background img
banner
banner

Παραμένουν στην “εντατική” τα καταστήματα λόγω κορωνοϊού

ΤΙ ΛΕΝΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν οι επαγγελματίες όλων σχεδόν των κλάδων με αφορμή την εξάπλωση του κορωνοϊού, καθώς παρατηρούν (όσοι βέβαια δεν έκλεισαν) μεγάλη μείωση στον τζίρο τους το τελευταίο δίμηνο.

Το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται στον κλάδο της εστίασης και της διασκέδασης, ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα καταστήματα παραμένουν κλειστά από τα μέσα Μαρτίου και το μέτρο θα διατηρηθεί μέχρι τέλος Μαίου. Αλλά και στα ιδιωτικά γυμναστήρια που θα μείνουν κλειστά μέχρι σχεδόν τα μέσα Ιουνίου σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις. Υπάρχουν μαγαζιά που έχουν πάνω από 70% πτώση στον τζίρο τους – όπως επισημαίνουν οι ιδιοκτήτες – κάτι το οποίο επηρεάζει αλυσιδωτά όλη την αγορά και το κυριότερο, όπως λένε, θεωρείται πολύ δύσκολο να αλλάξει προς το καλύτερο η κατάσταση στους επόμενους μήνες.

Μιλήσαμε με επαγγελματίες της πόλης, με ανθρώπους που έχουν σχέση με τον αθλητισμό και διατηρούν επιχειρήσεις και καταγράψαμε τις απόψεις τους, μεταφέροντας παράλληλα την απόγνωση και την απαισιοδοξία που διακατέχει τους περισσότερους όσο αφορά στο σήμερα και – κυρίως – στην επόμενη ημέρα. Μας μιλούν ο πρόεδρος της ομάδας βόλευ του Α.Ο. Αιγιαλέων, Νίκος Ηλιόπουλος (ΑΦΟΙ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΙ Ο.Ε. Εμπόριο ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού), ο πρόεδρος της NAC HELLAS και πρωταθλητής του bodybouillding, Δημήτρης Μαρινόπουλος (γυμναστήριο Acceleration Gym ), ο πρόεδρος του ΣΕΡΙΦΑΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ, Κωστής Παπασταύρου (γραφείο τελετών και μνημοσύνων), ο πρόεδρος του Κεραυνού Αιγίου Γιώργος Λάγαρης (έπιπλα – ηλεκτρικά), το μέλος της διοίκησης του ΠΓΣ και παλιός διαιτητής ποδοσφαίρου Χρήστος Σωτηρόπουλος (ψητοπωλείο “τα παλαιά χαυτεία”) και ο αρχηγός του Παναιγιαλείου Βασίλης Μπούνας (αναψυκτήριο “το καλορίζικο” στην πλατεία του Λόγγου).

ΝΙΚΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ – (Εμπορία ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού)

Σίγουρα η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη αλλά και διαφορετική. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προσαρμοστούμε όλοι στη νέα πραγματικότητα.
Αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα καθώς μετά από 10 χρόνια κρίσης και μνημονίων έχουμε να αντιμετωπίσουμε ακόμα μία δύσκολη κατάσταση όπως αυτή του κορωνοϊού.
Η δική μας επιχείρηση τουλάχιστον δούλεψε αποκλειστικά με επαγγελματίες και παραγγελίες τους δύο μήνες που ήμασταν κλειστοί ενώ με την άρση των μέτρων μπορούμε να εξυπηρετούμε και ιδιώτες. Οι περισσότεροι κλάδοι όμως έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή.
Δεν θα πρέπει όμως να σκύψουμε το κεφάλι. Θα περάσει κι αυτό.
Εγώ δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος και απλά λέω, θα μας πάει ένα χρόνο πίσω όλη αυτή η κατάσταση.
Η ζωή συνεχίζεται με όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα που προκύπτουν”.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ – (πρόεδρος της NAC HELLAS και πρωταθλητής του bodybouillding)

“Δύσκολη η προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Χρειάζεται ψυχραιμία! Μπήκαμε σε αχαρτογράφητα νερά και θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί. Δεν είμαι ούτε οικονομολόγος ούτε γιατρός και δεν θα αναφερθώ σε συνωμοσιολογία και πιθανά σενάρια. Με νοιάζει η ουσία και ο ρεαλισμός. Επιχειρήσεις σε δυσμενή θέση και πολλοί εργαζόμενοι να μην ξέρουν τι ακολουθεί την επόμενη ημέρα. Να στηρίξουμε την τοπική κοινωνία και αγορά, ακόμα και εάν χρειαστεί να πληρώσουμε κάτι περισσότερο. Τα καταστήματα θα πρέπει να ρίξουν νερό στο κρασί τους με τις τιμές και ο κόσμος να το σεβαστεί. Εμείς σαν γυμναστήριο Acceleration Gym με σεβασμό στους πελάτες μας από την πρώτη μέρα λειτουργίας μας ,θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις μέγιστες υπηρεσίες καθαριότητας με απολύμανση του χώρου μας καθημερινά και ότι καινούργιο συμπεριλαμβάνουν τα νέα μέτρα. Στόχος μας η υγεία και η σωστή εκγύμναση του κάθε πελάτη μας. Η τοπική οικονομία είναι μια αλυσίδα. Στηρίζουμε τοπικά προϊόντα και παραγωγούς. Η ιστορία μας έχει διδάξει πως με την ένωση και την συνεργασία μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούμε να έχουμε. Εύχομαι πίστη και δύναμη σε όλους”.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ – (ΠΑΛΑΙΑ ΧΑΥΤΕΙΑ)

“Μετά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου το χτύπημα του κορωναϊού μας γονάτισε κυριολεκτικά. Τα μαγαζιά είναι άδεια και εμείς, παρόλο που δεν κλείσαμε, έχουμε μείωση αυτή την στιγμή της τάξης ακόμη και το 50%, αφού εξυπηρετούμε μόνο με πακέτο και dellivery. Ελπίζουμε να αλλάξει κάπως η κατάσταση μετά τα τέλη Μαίου όταν επιτραπούν στην πλατεία τα τραπεζοκαθίσματα, έστω και με κανόνες, αλλά δεν είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την επόμενη ημέρα. Μάλλον το αντίθετο αλλά κάνουμε υπομονή αφού δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Εμείς θέλουμε μέτρα, είμαστε μία δεκαετία σε μνημόνια, ήταν η πρώτη χρονιά που περιμέναμε να δούμε ανάπτυξη στο χώρο της εστίασης, άρα θα πρέπει να παρθούν γενναία μέτρα για να αντιμετωπίσουμε την δύσκολη κατάσταση. Θα πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια ώστε να μην απολυθεί κανείς, όσο δύσκολο και αν είναι για τα μεγάλα μαγαζιά κυρίως, καθώς πλέον θα μειωθούν τα τραπέζια, άρα και οι θαμώνες”.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΓΑΡΗΣ – (ΕΠΙΠΛΑ – ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ)

“Ο κορωνοϊός ίσως να είναι το τελειωτικό χτύπημα για πολλές επιχειρήσεις, καθώς την ώρα που προσπαθούσαν να ανακάμψουν, από μια ήδη άσχημη κατάσταση, συνέβη και αυτό. Είναι τεράστιο το οικονομικό πλήγμα που έχουμε υποστεί και ειδικά εμείς που παραμένουμε κλειστοί από τις 15 Μαρτίου. Αλλά και πολλές επιχειρήσεις που ειναι ανοιχτές, ο τζίρος τους έχει πέσει μέχρι και 60- 70% και απειλούνται με λουκέτο. Μιλάω με αρκετούς και μου μεταφέρουν την απόγνωση που νοιώθουν. Η συνέχεια δυστυχώς προβλέπεται ακόμη πιο δύσκολη. Τα μαγαζιά μας ήταν δύο μήνες κλειστά, σίγουρα θα τηρήσουμε τους όποιους κανόνες υγιεινής που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, αλλά περιμένουμε περισσότερα μέτρα που θα μας ανακουφίσουν οικονομικά. Θα υπάρξουν λουκέτα, απολύσεις προσωπικού και πολύ δύσκολες ημέρες αλλά οφείλουμε να κάνουμε υπομονή».

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ – (ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ)

“Υπάρχουν επιπτώσεις και στις κηδείες παρότι ως τελετές είναι αναπόφευκτες. Έχουμε δεκάδες ακυρώσεις στα μνημόσυνα, αλλά και στις κηδείες που κάνουμε τώρα, έρχονται μόνο οι στενοί συγγενείς, η τελετές είναι λιτές χωρίς στολισμούς κλπ και φυσικά οι τιμές είναι πολύ πιο χαμηλές. Μας έχουν ενημερώσει και για τον τρόπο που γίνονται πλέον οι τελετές και λαμβάνουμε όλα τα προστατευτικά μέτρα που χρειάζεται.
Ο κορωνοιός έχει επηρεάσει τα πάντα. Ο κλάδος μας βρίσκεται σε απόγνωση.
Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις οικογενειών που ακύρωσαν την τέλεση μνημοσύνων των προσφιλών τους προσώπων, υπό τον κίνδυνο της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού ατόμων και διασποράς του κορωνοϊού. Να προσθέσω, ότι τα γραφεία Τελετών δεν πήραν καμιά οικονομική ενίσχυση, ούτε οι εργαζόμενοι σε αυτά. Τα επιπλέον μέτρα της κυβέρνησης περιμένουμε όλοι και ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουν όλους τους κλάδους που έχει πληγεί τόσο πολύ».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΥΝΑΣ – (ποδοσφαιριστής ΠΓΣ)

“Για όλους ήταν και είναι ακόμα μια πρωτόγνωρη κατάσταση σε όλο τον πλανήτη. Όλα σχεδόν τα επαγγέλματα, όλοι οι κλάδοι όπως και ο δικός μας της εστίασης, έκλεισαν από την πρώτη μέρα των μέτρων και για σχεδόν 50 ημέρες. Ανοίξαμε την προηγούμενη εβδομάδα με εξυπηρέτηση take away και delivery τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για εμάς και τους πελάτες μας. Και κατά την παρασκευή των προϊόντων και κατά την παράδοση.
Οι ζημιές είναι τεράστιες καθώς όλα τα έξοδα τρέχουν και το βάρος μεγάλο.
Θεωρώ ότι όλα θα είναι διαφορετικά το φετινό καλοκαίρι και γενικότερα τη φετινή σεζόν…εύχομαι και ελπίζω να πάνε όλα καλά και να ανοίξουν όλα τα μαγαζιά και οι δουλειές
. Είμαστε μια αλυσίδα που αν κάποιος κρίκος δεν λειτουργεί θα είναι δύσκολα και για τους υπόλοιπους. Να καταλάβουμε όλοι ότι η υγεία είναι το παν και προκειμένου να την προστατεύσουμε, κάποιοι κανόνες και μέτρα υγιεινής πρέπει να μας γίνουν τρόπος ζωής.
Εύχομαι υγεία σε όλους”.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ · ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr