πολλά θα κριθούν Η πρόταση των επιχειρηματιών που αυτή την στιγμή εξετάζεται από τον δήμο και θα συζητηθεί την Παρασκευή 8 Μαΐου στις 10 το πρωί που έχουν και επίσημα ραντεβού οι δυο πλευρές, επαγγελματίες και δήμαρχος, είναι να υπάρξει μια μικρή εξέδρα σε κάθε κατάστημα επί του δρόμου, στο σημείο που παρκάρουν τα αυτοκίνητα αυτή την στιγμή, έτσι ώστε να δοθεί ¨αέρας¨ στα καταστήματα να βάλουν εκεί τον επιπρόσθετο υποχρεωτικό χώρο που απαιτείται.

«Αν μπούμε στην διαδικασία να στήσουμε εξέδρες και ομπρέλες σαν επέκταση, είναι για εμάς ένα πρόσθετο κόστος. Όμως αν δεν μπορεί να γίνει αλλιώς θα το κάνουμε κι αυτό» συνεχίζει και λέει ο Λάμπρος Κρούσκας και τονίζει: «Δυστυχώς υπάρχουν και οι… ¨κακοπροαίρετοι¨ που ανά πάσα στιγμή μπορούν να καταγγείλουν το οτιδήποτε τους ενοχλήσει σε αυτή την πρόταση και υπάρχει και αυτός ο φόβος, ας μην κρυβόμαστε. Ζητήσαμε επίσης να αλλάξουμε την διάταξη των καθισμάτων μας και να βάλουμε επιπρόσθετα πάσο μπροστά έτσι ώστε να αυξηθούν οι χώροι. Και αυτή η λύση εξετάζεται και θα συζητηθεί εκατέρωθεν, γιατί υποχρεούμαστε εκ του νόμου να αφήσουμε κενό χώρο ενάμιση μέτρο για την διέλευση των πεζών. Ο δήμος ήταν και είναι απόλυτα υποστηρικτικός μαζί μας. Θέλει να μας βοηθήσει και ο αντιδήμαρχος το μόνο που μας ζήτησε ήταν η τελική λύση που θα βρεθεί από κοινού να είναι όπως τελικά θα διανεμηθεί ο χώρος, αυτό που θα ισχύσει να είναι και καθ’ όλα νομότυπο και να μην υπάρξει κίνδυνος ατυχημάτων».

Κρίσιμη η τελευταία εβδομάδα πριν το άνοιγμα

Από την πλευρά του, ο ιδιοκτήτης του café-bar Movida Γιάννης Αλεξίου, σε επικοινωνία με τo protionline.gr μιλώντας για το θέμα, είπε: «Το κομμάτι αυτό που υπάρχουν τα καταστήματα μας είναι εκ των πραγμάτων μικρό γεγονός που αποτελεί πρόβλημα. Δεν είναι όπως στην πλατεία για παράδειγμα ή σε κάποια άλλα σημεία της πόλης που υπάρχουν πιο εύκολα χώροι και διάφορες λύσεις. Η τελευταία βδομάδα πριν το «πράσινο φως» της κυβέρνησης που επαναλειτουργούμε, θα είναι και η πιο κρίσιμη για εμάς. Τότε θα ξέρουμε πως ακριβώς θα μπορούμε να δουλέψουμε, βάσει της τελικής διάταξης που θα ανακοινώσει το υπουργείο. Εμείς ως επαγγελματίες θα βρισκόμαστε συνεχώς σε ανοιχτή επικοινωνία με τον δήμο όπως ήδη κάνουμε. Συζητάμε λύσεις και προτάσεις και όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και σενάρια για το κοινό καλό. Γίνεται σκέψη μήπως πρακτικά μπορεί να μας δοθεί χώρος επί του δρόμου, μπροστά από τα καταστήματά μας δίχως όμως μικρά υπερυψωμένα πατάρια. Η συνάντησή μας με τον κ. Καλογερόπουλο την Παρασκευή το πρωί θα είναι και η καθοριστική. Όλα πρέπει να γίνουν και με τις απολύτως νόμιμες διαδικασίες, μα και από την άλλη να μας συμφέρει και εμάς η λύση αυτή ως επαγγελματίες. Ήδη το πρόβλημα είναι τεράστιο…» αναφέρει ως αποφώνηση ο γνωστός επιχειρηματίας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr