background img
banner
banner

Στην… κανονικότητα με μάσκες και περιορισμένο αριθμό επιβατών

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Ίσως ο κλάδος που πλήττεται περισσότερο από όλους εξαιτίας των μέτρων ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού, είναι αυτός των μεταφορών. Ο περιορισμός της κυκλοφορίας ανάγκασε λεωφορεία και ταξί να… τραβήξουν χειρόφρενο, εκτελώντας μειωμένα δρομολόγια, ανάλογα με τις ανάγκες του επιβατικού κοινού, την ώρα όμως που οι υποχρεώσεις τρέχουν… Η επόμενη μέρα βρίσκει αστικά, υπεραστικά λεωφορεία και ταξί να αγωνιούν για το μέλλον, μπαίνοντας από σήμερα και πάλι δυνατά στη «μάχη» της συγκοινωνίας και έχοντας λάβει όλα τα προβλεπόμενα από την πολιτεία μέτρα προστασίας.

«Φοράω μάσκα. Κρατάω αποστάσεις. Δεν μετακινούμαι άσκοπα. Μετακινούμαι με ασφάλεια». Τους κανόνες αυτούς θα πρέπει να τηρούν, από σήμερα, οι επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς που θα πρέπει να έχουν μεριμνήσει να φορούν μάσκα. Στις μετακινήσεις, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική και για επιβάτες και εργαζόμενους, ενώ η είσοδος θα είναι ελεγχόμενη για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Λήψη μέτρων και σταδιακή αύξηση δρομολογίων στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ

Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό στο protionline.gr ο υπεύθυνος των σταθμών του Υπεραστικού ΚΤΕΛ σε Αίγιο, Ακράτα Άγγελος Ματθαίος, ΄΄ξεκινά από σήμερα η λειτουργία και του Υπεραστικού ΚΤΕΛ με βάση τα νέα μέτρα. Τα πρακτορεία δεν θα πρέπει να συνωστίζονται περισσότερα από τρία άτομα, ενώ στα λεωφορεία θα μπαίνουν οι μισοί επιβάτες με βάση την χωρητικότητά τους. Για παράδειγμα, στα αυτοκίνητά μας θα επιβιβάζονται 26 άτομα ενώ με τα τριαξονικά που έχουμε θα μπορούν να μεταφέρονται μέχρι 30 άτομα, δεδομένου ότι χωρούν συνολικά 61 επιβάτες. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, όλο το προσωπικό και οι οδηγοί μας έχουν στην κατοχή τους και θα ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας. Βεβαίως οι επιβάτες θα πρέπει να έχουν προνοήσει να φέρουν τις δικές τους μάσκες. Έχουμε προβεί επανειλημμένως σε απολυμάνσεις και μπαίνουμε και πάλι σε ρυθμούς κανονικότητας, προσπαθώντας να σταθούμε ξανά… στα πόδια μας΄΄.

Ο κ. Ματθαίος επισήμανε ακόμη πως από σήμερα προστίθεται ένα ακόμη δρομολόγιο στη μεγαλύτερη γραμμή της περιοχής, Πάτρας – Αθήνας και έπεται και συνέχεια. ΄΄Θα ξεκινήσουμε δοκιμαστικά και θα κινηθούμε ανάλογα με την κίνηση΄΄, τόνισε. Παράλληλα, έκανε αναφορά στις ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων ενάντια στην πανδημία, στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ. Υπολόγισε δε την πτώση σε ποσοστό 90% – 95%…

΄΄Στην ουσία πρόκειται για μία καταστροφική περίοδο. Πραγματοποιούνταν δρομολόγια, μειωμένα μεν αλλά σε αυτά επέβαιναν τρία άτομα. Πώς να βγουν τα έξοδα για μία επιχείρηση με τεράστιο λειτουργικό κόστος;΄΄, σημείωσε ο κ. Ματθαίος, εκφράζοντας τον προβληματισμό του.

Σιγά –σιγά στην κανονικότητα το Αστικό

Ανάλογη και εύλογη είναι η ανησυχία και από τον πρόεδρο του Αστικού ΚΤΕΛ Αιγίου Σωτήρη Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος επισήμανε στo protionline.gr: ΄΄Από σήμερα μπαίνουμε και πάλι σε ρυθμούς… κανονικότητας με τον περιορισμό βέβαια του αριθμού των επιβαινόντων. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους. Έχουμε προμηθευτεί για τους οδηγούς, ενώ έχουμε καθαρίσει και τα λεωφορεία. Εμείς προχωράμε σε δύο ακόμη δρομολόγια από σήμερα που εξυπηρετούν τη γραμμή των Βαλιμιτίκων, 9.00 το πρωί και 12.00 το μεσημέρι, τα οποία είχαμε παύσει κατά τη διάρκεια των μέτρων, καθώς τα λεωφορεία πηγαινοέρχονταν άδεια. Από εκεί και πέρα, θα δούμε τις ανάγκες της κοινωνίας, θα λάβουμε υπόψη το πόσο κυκλοφορεί ο κόσμος και θα προσθέσουμε δρομολόγια. Αυτά θα εξαρτηθούν και από την επανέναρξη των σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαΐου σταδιακά. Για παράδειγμα θα δούμε ποιες περιοχές έχουν μαθητές στην Γ΄ Λυκείου και γενικά θα προσαρμόσουμε τα δρομολόγια με βάση τις ανάγκες΄΄.

Επιπλέον, σημείωσε: ΄΄Άλλωστε, αποστολή μας είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη. Η αστική συγκοινωνία δεν μπορεί να σταματήσει αφού είναι κοινωνικό αγαθό. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι εν μέσω καραντίνας συνεχίσαμε να εξυπηρετούμε εργαζόμενους σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ της περιοχής και άλλων επιχειρήσεων που λειτουργούσαν΄΄. Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ επισημαίνει ότι οι απώλειες του αστικού φορέα εξαιτίας της εφαρμογής των μέτρων ενάντια στην πανδημία, ήταν ιδιαιτέρως αρνητικές αφού καταγράφεται πτώση πάνω από 90%.

 

Προβληματίζει το μέτρο μεταφοράς ενός επιβάτη στα ταξί

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις με ταξί, απαραίτητη είναι η χρήση μάσκας, ενώ συνεχίζεται το μέτρο μεταφοράς ενός επιβάτη, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους.

Μιλώντας στο protionline.gr, ο πρόεδρος του Σωματείου Ταξί Αιγίου και Περιχώρων Παναγιώτης Αγγελόπουλος, τονίζει: ΄΄Ουσιαστικά, στον δικό μας κλάδο δεν διαφοροποιείται κάτι από σήμερα. Συνεχίζει να ισχύει το απαράδεκτο μέτρο του ενός επιβάτη, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά στη χρήση ταξί π.χ. από μία οικογένεια ή και από μία παρέα. Για παράδειγμα, εάν μία μητέρα με τα δύο ενήλικα παιδιά της πρέπει να μετακινηθεί θα πρέπει να πληρώσει δύο ταξί. Όπως έχει η κατάσταση σήμερα, αυτό το σκέφτεται ο καθένας. Πρόκειται για άστοχο μέτρο γιατί μία οικογένεια διατρέχει κίνδυνο να προσβληθεί από τον ιό κυρίως στο σπίτι της και όχι όταν μπει σε ταξί. Αυτό το παραδέχθηκε και ο υπουργός έχοντας δεσμευτεί για αλλαγή το επόμενο διάστημα΄΄.

Ο κ. Αγγελόπουλος υπενθυμίζει ακόμη πως είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και πως ο οδηγός πρέπει να το επιβάλλει αυτό στον επιβάτη, τονίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση το πρόστιμο, που βαραίνει τον κάθε χρήστη, ανέρχεται σε 150 ευρώ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των ταξί, έκανε γνωστό πως μετά την έξοδο των μισών αυτοκινήτων που ίσχυε την περίοδο της καραντίνας από σήμερα ελήφθη απόφαση να βγουν όλα τα αυτοκίνητα στον δρόμο. ΄΄Ευελπιστούμε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση το συντομότερο δυνατό, καθώς η απαγόρευση της κυκλοφορίας όλο αυτό τον καιρό έχει αποδεκατίσει τον κλάδο μας. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά την περιοχή, ίσως μόνο η αναμενόμενη έλευση του τρένου ίσως δώσει μία μικρή ώθηση. Αναμένουμε…΄΄, κατέληξε ο πρόεδρος του Σωματείου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ · ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr